Šušteršič: V takem vremenu bi bila tekma neregularna

Prirediteljem deskarskega SP v Sierri Nevadi nagaja vreme, današnji program s paralelnim veleslalomom so odpovedali.

Objavljeno
14. marec 2017 10.42
SNOWBOARDING-WORLD/MEN
J. P.
J. P.

Sierra Nevada - Potem ko so deskarji na snegu v disciplinah prostega sloga dobršen del svojega programa na svetovnem prvenstvu v Sierri Nevadi uspešno spravili pod streho, pa jo je tekmovalcem v paralelnih disciplinah zagodlo vreme. Danes so namreč skušali španski prireditelji izpeljati veleslalomsko preizkušnjo, vendar pa jim že zjutraj ni kazalo najbolje. Kvalifikacije bi se morale namreč začeti že ob 9. uri, a so jih zavoljo neregularnih vremenskih razmer najprej prestavili za eno uro, nato še za dve, štart je bil predviden za točno opoldne. Odločitev o usodi tekmovanja je padla ob 11. uri, zaradi snega in vetra so jo morali odpovedati, izvesti jo bodo skušali v četrtek, medtem ko jutrišnji program ostaja po prvotnem načrtu (paralelni slalom z začetkom kvalifikacij ob 13. uri).

»Če bi bila tekma v takšnem vremenu, bi bila neregularna, v zgornjem delu je proga celo nevarna. Na vrhu močno piha, takšnega vetra še nisem doživel,« je bil ob sneženju, močnih vetrovnih sunkih in slabi vidljivosti kratek in jedrnat glavni slovenski trener Izidor Šušteršič. Preizkušnjo so torej prestavili, saj niti vremenski obeti niso bili ugodni, razmere naj bi se namreč le še slabšale, prav veliko manevrskega prostora pa prireditelji nimajo. Jutri bodo skušali - po prvotnem razporedu - speljati paralelni slalom, nato pa v četrtek (ob veleslalomu) in petek še kvalifikacije in tekmo v akrobatskih skokih. Dodatno težavo in predvsem zahteven logistični zalogaj predstavlja dejstvo, da tekmovalce paralelnih disciplin že v petek čaka nadaljevanje sezone svetovnega pokala v Winterbergu.

Šušteršič: Program bi znal sestaviti vsak desetletni otrok, FIS ga ne zna

»Tudi za jutri je napoved slaba, še naprej bo pihalo, a slalomski štart je nižji kot veleslalomski, zato naj bi tekmo lahko spravili pod streho, v četrtek pa bo veleslalom. To je sprožilo nove težave. Ekipe morajo v četrtek iz hotelov, imajo letalske vozovnice za Nemčijo, kjer imamo že v petek preizkušnjo svetovega pokala. Ne vem, kako nas bodo v četrtek v dveh letalih spravijo v Nemčijo, če zamudimo četrtkov let, lahko v Nemčijo odpotujemo šele čez dva dneva. Upam, da bomo karte lahko spremenili, sicer nas v Winterberg ne bo,« je zmajeval z glavo Šušteršič.

In prst usmeril v Mednarodno smučarsko zvezo (FIS): »Letos smo imeli vsega skupaj šest tekem, zdaj bi jih morali imeti pet v šestih dneh. Izvesti svetovno prvenstvo brez enega rezervnega dneva je neumnost in hud spodrsljaj. Program bi znal sestaviti vsak desetletni otrok, FIS ga ne zna. Zveza nima nobene logike, zdi se mi, da želi naš šport izriniti povsem na stranski tir,« je v svojem slogu še dodal glavni trener slovenske vrste, ki bo moral zdaj v logistično akcijo, da bo zasedba lahko podaljšala bivanje v Sierri Nevadi.