Spet popolna prevlada norveških tekačic, Čebaškova do točk

Norveška smučarska tekačica Therese Johaug je včerajšnjo šprintersko zmagovalko Marit Bjørgen ugnala za 42 sekund.

Objavljeno
30. november 2014 13.42
SKI-CROSS COUNTRY-10KM-WOMEN
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Ruka - Podobno kot že v včerajšnjem šprintu, ko je popolno norveško prevlado z drugim mestom preprečila slovenska smučarska tekačica Katja Višnar, ni bilo danes nič drugače na ženski 10-kilometrski preizkušnji svetovnega pokala v klasični tehniki v finski Ruki. Dvojne zmage sta se namreč veselili Therese Johaug in Marit Bjørgen, ki ni ponovila včerajšnje suverene šprinterske predstave in je tokrat za rojakinjo zaostala 42 sekund, tretjeuvrščeno Švedinjo Charlotte Kalla pa pustila za seboj za slabi dve sekundi. S tem je seveda prevzea udobno skupno vodstvo v svetovnem pokalu s 180 točkami, najbližja zasledovalka Johaugova jih ima 110.

Od štirih slovenskih predstavnic na štartu, včerajšnja junakinja Višnarjeva ni nastopila, se je še najbolj izkazala Alenka Čebašek, ki se je z zaostankom skoraj dveh minut in pol na 29. mestu dokopala do novih dveh točk. Preostali trojici se je to ponesrečilo: Lea Einfalt je bila 41., Nika Razinger 54., olimpijska junakinja iz Sočija Vesna Fabjan pa 67.

»Sedaj imam točke svetovnega pokala v vseh disciplinah, sem zadovoljna z rezultatom, čeprav v cilju nisem imela občutka, da bom na koncu med trideseterico. Če bi končala na 35. mestu, ne bi bila zadovoljna, za klasiko je to dober rezultat. Običajno začnem distančne tekme z nekoliko rezerve, da lahko proti koncu stopnjujem, no, danes temu ni bilo tako in je bil start kar hiter ne glede na težko progo,« je za spletno stran Smučarske zveze Slovenije povedala Čebaškova.

Na moški 15-kilometrski klasični preizkušnji se je ne le svojih prvih stopničk, temveč tudi zmage v svetovnem pokalu veselil Finec Iivo Niskanen, na olimpijskih igrah v Sočiju zlat v ekipni štafeti. Edini Slovenec Boštjan Klavžar je pristal pri repu vseh udeležencev, za dobitniki točk je zaostal dobri dve minuti in pol. Zdaj se karavana seli v Lillehammer, ki bo tekme svetovnega pokala gostil že prihodnji konec tedna.