Tepeš je bil že kar malo nestrpen

51. nordijsko SP: Peter Prevc ni želel ničesar prepustiti naključju, njegov mlajši brat Domen brez medijskih obveznosti.

Objavljeno
28. februar 2017 01.05
Miha Šimnovec, poročevalec
Miha Šimnovec, poročevalec
Lahti – Po nedeljski tekmi mešanih ekip so odgovorni na tehnični seji sklenili, da bodo zaradi slabe vremenske napovedi, po kateri naj bi se včeraj čez dan okrepil veter v skakalnem centru Salpausselkä, prvi uradni trening na veliki napravi namesto pozno popoldne izpeljali že zjutraj. Zaradi nenadne spremembe si je premislil tudi Peter Prevc, tako da včeraj le ni imel prostega dneva, kot je sprva mislil.

Za skakalce se je tako včerajšnji »delovni dan« na SP v Lahtiju začel zgodaj, saj se je trening začel že ob 9. uri. Najstarejši od bratov Prevc s tem ni imel težav, če je mogoče soditi po prvem skoku, v katerem ga je odneslo do 127,5 metra. To je bil drugi dosežek uvodne serije, boljši od njega je bil le poljski šampion Kamil Stoch (131,5 m).

Vendar pa je treba ob tem pripisati, da so trening izpustili vsi dobitniki kolajn na srednji napravi: svetovni prvak Stefan Kraft ter srebrni Andreas Wellinger in bronasti Markus Eisenbichler. Ob njih je iz elitne deseterice manjkal tudi Kraftov rojak in sostanovalec Michael Hayböck.

»Glede na to, da vremenska napoved tudi za prihodnje dni ni najboljša, sem si rekel, da se grem za vsak primer spoznat s skakalnico. Če bo pihalo, se utegne zgoditi, da bodo hitro odpovedali katerega od treningov, zato je bolje pred kvalifikacijami opraviti kakšen skok,« je 24-letni Gorenjec pojasnil svojo odločitev in pripomnil, da bo morda – ker zdaj že ima v nogah tri skoke na veliki napravi – izpustil današnji trening.

Kot je pripomnil, je »spoznavanje« s skakalnico uspelo. »Bilo je v redu, ne posebej slabo niti posebej dobro, tako da sem približno na istem, kot sem bil. Večjih presenečenj torej ni bilo,« je dal Peter, ki je imel v drugi seriji (118 m) osmo in v tretji (125 m) sedmo oceno, jasno vedeti, da ga od popolnega zadovoljstva še zmeraj ločijo malenkosti. Ki pa v tem športu pomenijo zelo veliko in jih je tudi najtežje »uloviti«.

Potem ko je prejšnji teden vadil v Planici in izpustil tekmovanje na srednji napravi v Lahtiju, je uvodni trening na tem prvenstvu včeraj opravil tudi Jurij Tepeš, ki je po vrsti nanizal naslednje daljave 120,5, 114 in 125 metrov. Z njimi se je sukal med 11. in 18. mestom. 

Boljši kot na zadnjih tekmah za svetovni pokal

»Moram priznati, da sem kar malo nestrpno čakal na vrnitev med elito, kajti v Planici nisem imel nobene primerjave z najboljšimi. Zato me je malo skrbelo, vendar za to ni bilo razloga, saj sem se prepričal, da je moje zdajšnje skakanje boljše, kot je bilo na zadnjih tekmah za svetovni pokal,« je vidno odleglo 28-letnemu Stanežičanu.

Potem ko se novi skakalni čevlji, s katerimi se je preizkušal na nedavni zanj neuspešni azijski turneji, niso obnesli, zdaj spet stavi na že uničene in spet popravljene, s katerimi je v začetku tega meseca poletel do sijajnega tretjega mesta v Oberstdorfu. »Na žalost sem jih zamenjal prehitro, kajti v novih je bil potem občutek povsem drugačen, mislim tudi, da so drugače narejeni. Škoda, vsaka šola nekaj stane,« je razmišljal Tepeš.

Anžetu Lanišku (111 m/32., 117 m/27. in 115 m/32.) včeraj (še) ni šlo tako dobro od nog kot dan poprej, ko je bil najbolje razpoloženi Slovenec na tekmi mešanih ekip in peti najboljši posameznik za Wellingerjem, Kraftom, Eisenbichlerjem in Daikijem Itom. »Moji skoki so bili tokrat malce slabši, sem se pa iz poskusa v poskus počutil bolje, kar je najpomembneje. Malo mi primanjkuje tudi spanca, saj sem moral po nedeljski preizkušnji še na dopinško kontrolo, poleg tega pa tu nisem vajen vstajati tako zgodaj,« je zaupal 20-letni Domžalčan in v isti sapi pribil, da je pred njim nov dan s treningom, zato ni nobenega razloga za kakršnokoli paniko.

Zato pa je precej bolj nemočno deloval Jernej Damjan, ki je včerajšnji »delovni dan« začel s 109,5 metra (38.), nadaljeval s 112,5 (36.) in končal pri 119 metrih (22.). »Enostavno mi ne gre. Moji občutki so popolnoma zmešani. Trudim se, vendar nič ne pomaga,« je zmajeval z glavo 33-letni skakalec ihanskega Sama.

Še slabše je šlo Domnu Prevcu (108,5 m/35., 106 m/40. in 116 m/23.), ki mu je Tomi Trbovc, predstavnik za odnose z javnostmi pri Smučarski zvezi Slovenije (SZS), včeraj dal prosto, kar zadeva medijske obveznosti. Zato tudi ni dajal izjav ...