Tour de Ski: Sundbyju novoletni »hat-trick«

Norveški tekač Martin Johnsrud Sundby je po vzponu na Alpe Cermis slavil prepričljivo zmago na novoletni turneji.

Objavljeno
10. januar 2016 18.04
Š. Ro.
Š. Ro.

Val di Fiemme - S slovitim vzponom na Alpe Cermis se je v dolini Fiemme končala novoletna tekaška turneja. Že tretjič zapored je veliki zmagovalec postal Norvežan Martin Johnsrud Sundby (30:47,0), z veliko prednostjo je premagal rojaka Finna Haagna Krogha (+3:15,7), tretji je bil Rus Sergej Ustjugov (+3:43,8).

Sundby se je v zgodovino zapisal kot prvi, ki je Tour de Ski osvojil trikrat zapored. Čeprav je njegova prednost skoraj treh minut že pred današnjo zaključno etapo zadostovala za končno zmago, je piko na i postavil kot najboljši na vzponu na Alpe Cermis.

»Na cilju me je danes čakalo presenečenje, saj je bila tam moja celotna družina, česar pred tekmo nisem vedel, zato sem res vesel. Zdaj sem prvi, ki mu je uspelo zmagati trikrat zaporedoma na Touru. Doslej je sicer Dario Cologna že zmagal trikrat, a ne v nizu. Zdaj lovim Poljakinjo Justyno Kowalczyk, ki je zmagala štirikrat zaporedoma, torej bom sam moral zmagati petkrat,« se je po zmagi v cilju pošalil Sundby, ki ima zdaj v karieri 22 zmag v svetovnem pokalu. Cologna je zmage slavil v letih 2009, 2011 in 2012.

Le za mesto za stopničkami je kot četrti v cilj prišel še en Norvežan Petter Northug, ki je edini, ki je jubilejni deseti novoletni Tour končal že desetič.

Edini Slovenec Miha Šimenc je turnejo končal že po uvodnih sprinterskih preizkušnjah in se osredotočil na tekme svetovnega pokala v Planici, ki jih bo Slovenija gostila prihodnji konec tedna.

V ženski tekmi so s konkurenco pometle Norvežanke. zmagala je Therese Johaug, ki je na Touru slavila drugič v karieri, pred rojakinjama Ingvild Flugstad Oestberg in Heidi Weng. Edina Slovenka, ki je končala Tour, je bila Lea Einfalt na 34. mestu.