Tekma preveč v natrpanem urniku

Trenerji kritični ob premieri preizkušnje mešanih dvojic v biatlonu.

Objavljeno
06. februar 2015 00.45
M. F., šport
M. F., šport
Nove Mesto – Slovensko biatlonsko reprezentanco in njene tekmece po dveh tednih premora od zadnje preizkušnje že danes čaka natrpan urnik. V Novem Mestu na Češkem se bodo biatlonci namreč premierno v svetovnem pokalu merili najprej v mešanih dvojicah (ob 15. uri), zatem pa še v klasični mešani štafeti (17.30). V mislih imajo vseskozi vrhunec zime, marčno SP na Finskem.

Po tekmovalnem koncu tedna za svetovni pokal v Anterselvi je trener slovenske reprezentance Uroš Velepec svojim varovancem prepustil dva prosta dneva za regeneracijo. Ko so si zbistrili misli, so se spet zbrali na Pokljuki in pilili formo. »Težko rečem, da so baterije polne, saj se bližamo vrhuncu zime, SP v Kontiolahtiju, in v tem vmesnem obdobju ni bilo tistega pravega tekmovalnega oddiha, saj smo vseskozi trdo delali. Čez en mesec nas namreč čaka najpomembnejša tekma sezone in tam bo treba pokazati največ,« je iz Novega Mesta sporočil Velepec, ki j vesel, da je celotna ekipa odgnala viruse in okrepila svoje zdravstveno stanje. »Vse nas je oplazilo, vsak od nas se je boril z načetim zdravjem, a zdaj smo vsi pripravljeni za nove naloge,« je dodal.

Tudi prvi adut v ekipi Jakov Fak – izčrpanemu tekmovalcu je v preteklih dneh nagajala bolezen – je že kot nov. Kakšna je forma prvega moža v reprezentanci? »To bodo pokazale tekme. Jakov v tej sezoni meri na skupni seštevek svetovnega pokala, na SP pa bi rad prišel v najboljšem možnem stanju. Kaj pričakujemo od njega ta konec tedna? Na vsaki tekmi je sposoben zmagati, če vse naredi brezhibno, ob tem pa mu ni treba čakati na napake nasprotnikov,« je sogovornik povedal o biatloncu iz Mrkoplja, ki se je v tej zimi trikrat zavihtel na zmagovalni oder; tretji je bil v Östersundu, Hochfilznu in nazadnje v Anterselvi.

V kakšnem stanju je ta čas bronasta olimpijka Teja Gregorin? »Dobro je vadila, naredila tudi hitre treninge, ki so ji manjkali. Pripravljena je, njen domet je uvrstitev med najboljših 10 oziroma 15 biatlonk. Kmalu bomo videli, kam sodi po premoru,« je dejal Velepec.

Na Moravskem so slovensko reprezentanco, ki je v torek pripotovala na prizorišče, pričakale odlične razmere. »Vreme je precej boljše kot doma. Vsak dan smo imeli sonce, vadili smo tudi na poznih popoldanskih treningih, da smo se navadili na umetno svetlobo, v kakršni bo tudi tekma štafet. Zanimivo je, da vetra skorajda ni bilo, čeprav je za Nove Mesto značilen neprestan veter,« je vtise nizal Velepec in dodal, da so Čehi tudi odlično pripravili proge.

Na današnji premierni predstavitvi tekme mešanih dvojic bosta slovenski tandem sestavljala izkušeni Janez Marič in njegova nečakinja, mlada Anja Eržen. »Zamislili so si zanimivo tekmo, ki pa je po mnenju večine trenerjev nepotrebna. Koledar je že v osnovi zelo natrpan in dodatna preizkušnja v istem dnevu je samo breme,« je bil kritičen Velepec in predstavil še klasično mešano štafeto. Zastopali jo bodo Andreja Mali, Gregorinova, Klemen Bauer in Fak. »Razmišljali smo, da bi morda spremenili vrstni red, a ker se bliža SP, na katerem imamo v tej disciplini visoka pričakovanja, smo se odločili za preverjeno formulo,« je poudaril. Na učno uro v svetovnem pokalu poleg Erženove pošilja še Lenarta Oblaka in Roka Tršana.

Jutri bosta na sporedu ženski in moški šprint, v nedeljo pa se bodo predstavniki obeh spolov merili še v zasledovanju.