Ted Ligety slavil najbolj čustveno zmago v karieri

Z izjemnim smučanjem na drugi progi je Ted Ligety tretjič postal svetovni veleslalomski prvak in ZDA priboril prvo zlato.

Objavljeno
14. februar 2015 09.10
Worlds Mens Giant Slalom Skiing
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Beaver Creek - Ni bil ves čas na naslovnicah kot Lindsey Vonn ali Bode Miller, njegovi rezultati v tej sezoni ga niso uvrščali med najbolj vroče kandidate za kolajne, pa vendar je bil ves čas tihi favorit. Nekako v ozadju se je Ted Ligety  pripravljal na ubranitev naslova v svoji paradni disciplini, se na treninge umaknil v domači Park City, preden je znova zablestel v Beaver Creeku in v cilju proge Ptic roparic poskrbel za veliko norijo domačih navijačev. Ti so le dočakali prvo zlato kolajno na prvenstvu.

Ligety je osvojil že peti naslov svetovnega prvaka, tretjič zapored je bil najboljši v veleslalomu. Je tudi olimpijski prvak v tej disciplini, a še noben naslov mu ni pomenil toliko kot prav ta. Priboril ga je z izjemnim smučanjem na drugi progi, popolnoma deklasiral tekmece, športno mu je moral čestitati tudi srebrni Avstrijec Marcel Hirscher.

»To je resnično izjemno, najbolj čustvena zmaga doslej, saj je bila dosežena na domačih tleh. Tudi zato, ker za mano ni kakšna posebej uspešna sezona. Na progi, ki mi je zelo všeč, sem smučal tudi za svojo družino in prijatelje, ki me številčno spremljajo tu. Eden izmed najbolj velikih dni je za mano,« se je veselil Američan, ki je bil sicer po prvem nastopu šele peti.

V tej sezoni je bil še brez zmage, na tekmah svetovnega pokala je kraljeval Hirscher, ki pa se s progo v Beaver Creeku ni spoprijateljil. Na njej je Ligety v svetovnem pokalu dobil veleslalome štiri leta v nizu. Američan je po Italijanu Gustavu Thoniju in letu 1974 tudi prvi, ki si je svetovni veleslalomski naslov prislužil kot olimpijski zmagovalec.

»Vse sem storil, kot je bilo treba, vložil 100 odstotkov, vendar to danes ni bilo dovolj, da bi premagal Ligetyja. Bil je težak dvoboj, mogoče bi lahko malo več tvegal, toda današnji nastop mi je pobral veliko energije, čaka pa me še slalom v nedeljo, kjer nimam česa izgubiti. Če potegnem črto. Tretji nastop na SP in tretje odličje. Super,« je ocenil Hirscher.

Bron je osvojil Francoz Alexis Pinturault: »Težka tekma je za nami, že po prvi vožnji sem bil zelo izčrpan. Poskušal sem ostati zbran in osredotočen ter napadati brez tveganja za odstop. Res, da sta bila dva pred mano na zmagovalnih stopničkah, toda tretje mesto je zame uspeh, saj sem bil še pred dvema dnevoma bolan v postelji. Tedaj še nisem bil prepričan, če bom lahko nastopil,« se je veselil tretjeuvrščeni Francoz.