Štantetu bron na OI mladih

Deskar na snegu Tit Štante je na olimpijkih igrah mladih v Oslu osvojil bronasto odličje v snežnem žlebu.

Objavljeno
14. februar 2016 19.04
M. Ž., STA
M. Ž., STA

Oslo - Slovenski deskar na snegu Tit Štante je na drugih zimskih mladinskih olimpijskih za športnike, stare od 15 do 18 let, osvojil bron v snežnem žlebu, kar je prva slovenska kolajna na igrah.

17-letni član kluba Deska Velenje je zaostal le za Američanoma Jakeom Patesom in Nikolasom Badnom. Štante je v vseh treh finalnih vožnjah držal stik z najboljšimi, na oder za zmagovalce pa se je pognal po vrhunski tretji vožnji. To je še druga kolajna slovenskih deskarjev na zimskih mladinskih olimpijskih igrah. Pred štirimi leti v Innsbrucku je bil Tim-Kevin Ravnjak srebrn, prav tako v snežnem žlebu.

»Občutki so odlični, to je bil moj cilj in sem ga dosegel, tako da sem zadovoljen. V tem trenutku je vse skupaj težko opisati, verjetno bodo vsi občutki šele prišli za mano. Pogoji so bili dobri, tekma je bila pa kar težka, do zadnjega trenutka nisem vedel, ali bom tretji. Tako da sem šele v tretji vožnji potrdil uvrstitev na stopničke. Je bilo kar napeto,« je dejal Celjan Štante po nastopu v svoji glavni disciplini. V nadaljevanju iger ima visoka pričakovanja tudi v deskarskem krosu in slopestylu. Deskarji se bodo sicer iz Osla, kjer je snežni žleb, preselili bližje Lillehammerju, na snežni stadion v Hafjellu.

V preizkušnji mladink v snežnem žlebu je bila Kaja Verdnik 10., Eva Kralj pa 12. Tudi v tej konkurenci je zlata kolajna za zmago pripadla Združenim državam Amerike, najboljša je bila Chloe Kim.

Tretji dan iger nastopilo 11 Slovencev

Tretji dan iger in drugi dan slovenskih nastopov se je na tekmovališčih v Hafjellu, Lillehammerju in Oslu skupno merilo enajst slovenskih tekmovalcev.

Živa Otoničar in Anže Čufar sta na olimpijskem poligonu v Hafjellu v alpski kombinaciji, sestavljeni iz superveleslaloma in ene vožnje slaloma, osvojila 19. mesto. Meta Hrovat je odstopila po prvi vožnji, Nejc Naraločnik po osmem mestu v superveleslalomskem delu kombinacije, slaloma ni končal.

V šprinterski biatlonski preizkušnji na šest kilometrov na stadionu Birkebeineren nad Lillehammerjem je pri posameznicah spodbuden strelski in tekaški nastop prikazala 16-letna Tais Vozelj, ki je bila brezhibna v streljanju leže, stoje je nato dvakrat zgrešila za končno 21. mesto od 49 nastopajočih. Z dvema ničlama je zmagala Nemka Juliane Fruehwirt.

V konkurenci biatlonskih posameznikov v šprintu na 7,5 km je z dvema ničlama slavil Francoz Claude Emilien, Slovenca Blaž Debeljak in Klemen Vampelj sta zasedla 44. in 45. mesto od 50 nastopajočih. Maksimilijan Blažon je v preizkušnji smučarjev prostega sloga v snežnem žlebu v Oslu zasedel 11. mesto od enajsterice finalistov.

Štante je osvojil osmo kolajno mladih slovenskih športnikov na zimskih mladinskih olimpijskih igrah. Mladi slovenski športniki so na premierni izvedbi pred štirimi leti v Innsbrucku osvojili sedem kolajn.

Igre se bodo sklenile v nedeljo, 21. februarja. Do takrat bo še nekaj priložnosti za nova slovenska odličja. Glavno slovensko favoritinjo za zmago Emo Klinec še čaka posamična preizkušnja v smučarskih skokih. Edino zlato zimsko mladinsko olimpijsko kolajno doslej je Sloveniji priskakal smučarski skakalec Anže Lanišek leta 2012 v posamični preizkušnji.