Superveleslalom v Val Gardeni: Jansrud tokrat nepremagljiv, Kosi poskrbel za prve točke

Kjetil Jansrud je zmagovalec superveleslalomske tekme za svetovni pokal v Val Gardeni., Klemen Kosi do točk na 22. mestu.

Objavljeno
20. december 2014 10.59
reu/SKIING/
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Val Gardena - Letos fantastični Kjetil Jansrud je pričakovano dobil superveleslalomsko tekmo za svetovni pokal v Val Gardeni. Norvežan se za razliko od sredine smukaške preizkušnje tokrat ni pustil premagati in za seboj pustil Italijana Dominika Parisa (+ 0,46) in Avstrijca Hannesa Reichelta (+ 0,54). Točke je tokrat osvojil tudi slovenski predstavnik. Klemen Kosi je bil z zaostankom 1,60 sekunde 22., Rok Perko pa je končal na 32. mestu.

S svojim ekipnim uspehom so lahko zadovoljni predvsem v italijanskem taboru, saj sta Parisovo drugo mesto s petim oziroma sedmin dopolnila Christof Innerhofer in Matteo Marsaglia. Vmes se je prerinil Švicar Carlo Janka. Avstrijsko čast sta s tretjim in četrtim mestom rešila Reichelt in 23-letni Vincent Kriechmayr, ki je le za dve stotinki zgrešil prve stopničke v karieri.

Nekoliko bolj so lahko z današnjo tekmo zadovoljni tudi v slovenskem taboru. 23-letni Mariborčan Klemen Kosi je namreč prekinil rezultatski post slovenske moške ekipe za hitre discipline z najboljšim osebnim dosežkom v superveleslalomu in svojimi prvimi devetimi točkami v tej disciplini. Blizu najboljši trideseterici je bil tudi Rok Perko, ki je prav tako zaostal manj kot dve sekundi za zmagovalcem.

Kosi je bil pred tem dvakrat v točkah v Wengnu v superkombinaciji, v kateri je s 14. mestom januarja 2013 osvojil za zdaj najvišjo uvrstitev v svetovnem pokalu.

»Kosi je danes dobro smučal, med prvim in drugim vmesnim časom sicer ni nastopil idealno in je izgubil nekaj desetink, z najtežjim delom Ciaslatom in v spodnjem delu pa je opravil bolje. Kljub manjšim napakam je prišel do svojih prvih točk v superveleslalomu v karieri, kar je zelo dobro in spodbudno. Moramo tudi vedeti, da je v njegovem letniku '91 ali pri še mlajših letos na svetovnem pokalu zelo malo tekmovalcev. Od Amerike naprej dobro funkcionira. V zakup moramo vzeti, da je še mlad, tisto, kar je pomembno, je, da dobro dela in se vzpenja,« je sporočil glavni trener moških ekip Klemen Bergant.

Karavana se bo sedaj preselila v bližnjo Alto Badio, kjer bo v nedeljo na sporedu veleslalom, v ponedeljek pa nočni slalom v Modonni di Campiglio. Zadnja moška tekma v koledarskem letu bo 28. decembra smuk v Santa Caterini, kjer so doslej nastopala le dekleta, to prizorišče pa je bilo izbrano za nadomestno lokacijo po odpovedi smuka v Bormiu, ki so ga črtali s koledarja zaradi denarnih težav tamkajšnjih prirediteljev.

Svindal še upa na nastop na SP

Poškodovani Norvežan Aksel Lund Svindal še vedno ni opustil težnje po nastopu na februarskem svetovnem prvenstvu v ZDA (Vail/Beaver Creek), kjer bi branil naslov prvaka v smuku. »Vse je v glavi. In sam sem še vedno prepričan, da bom februarja lahko startal,« je za Focus povedal Svindal.

Drugi v lanskem skupnem seštevku svetovnega pokala si je sredi oktobra strgal ahilovo tetivo, zdravniki pa so tedaj ocenili, da je sezona zanj končana. Sam kljub temu ni tako črnogled: »Najprej moram biti stoodstotno telesno pripravljen. Iz dneva v dan mi gre bolje. Poleg tega tokratna poškodba ni tako težka kot po brutalnem padcu leta 2007. Tedaj sem imel poškodovano vse telo, tokrat imam le nogo.«