Tejini čevlji so bili za Anjo preveliki

48. svetovno prvenstvo v biatlonu: pri mešanih štafetah najboljša Češka, Slovenija petnajsta.

Objavljeno
06. marec 2015 00.39
Siniša Uroševič, poročevalec
Siniša Uroševič, poročevalec
Kontiolahti – Četudi je uvodna tekma prvega biatlonskega svetovnega prvenstva na Finskem po 16 letih ponudila zelo zahtevne razmere z zavoljo visokih temperatur zadnjih dni vdirajočim se snegom, senzacij ni bilo. Na odru mešanih štafet so se zvrstile Češka, Francija in Norveška, Slovenija je bila 15.

Seveda je za slovensko mešano štafeto, ki je bila na zadnjem prvenstvu pred dvema letoma na 5. mestu, sezono prej v Ruhpoldingu pa celo srebrna, včerajšnja uvrstitev nezadostna, glede na postavo in odsotnost Teje Gregorin pa nikakor ne nepričakovana. Sicer pa so včeraj bolj kot izplen prve tekme slovenski tabor razveselile novice iz domovine o okrevanju naše vodilne biatlonke. Po zadnjem zdravniškem pregledu je dobila zeleno luč za odhod na svetovno prvenstvo, zato bo danes že na letalu za evropski sever. Ni sicer realno pričakovati, da bi nato že jutri nastopila v šprintu, a če bi brez težav vadila po prihodu na Finsko, nikakor ni več nemogoča njena vrnitev v tekmovalno karavano za naslednji teden in tekmo na 15 km.

Včeraj pa jo je slovenska mešana štafeta močno pogrešala, Anja Eržen, ki jo je zamenjala, ob treh kazenskih krogih in tako na polovici hudem zdrsu ekipe navzdol, nalogi ni bila kos. »Očitno so bili Tejini čevlji za Anjo le preveliki,« je ocenil Uroš Velepec, glavni trener slovenske izbrane vrste, ob namigu, ali bi bilo morda vsaj za malenkost bolje, če bi namesto Erženove priložnost za nastop ponudil Urški Poje, četrtouvrščeni z zadnjega mladinskega SP, pa dejal: »Zdaj seveda lahko razmišljamo, da bi bilo drugače, toda na treningu zadnjih dni je Erženova delovala dobro.«

Slovenska zgodba se je na uvodni tekmi prvenstva začela solidno. Andreja Mali se je odločno »udarila« z močnimi tekmicami na progi, na kateri se je vdiralo kot za stavo, 10. mesto ob predaji z ne pretirano vidnim zaostankom ni napovedovalo potopa v drugo polovico 26 nastopajočih štafet. »Dobro sem se počutila, imela sem odlično pripravljene smuči, ni se mi treba bati nadaljevanja prvenstva. Le ta četrti strel stoje moram izboljšati,« je omenila Malijeva. Tudi Velepec je njen nastop ocenil pozitivno, precej težje pa se je ozrl k predstavama Klemna Bauerja in Jakova Faka. Proga je bila v 2. polčasu še bolj uničena, po izjemnem zdrsu Erženove, ki je predala na 21. mestu, pa za moška člana te mešane štafete tudi ni bilo več merodajne primerjave s tekmeci.

Fak nad spoznanjem o svojem štartu nikakor ni bil navdušen, zdelo se nam je, da bi dan raje namenil umirjenemu treningu, a je – kot je sam poudaril – prisluhnil nasvetu trenerja Tomaša Kosa in tako le nastopil med mešanimi štafetami. Zanj se bo prvenstvo zares začelo z jutrišnjim šprintom, kot enega zvezdnikov tekmovanja pa ga bo tako kot Darjo Domračevo, Kaiso Mäkäräinen, Johannesa T. Bøja ob današnjem prostem dnevu predstavil tudi Fischer na posebni novinarski konferenci.

Bližje najboljšim bi bil v prihodnje rad tudi Klemen Bauer. Večkrat je ponovil, da mu prav proga v Kontiolahtiju zelo ustreza, včeraj je bil eden redkih, ki se ni pritoževal nad dolgim strmim klancem in nato pomembno ravnino nad streliščem. »Morda se bo komu zdelo čudno, a jaz sem tudi v teh zahtevnih razmerah prav užival, četudi se je ponekod vdiralo prek gležnjev. Ničesar ne bom napovedoval, a vemo, o čem govorim, ko predstavljam visoke cilje,« se je skrivnostno nasmehnil.

Največ nasmejanih obrazov je bilo seveda med zmagovalci Čehi, tudi Francozi in Norvežani so bili zadovoljni, Belorusi so v zadnji predaji izgubili vodstvo, razočaranje prvega dne je desetouvrščena Rusija. Med 4500 gledalci tako kakšne posebne veselice ni bilo, saj je bilo poleg domačih obiskovalcev največ ruskih sosedov. Pravzaprav je bilo bolj kot na štadionu živahno večer prej ob uvodni slovesnosti v središču mesta.