Izid sezone za slovensko štafeto, natančni Fak predal kot drugi

Slovenski biatlonci so štafetno preizkušnjo za svetovni pokal končali na 14. mestu. Zmagali so Rusi pred Nemci.

Objavljeno
24. januar 2016 16.41
Biatlon Pokljuka
Š. Ro.
Š. Ro.

Anterselva - Po slabem prvem delu sezone za slovenske biatlonce je na tekmah v Anterselvi le posijal žarek upanja za boljši zaključek. Slovenska štafeta je namreč danes nastopila nad pričakovanji. Brez Klemna Bauerja je dosegla najboljši rezultat v tej sezoni - 14. mesto, ob čemer pa je dolgo kazalo, da bodo posegli tudi v najboljšo deseterico.

Največ je obetal nastop Jakova Faka, ki je brez zgrešenega strela predal kot drugi, le sedem sekund za Nemci. Odlično je njegovo delo nadaljeval Rok Tršan, ki je popravljal dvakrat in je predal kot sedmi. Naslednji se je v smučino podal Lenart Oblak, ki je prav potreboval zgolj dve popravi, Slovenija pa je bila ob zadnji predaji deveta. Težko nalogo je imel tako Miha Dovžan, ki ni zmogel ohraniti uvrstitve med desetrico, saj je zgrešil šestkrat.

Zmagovalci so postali Rusi Maksim Cvetkov, Jevgenij Garaničev, Dimitrij Mališko in Anton Šipulin. Po 4 x 7,5 kilometra so za sekundo premagali Nemce, ki so morali enkrat v kazenski krog, Norvežani na tretjem mestu so zaostali 22,9 sekunde, Slovenci na 14. mestu pa skoraj tri minute.

O zmagovalcu sta odločala Šipulin, ki je v soboto dobil zasledovanje, in Nemec Simon Schempp, ki je bil najhitrejši na petkovem sprintu. Norvežan Tarjei Bø, ki je zadnjo predajo začel kot vodilni, je s strelskimi popravki po zadnjem streljanju za najboljšima namreč zaostajal za 20 sekund, bil trdno na tretjem mestu, a brez možnosti, da poseže v boj za vrh. V finišu je Šipulin obdržal minimalno priložnost pred Schemppom.

V ženski konkurenci so zmagale Francozinje Justine Braisaz, Anais Bescond, Anais Chevalier in Marie Dorin-Habert. Na 4 x 6 km so za 17,2 sekunde premagale Čehinje, ki so morale dvakrat v kazenski krog, tretje so bile z zaostankom 21,1 sekunde Rusinje. Slovenska štafeta ni nastopila.