Tina Maze Petru Prevcu: Imaš zmagovalno energijo, obdrži jo!

FOTO/VIDEO: slovenskemu skakalnemu asu, ki je deležen čestitk z vseh koncev, so polaskali tudi nemški mediji.

Objavljeno
07. januar 2016 12.50
Smučarski skoki
Janez Porenta
Janez Porenta

Ljubljana - Ni bilo veliko junakov, ki bi v zadnjih letih tako poenotili razklano Slovenijo, kot jo je v zadnjih dveh mesecih, sploh pa v zadnjih dveh tednih, smučarski skakalec Peter Prevc, po Primožu Peterki drugi slovenski zmagovalec prestižne novoletne nemško-avstrijske turneje štirih naprav. Ob izjemnem dosežku, ki ga je kronal z zmagami na treh prizoriščih in rekordno končno bero točk (1139,4), se mu je priklonila in mu zaploskala domala vsa domovina, družbena omrežja so v hipu zasule čestitke tako športnikov kot estradnikov in (kakopak) tudi politikov.

»Bravo. Imaš zmagovalno energijo, obdrži jo,« je najboljšemu slovenskemu športniku minulega leta čivknila najboljša slovenskega športnica 2015, trenutno »zamrznjena« snežna kraljica Tina Maze. Čestitkam so se pridružili še mnogi slovenski športni zvezdniki, denimo Anže Kopitar (»Kapo dol, majstr.«), Jakov Fak (»Jaaaa, končna zmaga na novoletni turneji! Pero, v imenu celotne biatlonske reprezentance ti čestitam za ta zgodovinski dosežek. Vem, koliko skokov si moral skozi leta narediti na treningih za tak uspeh, koliko truda, odrekanja je potrebno za tak rezultat.«), Uroš Zorman (»Noro, res! Pravi duh, prava psiha, velik talent! Velik športnik že pri teh letih. Kapa dol.«), Jure Košir (»Vsa čast, max spoštovanje!«), Zoran Dragić (»Vsa čast, Peter Prevc!«) in mnogi drugi ...

Zlati orel je navdušil, osupnil tudi nekatere zdajšnje in nekdanje skakalne ase, med njimi Andreasa Goldbergerja, Toma Hildeja in kajpak Svena Hannawalda, ki ostaja edini z zmagami na vseh štirih postajah novoletne turneje v isti sezoni: »Kakšen nor zaključek turneje! Čestitke trenutno najboljšemu skakalcu na svetu.« Tudi Severin Freund je naposled priznal, da proti zelo razpoloženemu 23-letniku iz Selške doline ni imel možnosti: »Krasen občutek, ko si prvič med trojico najboljših ob koncu novoletne turneje. Pošteno pa je treba priznati, da je bil en tekmovalec tokrat boljši. Skušal bom ubraniti naslov svetovnega prvaka v poletih, a bo Peter tudi na Kulmu favorit.«

Foto: Matej Družnik/Delo.

 

Schuster: Prevc pet do osem metrov pred tekmeci

Še bolj iskren pa je bil glavni trener nemške reprezentance Werner Schuster, ki je prepričan, da je Prevc ob dobrem skoku trenutno pet do osem metrov pred tekmeci: »Severin je pokazal največ, kar trenutno zmore, a Peter je ta čas korak spredaj. Freundu se je v finalu Bischofshofna posrečil najboljši skok na turneji nasploh, a je za Slovencem še vedno zaostal meter in pol. Če bi Severin zmago zapravil v finalu, bi bili razočarani, tako pa smo lahko ponosni tudi na drugo mesto.«

Za skakalca je psihično zelo zahtevno, ko je stoodstoten, pa vseeno ne more zmagati. »Res ni lahko, toda - ne pozabimo - v prejšnji sezoni je bilo obratno. Pred sezono so Slovenci očitno odlično delali, Petrova forma je zavidljiva, Freund lahko zdaj zgolj nadaljuje dobro skakanje in čaka napako tekmeca - morda že na Kulmu,« je prepričan Schuster, ki v skokih našega šampiona trenutno ne vidi napak.

Foto: Matej Družnik/Delo.

 

Tudi nemški mediji s presežniki

»Zmagovalec turneje Prevc: leteči knjižni molj,« so izjemno naklonjen članek o gorenjskem orlu naslovili pri nemškem Spieglu, nato pa naslovne besede še podkrepili: »Ne govori veliko, raje zmaguje. Ni medijski lik, niti ne želi biti. O nobenem zmagovalcu novoletne turneje ni bilo napisanega tako malo kot ravno o njem.« Frankfurter Allgemeine Zeitung ga je označil kar za »Neznani leteči predmet«, pomenljivo pa je, da prva zvezda twitterja v Nemčiji včeraj ni bil Severin Freund, temveč - Peter Prevc. Ravno tako, denimo, na Poljskem. V Sloveniji je, za primerjavo, eno najbolj posrečenih objav na facebooku na strani Slovenskega letalskega portala v le dobrega pol dneva videlo več kot pol milijona, všečkalo več kot 10.000 in delilo več kot 3500 ljudi.

Foto: Slovenski letalski portal.

 

»Pero mišica« popravil tudi rekord gledanosti

Kot so sporočili s TV Slovenija, je včerajšnji prenos finalne serije iz Bischofshofna pred male zaslone vsako minuto v povprečju privabil 630.500 športnih navdušencev oziroma kar 32,1 odstotka vseh gledalcev, starejših od štirih let. Najvišjo gledanost je prenos dosegel ob 19. uri, ko je »Pero mišica« po opravljenem drugem skoku v izteku čakal na uradne rezultate. V tej minuti je pesti zanj držalo kar 718.200 oziroma 36,6 odstotka posameznikov (4+). Vsaj minuto finalne serije je prek malih ekranov spremljalo kar 795,800 gledalcev, so sporočili z nacionalke.

V povprečju je sicer prenos kvalifikacij in tekem novoletne skakalne turneje vsako minuto spremljalo 19,7 odstotka oziroma 385.700 oseb. Že lani je bil najbolj gledan prenos športnega dogodka na RTV Slovenija finalna serija marčevskih planiških poletov, ki je pritegnila 26,1 odstotka oziroma 509.700 navijačev. Ta dosežek je izboljšala že prejšnja tekma tokratne novoletne turneje v Innsbrucku s 27,9-odstotnim dosegom (546.600 ljudi). Vsaj minuto prenosa si je ogledalo 673.600 posameznikov.

Foto: Matej Družnik/Delo.