Tour de Ski: Johaugova po velikem preobratu spet kraljica novoletne turneje

Norvežanka Therese Johaug je drugič v svoji karieri osvojila skupno zmago na novoletni turneji. Lea Einfalt na koncu 32.

G. L.
ned, 10.01.2016, 15:06; spremenjen: 15:23

Val di Fiemme - Norvežanka Ingvild Flugstad Østberg je imela pred današnjim zadnjim dejanjem novoletne turneje v smučarskem teku, znane kot Tour de Ski, platno in škarje za končno zmago v svojih rokah. Pred rojakinjo Therese Johaug je imela skoraj 40 sekund naskoka, a je vse skupaj zapravila na današnjem brutalnem vzponu na Alpe Cermis.

Edina slovenska tekačica, ki je na Touru vztrajala vse do konca, je bila Lea Einfalt, ki je končala na 32. mestu.

Johaugova je s šampionsko predstavo na zaključni postaji turneje v Val di Fiemmeju poskrbela za veliki preobrat, po katerem je dosegla že svojo drugo skupno zmago na tekmovanju Tour de Ski. Danes je slavila ravno pred Ingvild Flugstad Østberg, tretje mesto pa je osvojila Heidi Weng, siceršnja zmagovalka včerajšnje tekme s skupinskim štartom v klasičnem koraku.

V zaključnem 9-kilometrskem vzponu je Johaugova izkoristila zlasti svoje telesne predizpozicije - ima kar 20 kilogramov manj od visokorasle Østbergove - in svojo najhujšo tekmico s silovitim napadom pustila daleč zadaj. Nazadnje je svojo reprezentančno kolegico prehitela za kar 2:20 minute.

S tem nadaljuje z izjemnimi nastopi na novoletni turneji v zadnjih sezonah. Ob predlanski zmagi je bila lani in leta 2013 še skupno druga. V svetovnem pokalu ima že 34 zmag, ob tem pa še sedem naslovov svetovne prvakinje ter celoten komplet olimpijskih kolajn. Ob njenih izjemnih uspehih se izostanek Marit Bjørgen, ki si je zaradi rojstva otroka vzela leto premora, Norvežanom niti ne pozna.

Mlada Lea Einfalt je na vrh vzpona prišla na 32. mestu, skupno pa je zasedla 34. mesto med 43 tekmovalkami, ki so nastopale vse do konca. Alenka Čebašek se je poslovila po petkovi tekmi na 5 kilometrov prosto, še prej pa je novoletno turnejo zapustila Vesna Fabjan, ki se raje pripravlja na tekmo svetovnega pokala v domači Planici. Tekmovalke se bodo za točke v dolini pod Poncami borile prihodnji konec tedna.

 

Prijavi sovražni govor