SZS prekinila sodelovanje z Andreo Massijem

Vodja ekipe aMaze je bil v zadnjih dveh sezonah svetovalec Smučarske zveze Slovenije, ki pa ga očitno ne potrebuje več.

Objavljeno
27. januar 2017 19.43
Andrea Massi na novinarski konferenci med pripravami slovenske moške smučarske reprezentance. Kondicijski trening, športniki izvajajo pod vodstvom Andree Massija in trenerke Nike Radjenovič. Nova Gorica, Slovenija 7.junija 2016. [Smučarska zveza
Š. Ro.
Š. Ro.

Ljubljana - Komaj se je polegel prah po zadnji smučarski aferi, že je udarila nova. Smučarska zveza Slovenije (SZS) naj bi Andreo Massija, kondicijskega trenerja in nekdanjega vodjo ekipe Tine Maze, ki je v zadnjih dveh sezonah z zvezo sodeloval kot svetovalec, obvestila o odpovedi pogodbe in z njim prekinila sodelovanje.

Da bo sodelovanja slej ko prej konec, je bilo bolj ali manj jasno že ob zadnjih zapletih okoli nastopa Mazejeve na Zlati lisici, ko je Massi na SZS naslovil predlog, da tekmovalki povrnejo določen znesek, če bo nastopila v reprezentančnem dresu. Nadaljevanje zgodbe je znano, trener iz Gorice pa se je tako znašel v koliziji interesov, zaradi česar je po vsej verjetnosti tudi prišlo do odpovedi pogodbe.

Na SZS zaenkrat zadeve ne komentirajo, Massi pa je v izjavi, ki jo je posredoval njegov odvetnik Damijan Terpin, zapisal, da ga je SZS na sestanku 25. januarja obvestila, »da se namerava poslužiti pravice, da v mesecu februarju odpove pogodbo o sodelovanju, ki je bila sklenjena pred začetkom lanske tekmovalne sezone. Pisno so mi ta namen potrdili včeraj in pričakovati je torej, da bodo odpoved formalizirali v februarskem odpovednem roku.«

Dodal je še, da mu je Iztok Klančnik sporočil sklep strokovnega sveta SZS, »da do izteka pogodbe delo Andree Massija na terenu ni več potrebno« in ga pozval, naj vrne kreditno kartico, kar je Massi tudi storil. Prav tako ga je opozoril, da »tvojih stroškov morebitnih potovanj na prizorišča smučarskih tekmovanj SZS ne bo več krila,« je zapisal Massi.

Massi je kot svetovalec večinoma deloval z moško reprezentanco. Za smučarje je organiziral nekajtedenski kondicijski trening v Gorici, sicer pa se jim občasno pridružil na tekmah svetovnega pokala. Z žensko ekipo praktično ni sodeloval, saj s trenerji in tekmovalkami niso našli skupnega jezika.

»Z večino trenerjev in vsemi tekmovalci, ki so delali z menoj, smo gojili obojestransko spoštovanje. S trenerji, ki so to želeli in njihovimi tekmovalci pa sem z veseljem in iskrenim zadoščenjem delil svoje izkušnje in svoje najboljše znanje, ki sem ga pridobil v vseh teh letih, ko smo se s Tino Maze, kljub skromnim sredstvom, povzpeli na vse vrhove svetovnega smučanja. Vsi tekmovalci in trenerji, ki so te izkušnje in znanje znali pravilno uporabiti in izkoristiti, so že dosegli lepe rezultate. Pri tem mi je v zadovoljstvo, da je pri njih prišlo predvsem do spremembe mentalitete in pristopa do tekmovanja,« je med drugim zapisal Massi.

»Da ne bi preveč bremenil tekmovalnih programov, sem se pri sklepanju pogodbe s SZS odločil za skromnejši honorar, kot je pripadal glavnemu trenerju ženske ekipe v rekordni sezoni Tine Maze, ki pa sem ga zato lahko kompenziral z možnostjo ohranjanja privatnih sponzorjev ekipe Team to a Maze, ki sem jim omogočil določeno vidljivost v medijih. To pa je bil razlog, da so pri nekaterih na SZS nastala nezadržna ljubosumja in zavisti, tako da sta me direktor SZS Jožko Križan in Iztok Klančnik že konec lanske sezone izločila iz sodelovanja z žensko linijo, sedaj pa sta se odločila za dokončno prekinitev mojega sodelovanja s SZS in dala navodilo, da že takoj preneham s svojim delom prav sedaj, pred svetovnim prvenstvom, ki bo februarja v St. Moritzu, čeprav odpoved pogodbe učinkuje šele s koncem letošnje tekmovalne sezone. To bo seveda povzročilo prekinitev kontinuitete zlasti pri komunikaciji s tekmovalci in kontinuiranem ustvarjalnem delu z njimi in to me najbolj skrbi,« je dejal Massi, pojasnil pa tudi, da zaradi utemeljene bojazni in skrbi tudi ni upošteval navodila Klančnika, naj prejšnji ponedeljek, ko je bila v Kitzbühlu prvič tekma evropskega pokala, zapusti tekmovalno prizorišče in pride v Ljubljano na sestanek, saj ni želel zapustiti tekmovalcev.