Massiju sporočili, da ga ne potrebujejo več

Na smuku v Garmischu srhljivi padci. Pen: Amaterske odločitve.

Objavljeno
27. januar 2017 21.57
Andrea Massi in Boštjan Kline na novinarski konferenci med pripravami slovenske moške smučarske reprezentance. Kondicijski trening, športniki izvajajo pod vodstvom Andree Massija in trenerke Nike Radjenovič. Nova Gorica, Slovenija 7.junija
Mojca Finc
Mojca Finc
Garmisch – Srhljiv smuk imajo za sabo smukači v Garmischu. Zaznamovali so ga hudi padci izkušenih tekmovalcev. »Delamo v 'smešnem' športu, stremimo k vrhunskim predstavam, krojijo pa ga lopate in amaterske odločitve,« je bil kritičen trener hitrih disciplin v slovenski reprezentanci Peter Pen.

»Ne morem več gledati tekme v Garmischu. Preveč poškodb in padcev. Tole je noro!« je na twitterju zapisala ameriška šampionka Lindsey Vonn. Glavni krivec za grde padce na progi Kandahar je bil previsok skok, ki so ga prireditelji po edinem uradnem treningu na opozorilo trenerjev znižali.

»Na tekmi je bilo bistveno hitreje kot na treningu,« je iz Garmischa sporočil Pen. »Večkrat sem že povedal, da nismo narejeni za 40 oziroma 50 metrov dolge skoke s petih metrov višine. V vseh športih po svetu se uporablja tehnologija, vse se da izračunati, le v našem še vedno delajo z lopatami in se prepričujejo, da je tako v redu. Ko se kdo poškoduje, pa uporabijo stroj in zmanjšajo skok,« je povedal in dodal, da je Mednarodna smučarska zveza (FIS) tista, ki ima vedno svoj prav.

Se mu zdi, da je bil en uradni trening na zahtevnem Kandaharju premalo? »Pogosto smo šli na tekmo zgolj z enim preizkusom. Kar se je zgodilo tokrat na tekmi, bi se lahko na drugem treningu,« je dejal in dodal, da morajo trenerji pri pregovarjanih s FIS uporabljati »prave« besede, saj ima ta organizacija vedno zadnjo besedo. »Pravzaprav ne vem, kaj hočejo. Govorijo eno, delajo drugo. Problem je, ker se v vsakega tekmovalca in ekipe vlaga veliko časa in denarja, potem pa jih na na smuku 20 odstotkov odstopi. To v takih razmerah, kot jih imamo tokrat v Garmischu – proga še nikoli ni bila tako dobro pripravljena – ni normalno,« je odgovarjal.

Najbolj jo je skupil drugouvrščeni s kitzbühelskega smuka Francoz Valentin Giraud-Moine, ki ima zlomljeni obe nogi. S helikopterjem so ga odpeljali v bolnišnico. Pred tem je ta poletel nad progo že zaradi poškodovanega Američana Stevena Nymana, grdo pa je padel tudi Kanadčan Erik Guya, ki jo je na srečo odnesel brez posledic. Zmagal je Američan Travis Ganong pred Norvežanom Kjetilom Jansrudom in Italijanom Petrom Fillom.

Med tistimi, ki niso končali nastopa, je bil tudi najboljši slovenski smukač Boštjan Kline. »Skok je bil predolg, ni pričakoval, da bo letel 40 m, ker nikoli prej ni bil tako dolg in tudi ne bo več, saj ga bodo za drugi smuk popravili,« je razkril Pen, ki se zaveda, da so zaradi napačnih odločitev vodilnih na tekmi ostali brez dobrega rezultata. »Žal mi je njegovega odstopa, saj je bil nastop v redu, verjamem, da bi bila tudi uvrstitev,« je prepričan.

Edini v ekipi, ki si je prismučal točke za svetovni pokal, je bil Klemen Kosi na 30. mestu. »Pogledal je ven iz črne luknje. Dobro je popravil rezultat s treninga, na katerem je bil uvrščen med zadnje. Dotaknil se je dna, zdaj pa se vrnil med žive,« trener upa, da bo šla Kosijeva krivulja navzgor, saj se je prvo polovico sezone povsem izgubil.

Postava na današnji tekmi (ob 12. uri) bo ista, Klinetu in Kosiju se bosta pridružila Martin Čater in Rok Perko. Jutri bo še veleslalom.

SZS prekinja sodelovanje z Massijem

Niso pa na Bavarskem odmevali samo hudi padci, odjeknila je tudi novica, da naj bi Smučarska zveza Slovenije (SZS) prekinila sodelovanje s svetovalcem Andreo Massijem, vodjo ekipe aMaze. Italijanski strokovnjak je v izjavi za javnost preko svojega odvetnika Damijana Terpina sporočil, da ga je SZS 25. t. m. obvestila o svojem namenu, da mu bo februarja odpovedala pogodbo o sodelovanju.

»Pisno so mi ta namen potrdili v četrtek in pričakovati je torej, da bodo odpoved formalizirali v februarskem odpovednem roku,« je zapisal. Dodal je še, da mu je predsednik alpskega odbora in zbora Iztok Klančnik sporočil sklep strokovnega sveta SZS, da do izteka pogodbe njegovo delo na terenu ni več potrebno in ga pozval, naj vrne kreditno kartico, kar je tudi storil. Opozoril ga je še, da njegovih stroškov morebitnih potovanj na prizorišča smučarskih tekem SZS ne bo več krila.

Za Massija, ki je s prvo damo slovenskega smučanja, zdaj že športno upokojeno Tino Maze, osvojil 13 kolajn na velikih tekmovanjih, je ta sezona druga, v kateri sodeluje s slovenskimi smučarji. K sodelovanju ga je povabil tedanji direktor Jurij Žurej. Sklenila sta pogodbo, ki je predvidevala štiriletni ciklus.

Ko smo po odločitvi za ta korak vprašali pri SZS, so dejali, da se ni še nič zgodilo, kar bi lahko komentirali.