Telemark smučar Jure Aleš prvič na stopničkah

S 3. mestom je rezultat kariere vpisal v šprintu svetovnega pokala v Franciji, za zmagovalcem pa zaostal 5,67 sekunde.

Objavljeno
27. januar 2016 20.37
J. P.
J. P.

La Plagne - Ta čas najboljši slovenski telemark smučar Jure Aleš je že nekaj sezon nakazoval, da bi utegnil stopiti tudi na zmagovalni oder preizkušenj svetovnega pokala. In prvič se mu je posrečilo danes na šprinterski tekmi v francoskem La Plagnu, ko je zasedel tretje mesto. S tem je le še nadgradil včerajšnji četrti dosežek iz paralelnega šprinta.

Po prvi progi je bil četrti, v drugo pa še dvignil ritem in na stopničkah delal družbo enima najboljših tekmovalcev zadnjih let, Francozu Philippu Lauju, ki je bil pet sekund in pol hitrejši, in Nemcu Tobiasu Müllerju, za katerim je Jure zaostal slabi dve sekundi in pol. Tako se je v najboljši trojici znašel kot prvi Slovenec po Davidu Primožiču leta 2008 v ameriškem Sugarbushu.

»Zelo sem vesel, saj so to zame prve stopničke v svetovnem pokalu. Na odlični progi se mi je posrečil predvsem drugi nastop, medtem ko sem si v prvem privoščil manjšo napako. Rezultat je odlična popotnica za skorajšnje mladinsko svetovno prvenstvo v Les Contaminesu. Upam, da bom še velikokrat končal podobno visoko kot danes,« se je smejalo 20-letniku z Brega ob Savi.

Njegov starejši brat Sašo Aleš je zamudil 13,73 sekunde in zasedel 18. mesto, dve mesti boljši in sekundo hitrejši je bil Rok Šmejic, dobitnik srebra z lanskega mladinskega svetovnega prvenstva, med dekleti pa je 19-letna Špela Mičunovič na 14. mestu za zmagovalko, Švicarko Amelie Reymond, zaostala 17,30 sekunde.