Tina misli na Schladming, ne na St. Moritz

Superveleslalom: prvi trening smuka pomemben za pripravo na uvodno tekmo na svetovnem prvenstvu.

Objavljeno
03. februar 2015 00.41
Vito Divac, poročevalec
Vito Divac, poročevalec
Beaver Creek – Za Tino Maze, eno izmed vročih favoritinj današnjega superveleslaloma, je bil trening smuka zelo pomemben, da se spozna s snežno površino in razmerami na smučišču, predvsem pa, da začuti v nogah konfiguracijo terena.

To, zanjo nadvse pomembno informacijo je sicer dobila, večino drugih pa ne. Rezultati treninga smuka namreč niso povedali nič bistvenega, ker je veter povsem skrojil vrstni red. Tudi »vetrna izravnava« ne bi pomagala, ker so bili sunki na različnih delih proge za vsako smučarko drugačni. Tina je poskušala »jadrati«, kot je denimo v smuku v St. Moritzu, ko je imela občutek, da jadra na deski na morju.

Za Mazejevo in njenega serviserja Andreo Vianella pa je zagotovo najbolj pomemben podatek, da je imela Mazejeva hitre smuči, v zgornjem delu malo počasnejše od denimo Vonnove, v spodnjem delu pa precej hitrejše. »Z Vianellom sva si že dan pred treningom ogledala teren in videla, da je proga v času tekme v senci. Za serviserje, ki morajo smuči pripraviti za različne strukture snega, so tudi ti podatki pomembni. Zame manj. Pomembna pa je komunikacija med nama, da pripravi hitre smuči,« je Mazejeva opisala enega izmed pomembnih detajlov priprave za tekme.

Ponesrečen superveleslalomski nastop v St. Moritzu Mazejeve ni vrgel s tirnic, čeprav je bil odstop boleč. »O slabih dnevih v Cortini in St. Moritzu nerada govorim. Imela sem smolo, težava pa ni bila v tem, da na tekmi nisem uživala, ampak, da ni bilo rezultatov. Kako težek je lahko superveleslalom, sem občutila v St. Moritzu. Zato bo treba biti povem osredotočen na progo, predvsem pa na pasti,« se je za trenutek spomnila tekmovalne generalke za SP. Danes bo v Beaver Creeku seveda v povsem drugačnem položaju. Na treningih je ujela želeni ritem, tako da je nič ne more presenetiti. Težava utegne biti le del proge, ki je zavoljo novozapadlega snega mehkejši kot večina smukaške proge. Tudi slab nastop na generalki v Beaver Creeku izpred dveh let je odmislila. Iz preprostega razloga, ker je sneg decembra v Koloradu povsem drugačen od februarskega.

Ilka Štuhec je bila s testom proge zadovoljna. Tudi njej je veter nagajal, a si z njim ni belila glave. Bolj jo skrbijo bolečine v desni rami. Na ogrevanju za enega izmed treningov je namreč padla. »Analiza bo pokazala, kako sem izpeljala smukaško linijo, vendar pa imam občutek, da dobro. Enako želim dobro izpeljati tudi superveleslalomske zavoje. Želim ponoviti smučanje iz St. Moritza, kako visoko se bom povzpela, pa bo seveda odvisno od tekmic.«