Streif je kot ljubezen, lahko je super ali peklensko

Slovenskemu adutu v današnji kombinaciji Klemnu Kosiju jo je zagodla viroza.

Objavljeno
21. januar 2016 22.47
Mojca Finc
Mojca Finc

Kitzbühel – Zdaj gre zares! Jutri bo v Kitzbühlu največji izziv sezone v kraljevski disciplini, ki ga smukači v svetovnem pokalu vsako leto z nestrpnostjo pričakujejo. »Prismučati v cilj v enem kosu je dobro, še boljše je doseči dober rezultat. Proga je kot ljubezen: če gre dobro, je super, v nasprotnem primeru je pekel,« je odnos s Petelinjim grebenom opisal Francoz Guillermo Fayed.

Drugi preizkus terena na Streifu je – preden bo šlo zares – dobil Italijan Mattia Casse, nekdanji mladinski svetovni prvak, ki se je v svetovnem pokalu enkrat uvrstil med deseterico najboljših; na začetku sezone je bil četrti v Beaver Creeku. Včeraj je bil 25-letnik na treningu hitrejši od rojaka Christofa Innerhoferja in Francoza Adriena Theauxa. Innerhofer in Theaux (najhitrejši na torkovem treningu) poleg norveškega asa Aksla Lunda Svindala in domačina Hannesa Reichelta sodita med najbolj vroče favorite za prestižno jutrišnjo zmago na Petelinjem grebenu.

»Proga postreže s predeli, v katerih, če narediš napako, ne zgrešiš vrat, ampak odletiš v zaščitno mrežo. To je kot formula 1 v Monaku – če ne odpelješ pravilno, pristaneš v zidu. Na srečo ga mi nimamo,« je dejal Svindal, vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala in razvrstitvah obeh hitrih disciplin. Za razliko od Svindala, ki na Streifu še ni zmagal, se lahko s kitzbühelsko lovoriko pohvali Reichelt, ki je tu slavil pred dvema sezonama. V pripravah na jutrišnji nastop je analiziral Innerhoferjevo izvedbo včerajšnje vadbe. »Naredil nisem nič posebnega. Bil je običajen trening,« je dejal Italijan.

V slovenski ekipi, ki se bo ta konec tedna merila v Kitzbühlu, je z drugim treningom najhitreje opravil Andrej Šporn, dosegel je 31. čas. V internih kvalifikacijah je premagal Martina Čatra. Ob Boštjanu Klinetu in Klemnu Kosiju, ki sta že imela zagotovljeni mesti, si je izboril nastop na jutrišnji tekmi. Samo en preizkus terena ima za sabo Kosi, ki se je na torkovem treningu soočal z negotovimi občutki. »Proga je zelo zahtevna. Počutil sem se, kot bi tu smučal prvič v življenju. Vidljivost je bila slaba, veliko je bilo neravnin. V zadnji četrtini proge sem nabral več kot polovico zaostanka. Veliko moram še popraviti,« je komentiral svoj edini trening. A druge priložnosti ni izkoristil, štartu se je odpovedal, saj se ga je lotila viroza. Hranil je moči za današnji štart.

Kombinacijska tekma, v kateri sta v Kitzbühlu združena superveleslalom in slalom, mu je pisana na kožo, če upoštevamo, da se razvija v izrazitega superveleslalomista, nazadnje pa je v Wengnu na kombinacijski tekmi pred tednom dni s 7. mestom dosegel rezultat kariere, pustil je pečat s prvim časom slaloma. »Kombinacija v Wengnu mi je odlično uspela, vendar je Kitzbühel druga zgodba. Štartali bomo glede na superveleslalomske točke, slalom pa bo drugačen od tistega v Wengnu, ki mi je zelo ustrezal. Seveda se oziram za vsako priložnostjo, ne bi pa je rad povezoval s prejšnjimi tekmami,« je Mariborčan razmišljal, še preden je dobil vročino, ki mu je včeraj gotovo pobrala nekaj moči.