Svindal in Ligety (spet) pod nož

Ameriški veleslalomski as se že od začetka sezone spopada z bolečinami v levi nogi, Norvežan pa je šel na operacijo kolena.

Objavljeno
17. januar 2017 13.03
SKI-ALPINE-WORLD-MEN-DOWNHILL
J. P.
J. P.

Salt Lake City - Olimpijski zmagovalec in svetovni prvak v veleslalomu, ameriški alpski smučar Ted Ligety, bo moral (še eno) sezono zapečatiti bistveno predčasno, zaradi česar niti na svetovnem prvenstvu med 6. in 19. februarjem v St. Moritzu ne bo mogel braniti veleslalomske lovorike. Prekaljenega 32-letnika namreč čaka (nov) operativni poseg.

Že od ledeniške uverture v Söldnu, na kateri je vpisal peto mesto, ga namreč pestijo bolečine v levi nogi, zaradi česar ni mogel tekmovati na želeni ravni, v nadaljevanju sezone se v štirih poskusih ni več zavihtel v deseterico. Posluževal se je različnih terapij, ki pa niso prinesle pričakovanih izboljšav, zato bo moral lastnik 25 zmag v svetovnem pokalu (zgolj ena ni veleslalomska, temveč kombinacijska) pod nož. 

Dvakratni olimpijski zmagovalec, petkratni svetovni prvak in dobitnik šestih malih kristalnih globusov je moral že prejšnjo sezono končati predčasno, saj si je konec lanskega januarja na treningu strgal križne vezi, v tekmovalni pogon se je tako vrnil šele oktobra na ledeniku Rettenbach.

Ted Ligety mora na operacijsko mizo. Foto: Matej Družnik/Delo.

 

Konec sezone tudi za Svindala

Potem ko je sprva nameraval izpustiti »zgolj« klasični smuk v Wengnu, ki ga potem zaradi neugodnih vremenskih razmer sploh ni bilo, je moral črto pod sezono predčasno potegniti tudi dobitnik devetih malih in dveh velikih kristalnih globusov, 34-letni Aksel Lund Svindal. Norvežan je moral namreč na operacijo kolena in se bo v tekmovalni pogon lahko vrnil šele v prihodnji zimi.

Svindalu so po vrnitvi iz Wengna v Oslu temeljito pregledali koleno in ugotovili poškodbo meniskusa, zaradi česar je bil nujen poseg. »Meniskus ni bil več povezan s kostjo, kar ni v smuku nič dobrega. Prihodnjo sezono bom še boljši in močnejši, slabo pa je, da se vračam na bergle in v tej zimi ne bom več mogel tekmovati,« je pojasnil olimpijski zmagovalec in večkratni svetovni prvak.

Svindal si je ob lanskem padcu na znamenitem kitzbühlskem smuku strgal križne vezi in meniskus desnega kolena, v svetovni pokal pa se je vrnil z odliko - decembra se je namreč na tekmah hitrih disciplin v Val d'Iseru in Val Gardeni trikrat povzpel na zmagovalni oder za dve drugi in eno tretje mesto in je še vedno vodilni smukač sezone.