Splačalo se je biti potrpežljiv, o globusu pa šele marca

Petru Prevcu po prvi zmagi za svetovni pokal v sezoni vidno odleglo. Jurij Tepeš v soboto peti, Jernej Damjan včeraj deveti.

Objavljeno
26. januar 2015 10.46
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport

Ljubljana – Najboljšega slovenskega smučarskega skakalca Petra Prevca je moralo zelo jeziti, ker se mu je 1. mesto v tej sezoni tako dolgo izmikalo. Da ga je lov nanj kljub vsemu precej obremenjeval, je mogoče soditi tudi po velikem olajšanju, ki ga je pokazal predvčerajšnjim, ko je v Saporu naposled le dočakal prvo zmago v poolimpijski zimi 2014/15.

»To!« in »Yes!« sta bili Prevčevi prvi besedi, potem ko se je št. 1 pred njegovim priimkom prvič v sezoni bleščala tudi po koncu tekme. In že od daleč je bilo čutiti, kako velikega bremena se je znebil, kar je dal vedeti tudi na novinarski konferenci. »Na to zmago sem čakal od začetka zime. Skoraj vedno sem bil med deseterico, štirikrat četrti, zdaj pa – končno – na vrhu. Počutim se sijajno,« si je oddahnil 22-letnik iz Dolenje vasi pri Železnikih, potem ko je prvič v sezoni in skupno četrtič opravil z vsemi tekmeci v svetovnem pokalu.

Njegov podvig je bil čist kot solza, saj je imel s skokoma, dolgima 130 in 131 m, najboljša dosežka obeh serij (v uvodni si ga je delil z na koncu četrtouvrščenim Avstrijcem Michaelom Hayböckom). »Takšne zmage so najslajše. Splačalo se je biti potrpežljiv,« je bil vesel Prevc, ki je za 5,1 točke ugnal najbližjega zasledovalca Stefana Krafta (127,5 m in 131 m). Vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala mu je športno priznal premoč.

»Poskušal sem vse, da bi premagal Petra, ki pa je bil tokrat enostavno premočan. Zaslužil si je zmago,« je 21-letni Avstrijec čestital leto starejšemu Slovencu, ki se je čudil nenavadno enakovrednim razmeram za preizkušnjo na Japonskem. »Finale je potekal zelo hitro, kar me je presenetilo. Običajno na vrh skakalnice pridem, ko je pred menoj še 15 ali 20 tekmovalcev, tokrat pa jih je bilo manj kot deset, tako da sem moral pohiteti s pripravo za nastop,« je zaupal Prevc, potem ko je – tako kot lani – v svojo korist odločil prvo preizkušnjo na veliki olimpijski napravi Okurajama.

Da se v deželi vzhajajočega sonca odlično počuti (»Dolgo potovanje in menjavanje časovnih pasov mi nista povzročala nobenih težav.«), je pokazal tudi z včerajšnjim 3. mestom. Zmago, že četrto v sezoni, je požel Koudelka (133 m in 132 m), drugi pa je bil Kamil Stoch (140 m in 125,5 m), ki je v uvodni seriji izenačil najboljšo znamko na veliki skakalnici v Saporu. Mimogrede: Anžeta Laniška je teden dni pred tem na njej na prireditvi za celinski pokal uradno odneslo do neverjetnih 146,5 metra (!), a njegov izjemen skok ni obveljal kot rekord, ker so serijo razveljavili.

Prevca je od poljskega šampiona na koncu ločilo vsega 0,7 točke. »Oba moja skoka sta bila zelo dobra, zato sem zadovoljen z uvrstitvijo,« je izjavil skakalec kranjskega Triglava, ki je četrtouvrščenega Krafta (133,5 m in 128 m) včeraj preskočil za 7,3 točke in mu tako v skupnem seštevku za svetovni pokal spet odščipnil nekaj točk. Za njim na 2. mestu zdaj zaostaja za 83 točk, vendar pa se s skupno razvrstitvijo ne obremenjuje.

»V tem trenutku bi bilo neprimerno razglabljati o velikem kristalnem globusu, saj smo šele na polovici poti. Boj za skupno zmago bo odprt do konca, odločitev o njej pa ne bo padla pred marčevsko nordijsko turnejo,« je še napovedal Prevc, čigar blesteča nastopa v Saporu sta dopolnila v soboto petouvrščeni Jurij Tepeš in včeraj devetouvrščeni Jernej Damjan, ki je popravil slab vtis s prve tekme, na kateri je po grobi napaki pristal povsem na repu razpredelnice. Do točk sta se v soboto dokopala še Matjaž Pungertar (23.) in Nejc Dežman (24.), ki je bil včeraj dvajseti, tri mesta pred Tepešem. Obakrat pa sta finale le kot gledalca spremljala Rok Justin in Robert Kranjec.

Lanišku zmaga, Nagliču kvota

Drugi naši skakalci so na preizkušnjah za celinski pokal v Planici odlično unovčili prednost domačega terena. V soboto sta dvojno zmago slavila Anže Lanišek in Tomaž Naglič, na včerajšnji tekmi z eno samo serijo, ki jo je dobil Poljak Klemens Muranka, pa sta na oder za najboljše skočila Jaka Hvala (2.) in Andraž Pograjc (3.). Ob tem kaže omeniti, da je Naglič priskakal Sloveniji sedmo kvoto za nastope v svetovnem pokalu do vključno Vikersunda (14. in 15. februarja), Lanišek pa potrdil dobro formo pred bližnjim MSP v Almatiju (od 1. do 8. februarja).