Prevc: Treba je tvegati in si zaupati

Slovenski skakalec Peter Prevc na Kulmu sodi med favorite za zmago.

Objavljeno
10. januar 2015 01.44
SKI-JUMP-FOUR HILLS
Miha Šimnovec, poročevalec
Miha Šimnovec, poročevalec
Bad Mitterndorf/Tauplitz – Peter Prevc je z vsemi tremi včerajšnjimi nastopi na Kulmu, na katerem je lani prvič okusil slast zmage v svetovnem pokalu, dokazal, da ta konec tedna sodi v najožji krog favoritov. Z 202 in 214 metri je imel peti in drugi dosežek uradnega treninga, nato pa je navdušil z največjo daljavo kvalifikacij (230,5 m).

Kako ste zadovoljni s tokratnim »ogrevanjem«?

Z letalnico sva hitro našla skupni jezik, čeprav me je na začetku malce mučil oster prehod na odskočno mizo, na katerem te dodobra pretrese. Tam je treba malo tvegati, kar se ti pozneje obrestuje.

V zadnjem času kar pogosto hodite po robu.

V smučarskih skokih je vedno tako, da je treba malo tvegati, še posebej na letalnicah. Gre za nekakšno hojo po robu, pri kateri pa si moraš zaupati.

Ali ste pričakovali, da boste izboljšali osebni rekord (predtem 230 m iz Vikersunda '13)?

Ne, ko smo si šli v četrtek ogledat tukajšnjo letalnico, sem rekel, da bo 230 metrov že zelo veliko. Toda pred menoj je na drugem treningu Freunda odneslo že do 237,5 metra, tako da nimam več nobene predstave, kako daleč je na njej pravzaprav sploh mogoče poleteti.

Ste imeli kakšne preglavice med letom ali pri doskoku?

Ker glava vse naredi avtomatsko in ve, kakšna je hitrost in kakšna višina, nisem imel nobenih težav. Očitno sem dovolj počasi pristajal, da sem lahko normalno doskočil v telemark.

Ste med rekordnim poskusom uživali najbolj v tej sezoni?

Moram priznati, da sem pri vseh treh poletih zelo užival. Odskočna miza te tu zares izstreli zelo visoko in potem se poskušaš tako »uleči« na smuči, da v nadaljevanju čim bolj uživaš.

Kako prenovljeno napravo primerjate s prejšnjo?

Na prejšnji si se dosti hitreje približal tlem, tako da si moral večkrat stisniti zobe in se zelo potruditi, da se nisi s smučmi kam zataknil. Zdaj imaš meter ali dva več višine, zato se lahko posvetiš svoji figuri v zraku.

Vam je bilo kaj lažje zaradi lanskih lepih tukajšnjih spominov?

Kaj pa vem. Nobene letalnice ne jemljem zlahka, zmeraj je treba imeti nekaj strahospoštovanja in biti previden, da ne narediš kakšne neumnosti. Hitro ti lahko namreč vzame smučko in potem se zgodi najhujše.

Očitno vam je tudi četrtkov trening na veliki skakalnici v Planici dobro del, kajne?

Zagotovo, če bi sem prišel naravnost iz Bischofshofna, ne verjamem, da bi že v uvodni seriji za trening poletel tako daleč, kot sem.

Kakšne načrte imate za tekmo – uživati naprej?

Poskušal bom nadaljevati začeto delo.