Tina si želi krono, ki jo je Mikaela zlomila

Deseti jubilej tekem za Snežno kraljico. V ekipi aMaze spet Nežka Poljanšek.

Objavljeno
04. januar 2015 00.55
Tina Maze na zrebanju startnih stevilk Zagreb 3.1.2015
Š. Ro, šport
Š. Ro, šport
Zagreb – V desetletju tekem smučarskega svetovnega pokala hrvaški prireditelji niso dočakali domače zmage, tudi ob jubileju je bržkone ne bodo, bi jih pa z njo zelo razveselila Tina Maze, ki jo na Hrvaškem vedno sprejmejo »kot svojo«. Najglasnejši aplavz si je prislužila tudi na sinočnjem žrebu štartnih številk na trgu bana Josipa Jelačića, ko je izžrebala štartno številko 1.

Tako kot hrvaškima adutoma Janici in Ivici Kostelić tudi Črnjanki doslej Rdeči spust ni prinesel veliko veselja, nazadnje, ob edini ničli v sezoni 2013/14, celo solze razočaranja. Leto prej je stala na zmagovalnem odru, a Avstrijka Marlies Schild je bila razred zase in je s štirimi zmagami tudi najuspešnejša kraljica na Sljemenu. Zapuščino najboljše slalomistke v zgodovini bi utegnila nadaljevati mlada Američanka Mikaela Shiffrin, ki je v Zagrebu zmagala nazadnje. Potem ko sezone v svoji paradni disciplini ni začela v slogu zadnjih let, se je v Kühtaiu olimpijska in svetovna prvakinja le otresla bremen in zmagala. Zdaj se spet zdi, da jo bo težko ustaviti. »Ta proga mi je zelo všeč, dolga je in zelo se moraš potruditi, da vse do konca zdržiš v visokem ritmu. Veselim se, upam, da bo tekma dobra in vzdušje fantastično,« je hrvaškim organizatorjem polaskala 19-letnica, včeraj pa novinarjem še zaupala, da je lovoriko izpred dveh let zlomila, zato ima še dodaten razlog, da osvoji novo. Hkrati bo skušala Američanka popraviti svoj položaj v skupni slalomski razvrstitvi, kjer je na vrhu Švedinja Frida Hansdotter. Slednja je na žrebu štartnih številk napovedala, da je po seriji drugih mest zdaj čas za zmago.

Mazejeva je bila pogosto edina dorasla tekmica Američanki, nadeja se, da bo tako tudi danes, ko bo imela na svoji strani tudi množico navijačev – napovedujejo jih 20.000. Hrvati so Črnjanko umestili na plakate, ki vabijo na Sljeme, Tina je ob Ivici »domača« adutinja na tekmah, naši južni sosedje je močno spoštujejo in se v zadnjih letih navdušujejo nad njeno izjemno serijo. Zato se jim bo skušala oddolžiti za podporo in z dobrim rezultatom še začiniti »fešto« nad Zagrebom. »Krono snežne kraljice si zelo želim, saj tu še nisem zmagala. V Zagrebu se zares dobro počutim, saj vsi navijajo zame. Dobro sem se pripravila za to tekmo, slalom je navsezadnje to zimo moja najmočnejša disciplina. V zadnjih dneh je bil trening dober, razen sobotnega, a verjamem, da bom na tekmi našla zmagovito smučino,« je sinoči povedala odlično razpoložena Mazejeva. Virozo, s katero je tekmovala pred koncem leta v Kühtaiu, je pozdravila, a vseeno se še ne počuti stoodstotno pri moči. Prav zato se je v ekipo aMaze vrnila fizioterapevtka Nežka Poljanšek in jo skušala dobro pripraviti za današnji nastop. Poljanškova je tako zamenjala Martino Lenček, ki je ne bo več v ekipi zaradi zdravstvenih razlogov.

Na podporo navijačev upata še dve Slovenki: Ana Bucik, ki bo štartala s številko 57, in Katarina Lavtar, ki ima številko 64. Na Sljemenu bodo jutri smučale tudi številne smučarske legende, od Alberta Tombe, Jureta Franka, Bojana Križaja, Jureta Koširja, Urške Hrovat in drugih, še prej pa v cilju pospremile tekmo s štartom ob 10. uri (finale ob 12.45).