Svetovna elita telemark smučanja zbrana na Golteh

Iz slovenske peterice na dveh šprintih za svetovni pokal najvišje meri dvakratni mladinski svetovni prvak Jure Aleš.

Objavljeno
02. marec 2016 08.22
Janez Porenta
Janez Porenta

Ljubljana - Slovenski telemark smučarji si glede na dosežke zadnjih sezon, pri katerih izstopa predvsem dvakratni mladinski svetovni prvak Jure Aleš, nedvomno zaslužijo tudi tekmovanje za svetovni pokal na domačem snegu. In res, podobno kot že lani se bo danes in jutri na Golteh zbrala svetovna smetana na dveh šprinterskih preizkušnjah.

Lani so prizadevni prireditelji poskrbeli za lep dogodek, ki je delegate FIS prepričal, da so Golte vnovič uvrstili na elitni koledar. Pred letom dni je manjkala zgolj rezultatska pika na »i«, najboljši Slovenec je bil Rok Šmejic na 13. in 14. mestu, letos pa vsaj mlajši od bratov Aleš meri precej višje. Navsezadnje je 20-letni samouk z Brega ob Savi pred mesecem dni postavil dva mejnika v svoji kratki karieri: najprej se je prvič doslej na tekmah svetovnega pokala povzpel na zmagovalni oder s šprinterskim tretjim mestom v La Plagnu, nato si je prav tako v Franciji, v Les Contaminesu, na MSP pokoril konkurenco tako v šprintu kot tudi v kraljevski disciplini, v klasiku.

»Lani sem bil na Golteh dvakrat osemnajsti, tokrat seveda merim precej višje. Želja so stopničke, kaj pa mi drugega preostane,« poudarja Jure Aleš, ki je v tej sezoni izjemno konstanten. Nikdar, če je le prišel do cilja (zgolj v španskem Espotu je vpisal dva odstopa), ni bil namreč slabši kot deveti: »Tveganje se očitno obrestuje. Rezultatskega padca v tej zimi res še nisem imel, upam da bo tako tudi v prihodnje.«

Na progi Medvedjak se bo za vrh borilo 60 tekmovalk in tekmovalcev iz 15 držav, med njimi torej peterica Slovencev. V moški konkurenci bodo domače barve branili brata Sašo in Jure Aleš ter Rok Šmejic, v ženski pa Špela Mičunovič in debitantka na preizkušnjah te ravni, še ne polnoletna Metličanka Katarina Malenšek. Oba dneva se bo program na prvi progi začel ob 9.30, finale bo na vrsti tri ure pozneje. Prireditelji vstopnine ne bodo pobirali.