Starejša in pametnejša lahko tudi taktizira

Ženski superveleslalom: Ilka Štuhec dvakrat v petnajsterici, Lindsey Vonn ostaja razred zase v hitrih disciplinah.

Objavljeno
10. januar 2016 22.46
Špela Robnik
Špela Robnik

Zauchensee – Najboljša smučarka vseh časov Lindsey Vonn ima v oslabljeni konkurenci te sezone pred tekmicami tolikšno prednost, da se lahko na progi dobesedno igra. V šprinterskem smuku je v drugem nastopu brez napadalnega smučanja prišla do zmage s prednostjo sekunde, v superveleslalomu se je odločila za počasnejšo linijo. A opozarja, da tekmic nikakor ne podcenjuje.

Še zlasti bi ji lahko včeraj podkurila Nemka Viktoria Rebensburg, če ne bi v spodnjem delu naredila velike napake, s katero je morda zapravila zmago. Toda Vonnova je prav v spodnjem delu smučala najbolje med vsemi in po drugi zmagi v Zauchenseeju dejala, da je očitno ves konec tedna sprejemala pravilne odločitve. Tudi z nekoliko zadržanim drugim smukaškim nastopom v soboto, ko ji v slabi vidljivosti in na načeti progi res ni bilo več treba tvegati vsega, pa je še vedno lahko ujela avstrijsko legendo Annemarie Moser-Pröll z rekordno 36. smukaško zmago. »Vem, da bi me tokrat Vicky (Rebensburg, op. p.) ali Lara (Gut, op. p.) lahko prehiteli. V srednjem delu sem smučala nekoliko bolj zadržano, tudi nekaj napak sem naredila. Bolje mi je uspel spodnji del, sicer pa mislim, da se mi je taktika dobro izšla. Ena od mojih glavnih prednosti je, da vem, na katerem delu proge moram najbolj razviti hitrost,« je dejala po četrti superveleslalomski zmagi zapored.

Tako je tudi v tej disciplini že začela lov na nov rekord: edina, ki je doslej dobila pet superveleslalomov zapored je bila leta 1997 Nemka Katja Seizinger. Če bi ji na poti stali Anna Fenninger in Tina Maze, bi seveda imela toliko težje delo, vseeno pa se je z novinarji spustila v analizo, ali v tej sezoni smuča kot najboljša Lindsey doslej. »Sem psihično močnejša, mislim, da smučam podobno kot v sezoni 2011/12. Razlika pa je, da sem zdaj tudi starejša in pametnejša. Z žalostjo gledam nazaj na tisto poškodbo, ki mi je toliko vzela, med drugim olimpijske igre. Sem pa ponosna na vse, kar mi je uspelo odtlej,« je še dejala štirikratna zmagovalka svetovnega pokala, ki je prva favoritinja za veliki globus tudi v tej sezoni. Vendar pa kljub dvema zmagama v Zauchenseeju ni prevzela vodstva v skupni razvrstitvi, ohranila ga je Gutova, po odstopu v smuku in drugem mestu v superveleslalomu.

Štirinajsta superveleslalomistka te sezone je Ilka Štuhec, ki je lahko konec tedna na Solnograškem z dvema 13. mestoma ocenila kot uspešnega. Še zlasti, ker razmere ob njenih nastopih zdaleč niso bile več idealne. In pa tudi, ker se je na tej progi pred dvema letoma poškodovala in ogrozila svoj olimpijski nastop v Sočiju. »Spomini na to progo res niso bili najlepši, je pa res, da sem že prej tu tekmovala na mladinskem svetovnem prvenstvu 2007 (postala je prvakinja v slalomu, op. p.), zato sem progo že dobro poznala. Res, da sem na prvem treningu precej zadržano smučala na tistem skoku, na katerem sem pred dvema letoma naredila napako, toda odtlej nato vedno dobro skočila in se maščevala,« je povedala 25-letna Štajerka, ki sicer kljub ne najboljšemu začetku v Lake Louise sezono za zdaj ocenjuje kot dobro. »Po prvih tekmah je sledil stalen niz dokaj dobrih rezultatov, verjamem pa, da bo nadaljevanje še boljše. Glavne rezerve vidim v tem, da smučam tako, kot znam, in da še bolj zaupam sama sebi.«

Zadovoljen je bil tudi trener za hitre discipline Aleš Brezavšček, ki je dejal, da je sicer gotovo sposobna še kaj več od 13. mesta. Nekdanji tekmovalec, s katerim Štuhčeva le sodeluje, sicer pa v največji meri dela s trenerjem Grego Koštomajem, je tudi poudaril, da bi bila z boljšim zgornjim delom v igri tudi za deseterico. Obžaloval je, da priložnosti ni izkoristila Vanja Brodnik, ki je bila do polovice proge v petnajsterici, nato pa v spodnjem, bolj dirkaškem delu popustila.

Dekleta se zdaj selijo v bližnji Flachau, že jutri bodo nove lepe rezultate lovile slovenske slalomistke z Ano Bucik na čelu, konec tedna pa jih tam čaka še en sklop tekem v tehničnih disciplinah, ki so ga odpovedali v Ofterschwangu.