Tepeš ga je po »tepežu« s Hvalo zbil iz ovinka

Smučarski skakalec Peter Prevc zelo zadovoljen z doseženim in opravljenim v minulih mesecih.

Objavljeno
19. oktober 2016 02.27
Športniki Smučarske zveze Slovenije in ministrica Maja Makovec Brenčič z otroki v nordiskem centru Planica, 18. Oktober 2016
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec
Planica – Peter Prevc je bil tudi včeraj v dolini pod Poncami najbolj oblegani športnik. Nič čudnega, ko pa je bil v prejšnji sezoni z naskokom slovenska št. 1 na smučeh, na skakalnicah pa mu ni bilo enakega v svetovnem merilu. Tudi v novi tekmovalni zimi, ki se bo 24. novembra začela v Kuusamu, bo v ožjem krogu favoritov.

A kakšnih natančnejših napovedi pred štartom svetovnega pokala (še) ni želel dati. »Počakati moramo na prve tekme, po njih pa bomo videli, kakšni bodo rezultati,« je 24-letni as iz Dolenje vasi v Selški dolini odvrnil v uradnem delu včerajšnje predstavitve v Planici, v pogovoru s pišočimi novinarji pa pozneje priznal, da je zadovoljen z doseženim in opravljenim v minulih mesecih.

»Če potegnem črto pod letošnje poletje, lahko svoje nastope ocenim z velikim plusom, še toliko večjim, če upoštevam številne obveznosti in druge 'motnje', ki sem jih imel med pripravami. Zelo sem zadovoljen, da sem se zbral za tekme in jih oddelal, kot sem jih,« je ocenil Prevc, ki se lahko umirjeno pripravlja za začetek sezone v Kuusamu, ker ve, kaj mu še manjka.

»Zdaj sem spet začel rezati in spreminjati tekmovalne drese, pri katerih imam še nekaj manevrskega prostora, da pridobim kakšen centimeter. A še pomembneje je to za glavo; če veš, da si vložil čas in energijo v opremo, lažje skočiš še kakšen meter dlje. Kar zadeva smuči, smo jih pripravili široko paleto, približno vemo, kako se bodo vedle pozimi, tako da mi jih ne bo treba več veliko preizkušati. Zdaj moram pripraviti le še sebe,« je dal vedeti, da se želi znebiti še slabih treh »odvečnih« kilogramov.

Na pripravah v Innsbrucku in Garmisch-Partenkirchnu, na katere se z reprezentančnimi kolegi odpravlja danes, želi predvsem preveriti, ali prehod s keramične smučine na ledeno pri njem še vedno deluje tako kot v preteklosti, ko s tem ni imel težav. »Potrebujem stanovitne skoke, saj sem se septembra še lovil v iskanju pravega položaja v počepu. Potem pa bom začel počasi dodajati moč,« je razkril skakalec kranjskega Triglava.

Od srede do sobote so naši najboljši skakalci telesno pripravljenost krepili v Medulinu. »Bilo je prijetno, vreme smo imeli podobno sivo kot tukaj, a toplejše – skoraj za kratke rokave. Zamenjali smo okolje, en teden nismo skakali, kar je po mojem ustrezalo našim telesom, da so se malo odpočila. Kako nam je to dejansko koristilo, pa bomo videli v Innsbrucku,« je radoveden Prevc, za katerega so bili treningi ob morju dobrodošli tudi zato, ker so več časa preživeli skupaj.

»V ekipi imamo štiri navdušence računalniških igric, ki so se preizkusili v novi različici nogometnega prvenstva FIFA. Med seboj so imeli hude boje, če se ne motim, sta bila najboljša Jaka Hvala in Anže Semenič, jaz pa nisem prišel do upravljalca,« je pripomnil v smehu in se začudil nad tem, da tokrat v Medulinu ni padla nobena stava, čeprav so se pomerili tudi v kartingu.

»Ne vem, morda smo že prerasli takšne zadeve.« V kartingu je sicer zmagal Robert Kranjec. »Za njim sta se 'tepla' Jaka Hvala in Jurij Tepeš, ki me je zbil iz ovinka in me zato tudi prehitel. Poleg tega je imel – tako kot drugi – tudi boljši gokart. Ne, šalo na stran, to je bila bolj zabava,« je pojasnil.

Na vprašanje, kaj bo po njegovem Tina Maze sporočila na jutrišnji novinarski konferenci v Söldnu, je odgovoril, da osebno misli, da bo počasi oznanila, kako bo sklenila svojo tekmovalno pot. A meni, da jo bomo po televiziji še videli smučati. »Hm, koliko pa je sploh trenirala? Glede na to, da je prava 'lisica', je sposobna marsikaj. Za slovenski šport sicer pomeni osebnost, ki je pokazala, da je mogoče z vztrajnostjo, močjo in osredotočenostjo doseči veliko, četudi te drugi gledajo postrani. Pokazala je, da si lahko uspešen, če tisto, kar delaš, počneš z veseljem in določenim ciljem. In se pri tem ne pustiš motiti ...«