Tik pred zdajci se ne da storiti veliko

Slovenske smučarke so pred Söldnom zaskrbljene zaradi (pre)malo treninga.

Objavljeno
21. oktober 2015 12.09
Sora pri Medvodah, 06.10.2015, v dvoru Jezersek so se predstavile reprezentance smocarske zveze Slovenije. Foto: Marko Feist
Špela Robnik, šport
Špela Robnik, šport
Pitztal – Že tako okrnjeno smučarsko vadbo sta slovenski ženski reprezentanci zadnje dneve pred uvodno tekmo svetovnega pokala kalila slabo vreme in bolezen. Vseeno so spravili pod streho vsaj kvalifikacije, v katerih si je četrto štartno mesto priborila Maruša Ferk, ki po mnenju trenerja Denisa Šteharnika kaže napredek v tehničnih disciplinah.

Ferkova je bila v kvalifikacijah boljša od Ilke Štuhec, ki je v zadnjih sezonah kar redno dobivala priložnost na veleslalomih. A pred novo sezono se je Mariborčanka s samostojnim programom odpravila v Čile, predvsem na trening hitrih disciplin, njena gorenjska sotekmovalka pa je po novem padcu in izgubljeni prejšnji sezoni zaradi poškodbe stopila korak nazaj in za zdaj hitre discipline še pustila nekoliko ob strani. »Sama pri sebi vem, kaj si želim, a moram biti realna in dobro premisliti, kaj se mi najbolj izplača. Rada bi nastopala v vseh disciplinah, a moram iti korak za korakom,« je dejala vsestranska smučarka. »Takoj se pozna, da je vadila z ekipo za tehnične discipline, saj je v veleslalomu hitro naredila napredek. Seveda čudežev še ni, je pa dobro smučanje dokazala v kvalifikacijah. Skušali bomo v tej smeri delati naprej, da bi lahko redno štartala v obeh tehničnih disciplinah. Stopila je korak naprej, zdaj pa bomo na tekmi videli, kako daleč lahko pride. Pokazati se bo morala tudi na tekmi,« pa je njeno smučanje ocenil Šteharnik.

Resda si je Ferkova, tako kot tudi vse druge, želela, da bi pred štartom na zahtevni ledeniški premieri imela na razpolago še kakšen dodaten sklop treninga več, a poti nazaj zdaj ni. »Vemo, da moramo izkoristiti vsak dan in vsako vožnjo, ne glede na to, ali je slabo vreme ali te kaj boli. Poskusiš stisniti zobe,« je o bitki s časom pred Söldnom razmišljala smučarka, ki je na Rettenbachu nazadnje štartala leta 2010. Glavni trener je tako tudi opozoril, da je treba pričakovanja prilagoditi dejanskim razmeram in dejstvu, da so se priprave letos začele zelo pozno. »A tudi že ob koncu prejšnje sezone, ko smo trenerji dobili odpovedi, dekleta niso več imela programa, ki bi ga potrebovala, temveč so bila večinoma prepuščena sama sebi. Tudi spomladi ni bilo pravega dela, začeli smo šele julija. Če upoštevamo vse to, je stanje povsem normalno. Če pa javnost pričakuje, da bomo s takšnim primanjkljajem ujeli konkurenco ... Žal se tako hitro ne da storiti veliko.«

Že tako živčnim dekletom je v zadnjih dneh ponagajalo še vreme, na novozapadlem snegu razmere za trening pač niso bile najboljše. »Seveda dekletom ni vseeno, tudi meni ne bi bilo. Skušam jih pomiriti. Zadovoljen sem s tem, kar smo naredili doslej. Ni pa še to to, kar si želim. Upam, da jih bomo lahko pripeljali na pravo raven med sezono,« se je nadejal, da bodo dekleta »prava« po turneji v Skandinaviji in ZDA. Zato tudi pred sobotno tekmo v Söldnu še ni želel govoriti o rezultatskih pričakovanjih. »Če nam bo kaj uspelo, bomo veseli, če pa ne, pa nič zato. Tekma štrli iz koledarja, forme pa nismo načrtovali posebej zanjo, zato se z rezultati ne obremenjujemo. In želim, da tudi dekleta razmišljajo v tej smeri,« je že vnaprej stopil v bran dekletom. Ne da bi iskal izgovore, pravi, temveč, ker je takšno dejansko stanje.

Pa vseeno dekleta potihoma upajo na dober začetek, vsaka točka bi bila dobra spodbuda za začetek poti brez vodilne slovenske smučarke Tine Maze. Glede na to, da bo konkurenca zaradi vseh upokojitev okrnjena, bi veljalo izkoristiti priložnost, zlasti z dobro štartno številko, ki jo bo nosila Ana Drev, veleslalomska finalistka prejšnje sezone. A ji je znova, tako kot že lansko leto, pred Söldnom zagodla bolezen (prav tako Tini Robnik), zato je izgubila nekaj pomembnega zadnjega treninga. Zamujeno bo skušala nadomestiti tik pred zdajci; danes se bo reprezentanca že preselila v Sölden in jutri tam trenirala, v petek pa preizkusila teren za sobotni štart in prvi preizkus kakovosti.