Tina Maze v novo leto z 245 točkami prednosti

Alpsko smučanje: Tino Maze je zdelala viroza, a je bila kljub temu v slalomu šesta.

Objavljeno
29. december 2014 23.23
V. D., šport
V. D., šport
Kühtai – Tina Maze je na zadnjih tekmah leta 2014 v Kühtaiju pričakovala več kot le 7. mesto v veleslalomu in 6. v slalomu. Žal jo je zdelala viroza, brez optimalne moči pa je z brezkompromisnimi in predrznimi mladimi tekmicami, ki nenehno smučajo na robu zmogljivosti, sila težko tekmovati. Kako ji je moč »ugašala«, se je najbolje videlo v slalomu.

Ena telesno najbolje pripravljenih športnic sveta je bila na prvem, sicer šprinterskem slalomu hitrejša od zmagovalke Mikaele Shiffrin v prvem in drugem delu proge, v tretjem pa ja izgubila tri desetinke. Kljub temu je prvi nastop končala na drugem mestu. Na drugi progi pa v njenih gibih ni bilo eksplozivnosti, zato je padla tudi dinamika gibanja. Dosegla je šele 18. čas, skupni rezultat je bil šesto mesto.

»Več kot sem dala od sebe, enostavno nisem zmogla. Viroza, ki sem jo sicer v ponedeljek že prebolela, mi je odvzela preveč moči. Že na prvi progi, ki sem jo zelo dobro presmučala, sem se počutila prazno v spodnjem delu. Na drugi progi pa še tolikanj bolj. Za menoj je vendarle soliden vikend, seveda pa ne morem biti zadovoljna. Še zlasti ne v slalomu, saj mi je po prvem nastopu kazalo zelo dobro,« je komentirala četrti slalom sezone Mazejeva. Na šprinterskem slalomu, v katerem je bilo treba na prvi in drugi progi od štarta do cilja le pospeševati, je bila na njej na kožo pisani progi za razred boljša od tekmic Shiffrinova, ki je v svoji paradni disciplini zmagala prvič v novi sezoni. »V minulih sezonah sem se naučila, da le dovolj napadati ni nikoli dovolj. Še zlasti v spremenljivih okoliščinah. Na drugi progi je bila vidljivost slaba, vendar se z njo nisem obremenjevala. Lahko rečem le, da je bil to moj najboljši slalom v novi sezoni – na tekmah in treningih. V vseh vratcih sem bila 100-odstotno pravočasna in sem bila 'prikovana' na svojo linijo,« je Shiffrinova povedala o zmagi, s katero se je močno razbremenila. Pravi, da se je počutila zelo svobodno, »ko je nekaj globoko v njej zgorelo ...«.

Tina Maze gre v skupnem seštevku po trinajstih nastopih v sezoni 2014/15 v novo leto z 245 točkami prednosti pred Avstrijko Anno Fenninger. Z izjemo uvodne tekme v Söldnu (zasedla je 22. mesto) je bila v naslednjih dvanajstih nastopih vselej v deseterici, trikrat pa zmagala ter bila enkrat druga ter dvakrat tretja. V povprečju se je uvrščala na četrto mesto, osvajala pa po 56 točk. Če bo v tem tekmovalno-rezultatskem ritmu nadaljevala do konca sezone, ji veliki globus ne uide. Tako meni tudi njena prva zasledovalka Anna Fenninger. Na novinarsko vprašanje, ali je Mazejeva dosegljiva, je osvajalka globusa v letu 2013/14 odgovorila, da je prva dama svetovnega smučanja tako močna, da jo bo nemogoče dohiteti oziroma ji odvzeti prestižno lovoriko, če bo le smučala, kot zna. »Tina je v vseh disciplinah zelo močna, predvsem pa stalna v vrhunskih nastopih. Lani je imela ponesrečeno sezono, a je kljub temu osvojila dve zlati olimpijski kolajni in pokazala svojo moč. Ne delam si utvar, tudi zato, ker bo imela Tina na rovaš slaloma deset tekem več kot jaz. V slalomu pa je letos najmočnejša,« je druga smučarka sveta povedala o dvoboju za krono sezone, ki se je bolj ali manj za Avstrijo končal v Kühtaiju.

Mazejeva je prav v vseh štirih disciplinah v igri tudi za male globuse. Še najslabše je uvrščena v veleslalomu (peta), v superveleslalomu je tretja, v smuku in slalomu pa druga. Naslednja tekma svetovnega pokala bo že v nedeljo v Zagrebu, kjer bo slalom za lovoriko Snežne kraljice. Druga slalomistka sezone (za prvo, Frido Hansdotter zaostaja za 21 točk) bo novoletne praznike preživela na treningu, najbolj pomembno pa je, da bo imela po težavah z želodcem in boleznijo dovolj časa, da se regenerira in pripravi za nastop na Sljemenu.