Tour de Ski: novo slavje Američank, Čebaškova na 14. mestu

Nova zmaga ameriških smučarskih tekačic na tekaški novoletni turneji: tokrat je bila najboljša Jessica Diggins.

Objavljeno
08. januar 2016 17.11
Š. Ro.
Š. Ro.

Dobbiaco - Ameriška smučarska tekačica Jessica Diggins (13:15,5) je zmagovalka šeste tekme novoletne turneje Tour de Ski. Drugo mesto na pet kilometrov prosto v Dobiaccu je osvojila Norvežanka Heidi Weng (+0,9), pred rojakinjo Ingvild Flugstad Østberg (+1,5).

Za Američanke je to še druga zmaga, potem ko je pred dnevi Sophie Caldwell slavila v Oberstdorfu. Za Digginsovo je to premierna zmaga v svetovnem pokau, prvič je stopila tudi na zmagovalni oder. »Mislim, da sem tekla vrhunsko, moja uvrstitev pa je zelo dobra za vso ekipo. Kadar smo vse prave, dobro razpoložene, smo dobre, takrat smo lahko zelo hitre. Medsebojno se spodbujamo in to je res krasno za vso ekipo. Ta današnja zmaga je presenečenje za vse, še posebej zame, res ne morem verjeti,« je dejala junakinja dneva.

Dobro je znova tekla tudi Slovenka Alenka Čebašek, ki je končala na 14. mestu (+26,5). Druga slovenska predstavnica Lea Einfalt je bila 27. (+43,2). »Alenkin rezultat je bil v okviru pričakovanj. Vedeli smo, da je sposobna teči okoli 15. mesta. Na progi je vmes kazalo tudi boljše, a je še vedno lep rezultat in dobra popotnica za nadaljevanje sezone. To je dobro za njeno dodatno motivacijo in za še kakšen takšen rezultat. Tudi pri Lei se stanje popravlja in gre na bolje. Današnji rezultat je znak, da si lahko prihodnji mesec obetamo precej boljše rezultate. V soboto je pred nami zelo zahtevna preizkušnja 10 km v klasiki, kjer mora jo mora Lea čim bolje prestati. Ne gre toliko za zaostanek, kot za privarčevanje energije za zadnjo etapo, da bi tam pritekla do točk,« je po tekmi dejal glavni trener slovenske ekipe Marko Gracer.

V skupnem seštevku turneje je v vodstvu ostala Østbergova, ki je spet ukradla nekaj sekund najtesnejši konkurentki Therese Johaug, ki po današnjem 5. mestu skupno zaostaja 25 sekund.

V moški konkurenci je zmagal norveški smučarski tekač Finn Haagen Krogh (22:07,8). Drugo mesto na 10 kilometrov prosto je osvojil njegov rojak Martin Johnsrud Sundby (+3,6), tretji pa je bil Francoz Maurice Manificat (+14,6).

V soboto v dolini Fiemme sledita še zasledovalni tekmi, 10 kilometrov klasično za ženske in 15 kilometrov za moške, medtem ko vse skupaj v nedeljo čaka še sklepni, 9-kilometrski vzpon na Alpe Cermis.