Štuhčevi za konec zmaga v slogu kraljice smuka

Sloveniji prvi smukaški globus. Mariborčanki v Aspnu ni bila kos niti najboljša smukačica doslej Lindsey Vonn.

Objavljeno
16. marec 2017 01.13
Vito Divac
Vito Divac
Aspen – Na zadnji smukaški tekmi sezone 2016/17 v Aspnu se je zgodilo prav to, kar je po treningih napovedala Italijanka Sofia Goggia. Ilka Štuhec je s četrto zmago v šampionskem slogu sklenila sezono, v kateri je bila od prve do zadnje tekme v rdeči majici najboljše smukačice.

Na domačem terenu ji ni bila kos niti najboljša smukačica vseh časov Lindsey Vonn. Od kraljice hitrih disciplin je bila Slovenka v finalu boljša predvsem v drsenju na smučeh, prvini, s katero je Vonnova prevladovala v minulih sezonah in osvojila osem smukaških globusov. Po dobrih 26 sekundah smučanja je bila za 0,51 sekunde hitrejša od Američanke. Še lani je bilo nepredstavljivo, da bi katera koli smučarka premagala Vonnovo v domačem Aspnu.

Res je sicer, da je Američanka polovico sezone izpustila in nima toliko kilometrine kot Štuhčeva, ampak vseeno ... Smučanje svetovne prvakinje iz Maribora je bila predstava smukaških prvin, vrednih globusa. Imela je najboljšo linijo oziroma smučino, najhitrejše smuči, najboljši smukaški počep, predvsem pa tekmovalni ritem.

Kot je po zmagi v Aspnu povedala Ilka, se sezona, v kateri je jezdila na sijajnih občutkih zmag v uvodnih treh smukih v Lake Louise in Val d'Iseru, ne bi mogla bolje končati, kot se je. »V pripravi na tekmo in izvedbi ni bilo prav nič drugače kot na minulih tekmah. Nikoli nisem razmišljala o globusih, ampak le, kako hitro smučati. Tudi neke posebne evforije na koncu ni bilo, ker sem dejansko želela le smučati najbolje, kar zmorem. Ko sem to naredila, sem se počutila kot po vseh drugih zmagah – srečna, da mi je uspelo pokazati največ. Dejstvo pa je, da sem imela po zadnji tekmi občutek, kot bi sezono 'preletela', tako hitro so se zvrstili vsi ti smuki. Zdaj me čaka še superveleslalomska bitka za globus, tako da si posebnega slavja niti nisem privoščila v pričakovanju, da bo za menoj prišlo vse, ko bo dejanski konec sezone. Vse skupaj sem dojela kot nekaj že videnega,« je bila v ciljni areni racionalna smučarska profesionalka iz Maribora.

Trenutke veselja in navdušenja, ki jih je doživljala ob čestitkah za zmago in globus, je po podelitvi globusa in kolajn prepustila ekipi. Mama Darja Črnko, trener Gregor Koštomaj in kineziologinja Anja Šešum so si seveda dali duška. »Veliko se govori o naslovu svetovne prvakinje, meni osebno pa največ pomeni prav ta globus. Menim, da tudi Ilki, saj sva si ga zelo želeli. Je nagrada za vso sezono, ki se je iztekla izjemno. Ilka je bila telesno vrhunsko pripravljena in psihično izjemno močna. Ko sem jo gledala, kako smuča, se mi je zdelo, kot da se igra,« je mama Darja komentirala smukaški globus.

Štuhčeva je kot prva med slovenskimi smučarkami in smučarkami osvojila smukaški globus, kar ni uspelo niti Tini Maze v rekordni sezoni 2012/13, ko je bila po odpovedi finalne smukaške tekme zaradi megle za točko slabša od takrat že poškodovane Vonnove. O izjemni sezoni Štuhčeve vse pove statistika. Letos je prvič stopila na zmagovalni oder in zmagala 2. decembra v Lake Louise. Nato je nanizala 12 zmagovalnih odrov, od tega sedem zmag – štiri v smuku, dve v superveleslalomu in eno v alpski kombinaciji. Je šesta, ki je osvojila mali globus, za Rokom Petrovičem (slalom 1985), Bojanom Križajem (slalom 1987), Matejo Svet (veleslalom 1989), Špelo Pretnar (slalom 2000) in Tino Maze (veleslalom in superveleslalom 2013), ki pa ima edina veliki globus. Na večni lestvici slovenskih zmagovalcev svetovnega pokala se je izenačila z Matejo Svet. Najboljša Tina Maze ima 26 zmag, Bojan Križaj na drugem mestu pa osem.

Danes ima Štuhčeva izjemno priložnost, da statistiko še izboljša in se v samo eni sezoni izstreli na drugo mesto po številu zmag in osvojenih globusov. V superveleslalomu ima namreč 15 točk naskoka pred Tino Weirather. Glede na formo tekmovalke iz Liechtensteina, ki je bila v smuku sicer četrta, a kar z 1,71 sekunde zaostanka, bi bilo veliko presenečenje, če Štuhčeva po alpski kombinaciji in smuku ne bi osvojila še tretjega malega globusa.