Teja Gregorin umirila roko in končala tik pod odrom

Slovenska biatlonka je SP v Hochfilznu z zgolj enim zgrešenim strelom končala s 5. mestom tekme s skupinskim štartom.

Objavljeno
19. februar 2017 13.14
Biatlon Pokljuka
J. P.
J. P.

Hochfilzen - Slovenska biatlonka Teja Gregorin, dobitnica olimpijskega brona v Sočiju leta 2014, je najboljšo predstavo zadnjih dveh let prihranila za zadnje dejanje letošnjega svetovnega prvenstva v avstrijskem Hochfilznu, 12,5-kilometrsko preizkušnjo s skupinskim štartom, ki je rezervirana zgolj za elito. Izkušena 36-letnica je vnovič dokazala odlično tekaško pripravljenost, s kakršno se je lahko ponašala že tudi na prejšnjih tekmah tega prvenstva, je pa tokrat tudi umirila roko na strelski preprogi, le na drugem postanku enkrat sprožila mimo (četrti poskus) in se veselila odličnega petega mesta, za odličjem je zaostala manj kot pet sekund.

Začela je brezhibno in prvič strelišče zapustila na robu deseterice z desetsekundno zamudo za vodilno Američanko Susan Dunklee. V drugo je morala v kazenski krog, vendar pa zadržala izhodišče, ki ga je v drugi polovici tekme še popravila, saj je bila v streljanju stoje dvakrat nezgrešljiva. V zadnjem krogu, ki je sicer njena »specialiteta«, se je Teja vmešala tudi v boj za odličja, za katerimi ni zaostala veliko, tik pred ciljno črto je za las prehitela še Ukrajinko Julijo Džima in tako končala na petem mestu. Čeravno se ni izšlo za tretje odličje s svetovnih prvenstev, se ji je v cilju upravičeno smejalo. »Zadnji krog se je zelo vlekel, kar ni ga bilo konec, skušala sem iztisniti vse iz sebe, hitreje ni šlo, kolajna je bila nedosegljiva, saj so bile pred menoj zgolj najboljše. Res se veselim tega petega mesta,« je bila z opravljenim zadovoljna Gregorinova.

Zmage se je veselila nesporna prva junakinja prvenstva, 23-letna Nemka Laura Dahlmeier, ki se je v Hochfilznu veselila petih zlatih in enega srebrnega odličja, slabša ni bila na niti eni od tekem. Tokrat sta ji družbo na stopničkah delali dolgo vodilna Susan Dunklee, ki je bila podobno kot zmagovalka brezmadežna na strelišču, in Finka Kaisa Mäkäräinen, ki je morala enkrat v kazenski krog. Za izkušeno Američanko, ki je 31 let dopolnila med prvenstvom - minuli ponedeljek -, je današnje srebro sploh prva kolajna z velikih tekmovanj, Finka pa je v Hozhfilznu prav v zadnjem poskusu ujela zmagovalni oder.

IZIDI ŽENSKE TEKME S SKUPINSKIM ŠTARTOM (12,5 KM)

1. Laura Dahlmeier (Nem) 33:13,8 (0)
2. Susan Dunklee (ZDA) + 4,6 (0)
3. Kaisa Mäkäräinen (Fin) 20,1 (1)
4. Gabriela Koukalova (Češ) 24,0 (1)
5. Teja Gregorin (Slo) 24,2 (1)
6. Julija Džima (Ukr) 24,4 (1)
7. Marie Dorin Habert (Fra) 40,3 (1)
8. Dorothea Wierer (Ita) 1:05,6 (2)
9. Alexia Runggaldier (Ita) 1:06,9 (0)
10. Paulina Fialkova (Slk) 1:14,1 (2)