Starejša in bolj premišljena

Mikaela Shiffrin je postala peta Američanka z velikim kristalnim globusom.
Objavljeno
20. marec 2017 00.04
Mojca Finc
Mojca Finc
»Sovražim, ko me kdo vpraša, zakaj se na tekmi tako ženem, ko pa vem, da bom zmagala. Če misliš tekmovati, moraš pokazati vse, kar zmoreš!« je mojstrica belih strmin Mikaela Shiffrin opisala pristop, ki jo je popeljal med največja smučarska imena sveta. Postala je peta ameriška lastnica velikega kristalnega globusa po Philu Mahru, Tamari McKinney, Bodeju Millerju in Lindsey Vonn.

Shiffrinova je prva tekmovalka po šampionki Vreni Schneider, ki je lovoriko osvojila kot izrazita slalomistka. Švicarki je zadnjič to uspelo leta 1995. Zanimivo, Shiffrinova se je rodila teden dni preden je legendarna Schneiderjeva prejela veliki globus.

Američanka je o prestižni zmagi v skupnem seštevku svetovnega pokala sanjala od svojega petega leta. Ko se je pred vrhuncem te sezone, svetovnim prvenstvom v Švici, poškodovala Lara Gut – glavna kandidatka za lovoriko –, je bilo jasno, da bodo tekmice težko držale korak s slalomsko zvezdnico. Da je globus dokončno njen, je izvedela v petek, ko je njena najbližja zasledovalka, slovenska zvezdnica Ilka Štuhec, sporočila, da na zadnjem slalomu sezone v ZDA ne bo tekmovala. »Ravno sem se zbudila, ko je mama vstopila v mojo sobo in mi čestitala. Sporočila mi je Ilkino odločitev. Bilo je nenavadno: zmagala sem, čeprav sploh nisem bila na hribu,« je nenavadne občutke opisala 22-letnica.

V preteklosti jo je od najnevarnejših tekmic ločila mladostna neobremenjenost, ki ji je pomagala do številnih dosežkov. V prejšnji sezoni je njen deroči tok uspeha ustavila poškodba, strgala si je kolensko vez. Vrnila se je po dveh mesecih v velikem slogu – slavila je na vseh petih slalomih, ki se jih je udeležila. V zadnjih dveh sezonah pravi, da v njej ni več tiste najstniške naivnosti, ki jo je krasila v prejšnjih letih. Tudi zaradi poškodbe in želje po dodajanju hitrih disciplin prihaja do novih kariernih spoznanj, bolj je premišljena. »Razvijam se, starejša sem, hkrati čutim, da sem vsako leto močnejša. Lanska bolniška odsotnost me je opozorila, da moram biti bolj pozorna, koliko tvegam. Potrebovala sem čas, da sem premagala ta faktor in strah pred padcem. Vesela sem napredka, ki sem ga naredila,« je povedala.

Med lanskim okrevanjem se je spraševala, zakaj se ji mudi z vrnitvijo med tekmice, bi bilo morda bolj pametno vzeti si več časa in se karavani pridružiti v naslednji sezoni. Hkrati pa je imela občutek, da se mora čim prej priključiti dekletom. »Ko sem bila mlajša, so se stvari pač odvijale, nizala sem uspehe in se ob tem zabavala. Nisem se ukvarjala s tem, zakaj se mi to dogaja. Zdaj pa se sprašujem, kje je moje mesto v tem športu in na svetu, kakšni so moji cilji in zakaj so mi pomembni,« je razkrila.

Pravi, da zdaj razume športno upokojeno Tino Maze, ki ji je svetovala, naj ne tekmuje na vseh preizkušnjah. V tej sezoni se je poleg nastopanja v tehničnih disciplinah, kombinaciji in na paralelnih dvobojih dokazovala še na dveh smukih in treh superveleslalomih. V prihodnosti bi namreč rada postala vsestranska smučarka. »Težko je najti ravnotežje med vsem. Ukvarjam se s tem, kako dvigniti hitrost in pridobiti dragocene izkušnje v hitrih disciplinah, ne da bi trpel slalom,« je zahtevno preklapljanje med disciplinami opisala tekmovalka, ki ima ob sebi mamo v trenerski vlogi in ekipo, v katero močno zaupa.

Zanimivo se sliši, da v izjemni sezoni ni uresničila vsega, kar si je začrtala. Želela si je namreč zmagati na vseh slalomih. Motivacije ji na nadaljnji poti gotovo ne bo zmanjkalo. Navdih za nove korake črpa tudi pri opazovanju drugih športnih asov. Eden takšnih je tudi teniški velikan Roger Federer.