Štuhčeva in Kline za med 15

Finale svetovnega pokala: za smukaški globus Fill in Paris, če bo nastopil.

Objavljeno
15. marec 2016 22.38
Vito Divac
Vito Divac

St. Moritz – Medtem ko si je Lindsey Vonn smukaški globus zagotovila že pred mesecem dni v La Thuileu, bo o moškem odločil finale. Kandidata sta Italijana Peter Fill, ki ima na drugem mestu enako število točk kot Norvežan Aksel Svindal, in Dominik Paris, ki zaostaja za štiri točke. Zaradi več zmag ga lahko osvoji tudi Svindal, če se Fill ne uvrsti med petnajsterico, poškodovani Paris pa ne nastopi.

Na drugem treningu, na katerem je bil sicer najhitrejši Fill, je namreč ta čas najbolj vroč smukač padel. Magnetna resonanca na kliniki Gut v St. Moritzu je pokazala, da ima poškodovano stegensko mišico, dobil pa je tudi močan udarec. »Odločitev bo padla tik pred tekmo,« je povedal 26-letni Italijan, ki je na zadnjih treh smukih zmagal v Chamonixu in Kvitfjellu, drugi pa je bil v Jeongseonu v J. Koreji. Tiskovno konferenco je zapustil šepajoč z ledenim obkladkom na levem stegnu. V igri za globus in preostali dve mesti na zmagovalnem odru, seveda z minimalnimi možnostmi, sta tudi Norvežan Kjetil Jansrud, ki zaostaja 54 točk za vodilnim dvojcem, in Francoz Adrien Theaux (66).

Proga je sicer hitra, kar nekaj pa je slepih vrat, zato jih je bilo tudi precej zgrešenih. Kar štirinajst od 22, kolikor jih bo nastopilo danes, jih je smučalo mimo oznak. Med njimi sta bila denimo tudi Aleksander Kilde in Vincent Kriechmayr. »Na treningu smo bili previdni, tako da v Boštjanovem smučanju v srednjem delu ni bilo dinamike, ki jo bo potreboval na današnji tekmi. Bil pa je eden rednih, ki ni izpustil vrat,« je povedal o edinem treningu na progi Corviglia trener Peter Pen. Prepričan je, da sploh prvo Klinetovo soočenje s progo za SP ne bo vplivalo na njegovo smučanje, seveda, če bodo razmere dobre. Fantje bodo, kot kaže, nastopili bolj v popoldanskem času. Kline, ki je 9. marca napolnil 25 let, nima sicer nobenih predsodkov pred zanj novo progo. Pred tekmo bo opravil ustaljeni ritual priprave, le večkrat bo v mislih presmučal progo. Od petnajsterice na koncu sezone ga loči 30 točk, se pravi, da mora biti najmanj deveti.

Lindsey Vonn je sporočila, da prihaja osebno po globus. Za drugo in tretje mesto pa se bodo udarile Kanadčanka Larisa Yurkiw (407 točk), Avstrijka Cornelia Hütter (387) ter Švicarki Fabienne Suter (383) in Lara Gut (374). Ilka Štuhec pa ima po dveh zelo dobrih treningih (na drugem je tako kot štiri od prvouvrščenih izpustila vratica) lepo priložnost, da se prebije med petnajst najboljših smukačic sezone. Do statusa prvokategornice oziroma 12. mesta ji manjka 22 točk. Tekmice ji bodo štiri Italijanke – Elena Fanchini, Elena Curtoni, Johanna Schnarf, Daniela Merigheti in Avstrijka Mirjam Puchner. Štuhčeva, ki zadnje čase smuča najbolje v tej sezoni, se spogleduje tudi z najboljšim smukaškim dosežkom kariere. Lani je bila v Garmischu peta.