Thoma: Prevca zdaj ne bi ustavil niti visok zid

Svetovni rekorder Anders Fannemel verjame, da se bo dalo v Vikersundu ta konec tedna poleteti 253 ali celo 254 metrov daleč.

Objavljeno
11. februar 2016 22.50
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec

Drammen – V Vikersundu je že vse nared za novi letalski šov in naslednje poglavje dvoboja Petra Prevca proti preostalemu skakalnemu svetu. Norveški ljubitelji smučarskih skokov oziroma poletov ne dvomijo, da bo »pošast«, kakor tudi pravijo svoji velikanki, ki leži 80 kilometrov zahodno od Osla, od danes do nedelje postregla s podobnim spektaklom kakor lani, ko sta na njej padla kar dva svetovna rekorda.

Za prvega je poskrbel Prevc, ki je poletel 250 metrov daleč in tako za polčetrti meter izboljšal dotedanjo najboljšo znamko Norvežana Johana R. Evensena iz leta 2011. Toda veselje slovenskega asa ni trajalo dolgo, saj ga je že pičlih 24 ur pozneje za meter in pol preletel domači matador Anders Fannemel, še dlje pa je odneslo Rusa Dmitrija Vasiljeva, vendar je po poletu, dolgem kar 254 metrov, s celim hrbtom podrsal po snegu.

Petrovo razočaranje je bilo po lanski drugi tekmi v Vikersundu toliko večje, ker se mu je nastop v finalu povsem ponesrečil in je pristal že pri 110 metrih, zaradi česar je s četrtega mesta zdrsnil na šestnajsto. »Ko sem tam lani v soboto zmagal s svetovnim rekordom, sem bil junak, že drugi dan pa sem bil bedak. Zato dobro vem, kako kratka sta lahko pot in čas od junaka do bedaka,« je razmišljal 23-letnik.

Glavni trener naše skakalne vrste Goran Janus verjame, da bo Prevc že ta konec tedna, ko bo največja naprava na svetu gostila kar tri tekme, po zmagah tudi presegel »moravškega orla«. Vodilni v skupnem seštevku, ki se je pred slabim mesecem na Kulmu ovenčal z naslovom svetovnega prvaka v poletih, je namreč še vedno v sijajni formi in zato kljub njegovi previdnosti (»Spustiti se bo treba s trezno glavo in umirjenimi mislimi.«) za mnoge poznavalce ostaja vroči favorit tridnevnega spektakla v Vikersundu.

»Peter že vso zimo skače kot vesoljec. V Trondheimu mu je v obeh serijah pihal precej močan veter v hrbet, on pa je letel, kot da bi imel močno podporo vzgornika. Najbrž bi zmagal, četudi bi mu po odskočni mizi postavil visok zid, saj bi ga verjetno kar preskočil,« je slikovito opisal nekdanji izvrstni nemški skakalec Dieter Thoma, strokovni komentator pri televizijski postaji ARD, medtem ko je njegov kolega pri avstrijski televiziji Martin Koch dejal: »Kot Avstrijec bi sicer raje videl zmago rojaka Stefana Krafta, vendar pa je treba priznati, da je Prevca – ko izvede svoje skoke – skoraj nemogoče premagati.«

Da bo treba za podvig v Vikersundu najprej premagati prav »zlatega orla« iz Selške doline, se zaveda tudi Alexander Stöckl, glavni trener norveških skakalcev. »Zelo težko se je letos boriti s Petrom, vendar pa imamo močno ekipo in naredili bomo vse, da se mu bomo postavili po robu,« je napovedal 42-letni Avstrijec, podobno pa je razmišljal tudi svetovni rekorder Fannemel. »Če bom izgubil s Prevcem, ne bom razočaran, bom pa jezen, če mu ne bom nudil resnega odpora,« je omenil 24-letni Norvežan, prepričan, da se bo dalo na »pošasti« od danes do nedelje poleteti in varno pristati pri 253 ali celo 254 metrih. To je potrdil tudi domači predskakalec, 19-letni Halvor Egner Granerud, ki je že na včerajšnjem preizkusu odjadral kar 240 metrov daleč.

 


Slovenskim skakalcem se je včeraj v Drammnu, kjer bodo bivali do ponedeljka, pridružil Tomaž Naglič, ki bo v ekipi zamenjal za letalnico (pre)mladega Domna Prevca. Za drevišnjo tekmo je bil vprašljiv nastop Laniška, ki se je v Trondheimu očitno zastrupil s hrano, saj je vso noč bruhal. Preostali naši reprezentanti (ob Petru Prevcu še Jaka Hvala, Robert Kranjec, Andraž Pograjc in Jurij Tepeš) so zdravi in komaj čakajo, da se spustijo po »pošasti«.

Spored v Vikersundu, danes: 17.30 – uradni trening, 20.00 – prva serija v konkurenci, sledita finale in slovesna razglasitev; jutri: 14.30 – kvalifikacije, 16.00 – prva serija v konkurenci, sledita finale in slovesna razglasitev; nedelja: 14.30 – kvalifikacije, 16.00 – prva serija v konkurenci, sledita finale in slovesna razglasitev.