Srebrna Tina: Z ramen je padlo veliko breme

Že na prvi tekmi svetovnega prvenstva je Tina Maze osvojila kolajno. Razbremenjena gre zdaj novim zmagam naproti.

Objavljeno
03. februar 2015 22.48
Alpsko smučanje
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Vail, Beaver Creek, Črna na Koroškem - Vsaka skrb po slabi generalki v St. Moritzu je bila odveč, najboljša slovenska smučarka v zgodovini Tina Maze je svetovno prvenstvo v Vailu in Beaver Creeku začela s kolajno. Na velikem tekmovanju se je znova znala zbrati, spet je zažarela v vsem svojem najboljšem sijaju in bogati zbirki lovorik dodala superveleslalomsko srebro. Le za tri stotinke sekunde ji je še žlahtnejšo snežinko odvzela Avstrijka Anna Fenninger, toda nasmeh na Črnjankinem obrazu se je vseeno raztezal do ušes.

»Ta superveleslalom je bil zahteven, ampak s treningi sem dobila pravi občutek za zavoje. Z ramen je padlo veliko breme, predvsem zaradi teh zadnjih dveh tednov. Biti na zmagovalnem odru je res velik užitek,« je Mazejeva povedala v cilju.


Korošica je štartala v zahtevnih razmerah, ob sunkih vetra, a je to ni zmedlo. Dobro je smučala tako v zgornjem, bolj tehnično zahtevnem delu, odlično drsela spodaj in prišla že do svoje sedme kolajne na svetovnih prvenstvih. »Odlično se počutim, uspel mi je res dober nastop. Razmere so bile težke, proga je bila zahtevna, posebno spoštovanje čutim do nje. Treba je delati, za dobro smučanje potrebuješ ... Da ne rečem kaj,« se je smejalo 31-letnici.

Morda so bile tiste tri stotinke sekunde, za kolikor ji je ubranitev naslova iz Schladminga 2013 preprečila Fenningerjeva, res nekoliko boleče, a po drugi strani je bilo toliko slajše zmagoslavje nad Američanko Lindsey Vonn, prva kandidatke za zmago, ki je osvojila le bron. »Premagati Lindsey na domačem terenu, to je res dober občutek. Ko sem prišla v cilj, je nastala tišina, sprva nisem vedela, kaj je narobe, saj nisem takoj videla, da sem prva. A kmalu sem razumela. Moj največji izziv je premagati Lindsey. Razmere sva imeli podobne, Anna je imela nekoliko boljše. Morda je malo grenkega priokusa, ker je zmago vzela za tri stotinke, a sama mislim, da se na koncu kariere vse izenači. Na OI sem jo jaz premagala za nekaj stotink, zdaj ona mene. Vse se obrača,« je še dejala srebrna Tina.

 

Proga v Vailu ji ni bila nikoli pisana na kožo, na njej je imela vedno veliko težav. Za povrh pa je bilo zgodaj zjutraj pred tekmovalnim začetkom SP še megleno, padal je sneg, posebej na samem vrhnjem delu pa je pihal še močan veter. »Biti na startu in ne imeti optimalnih pogojev je bilo zelo zahtevno. Dejala sem, kar je, je, se bom vrgla na glavo in se je izplačalo. Imam veliko spoštovanje do te proge, nisem je do danes razumela, nisem vedela, kako je treba na njej smučati. Slabe informacije izpred dveh let so vplivale name že včeraj. Sedaj sem končno naredila korak naprej in se na progi počutim neprimerno bolje. Lahko rečem, da sem se zdaj z njo spoprijateljila. Veliko je grbin in drugih težavnih zadev. Današnji dan se je res razpletel dobro, čeprav se ni začel najbolje,« je bila zadovoljna Mazejeva.

Črna spet srebrna

V barve njene kolajne se bo bržkone v naslednjih dneh spet odel njen domali kraj, Črna na Koroškem, kjer so kajpak z napetostjo spremljali njeno smučanje. »Vem, kaj je Tina sposobna, to je že velikokrat dokazala. Jaz sem si samo želela, da pokaže to, kar zna, in točno to je naredila. Očitno se ji je povrnilo tudi zdravje. Ni kaj velikega dodati, mi vemo, da je vrhunska, ko se ji vse poklopi,« je Tinina mama Sonja Maze dejala za STA in dodala, da »verjame, da Tina še ni rekla zadnje besede«. Že v petek je na sporedu smuk, v katerem je lani na OI osvojila zlato kolajno.