Tini Maze prva četrtina dvoboja za krono sezone

Finale v Meribelu: V uvodni preizkušnji Mazejeva četrta, Fenningerjeva osma – Sedma smukaška krona Lindsey Vonn.

Objavljeno
19. marec 2015 00.31
Lindsey Vonn, Anna Fenninger in Tina Maze Meribel 18.3. 2015
Vito Divac, poročevalec
Vito Divac, poročevalec
Meribel – Tina Maze je prvo četrtino dvoboja za veliki kristalni globus z Anno Fenninger dobila. Sicer ne tako prepričljivo, kot si je želela, a je prednost tekmice zmanjšala na 12 točk. Bolj kot to je pomembno, da Avstrijka ni v tako brezhibni formi, kot je bila v zadnjih štirinajstih tekmah, ko je bila sedemkrat prva in petkrat druga.

Avstrijka je osmo mesto obrazložila z zanjo neugodnimi razmerami na progi, češ da je bil smuk za njen slog smučanja tehnično prelahek, predvsem pa premalo zavit. Prepričana je, da bo v superveleslalomu bistveno bolj konkurenčna. Poudarila pa je tudi, da težav s poškodbo kolena nima več. Čez noč naj bi izginile. Vendar so bili obrazi okrog nje videti bolj zaskrbljeni kot ne. Fenningerjeva denimo ni opravila ogleda proge, prav tako pa tudi pred tekmo ni nastopila na avstrijski televiziji ...

Mazejeva s smukom ni bila povsem zadovoljna, saj je po dobrih treningih pričakovala, da bo pristala na zmagovalnem odru. Prvi nastop na progi »Roc de Fer« je ocenila za solidnega. »Dobro sem smučala za razmere na progi. Sneg je bil namreč mehak, sicer pa grem iz tekme v tekmo z upanjem, da bo na koncu veliki globus moj,« je povedala o zadnjem nastopu v smuku sicer tretja smukačica sveta. V skupnem seštevku je namreč osvojila že tretjo kolajno zapored – po srebru leta 2013 in bronu 2014. Najbolj pomembno za finale pa je, da se počuti neprimerno bolje, kot se je pred tednom dni v Åreju.

»Ko se ozrem na Are, sem lahko vesela, da sem lahko sploh smučala, tako slabo sem se počutila. Zdaj mi je lažje in užitek mi je tekmovati,« je prvič po nastopu na Švedskem povedala, kako težko ji je bilo. Andrea Massi je razložil, da se Tina in strokovni štab ekipe aMaze nahajata v drugi tekmovalni razsežnosti, kot sta se pred finalom. Ni več pomembno za vsako ceno zmagovati, ampak biti boljši od Fenningerjeve. »Za Tino je najbolj pomembno, da je spet zdrava, da lahko normalno je hrano in se polni z energijo. V Åreju je bilo malce srhljivo. Nič drugega ne bo odločilo bitko za veliki globus kot pa živci. Prepričan sem, da ima Tina bolj trdne kot Anna,« šef ekipe aMaze nima niti najmanjšega pomisleka, da bo Tina slavila prestižno zmago na koncu »mini svetovnega prvenstva«, kot je označil finale v Meribelu. Prav ničesar noče prepustiti naključju, ker vsaka točka šteje. Zato Tino poskuša zaščiti pred močnim soncem (novinarske intervjuje je skrajšal na tretjino), izgubo energije za obveznosti po tekmi in podobno.

Za Črnjanko pa je v nadaljevanju dvoboja s Fenningerjevo po svoje zelo pomembno tudi dejstvo, da je Avstrijka izgubila prvi izmed štirih dvobojev za globus. Ne glede na trdnost in neomajnost, ki jo poskuša kazati navzven, ji porazi zagotovo načenjajo samozavest. Videti je bila namreč veliko bolj mrka, kot je bila v Garmisch-Partenkirchnu, kjer ji ni šlo vse po njenih željah in je pravzaprav izgubila oba dvoboja za krono v hitrih disciplinah. Lindsey Vonn je bila po pričakovanju prepričljivo boljša. Smučala je tako, kot je napovedala. Stalno hitro po vsej progi. Mazejeva je bila počasnejša v prvem delu smuka (dosegla je 12. čas), v drugem pa stopnjevala hitrost, za razliko od Fenningerjeve, ki je vseskozi izgubljala hitrost.

Če bo smučala tako, kot v smuku, se Fenningerjevi, sicer svetovni in olimpijski prvakinji v superveleslalomu, danes v dvoboju z Vonnovo za suprveleslalomski globus ne piše nič dobrega. Superveleslalom bo postavil ameriški trener za hitre discipline Stefan Abplanalp. Pričakovati je, da bo postavil dolge razdalje med vratci, ki najbolj ustrezajo Vonnovi in Mazejevi, najmanj pa njej. Upanje v dvoboju z Mazejevo sta rojakinji Elisabeth Görgl in še zlasti Nicole Hosp, ki sta v smuku z odličnim smučanjem prekrižali račune ekipi aMaze. Ne kaže pa kar tako »odpisati« Fenningerjeve, ki je trdoživa. Zagotovo bo dala od sebe še zadnji atom moči. Vprašanje pa je le, koliko jih ima v primerjavi z Mazejevo.