Tretjakov ostal brez olimpijskega zlata

Rus Aleksander Tretjakov je ostal brez zlata v skeletonu, ki ga je osvojil na domačih OI v Sočiju.

Objavljeno
22. november 2017 19.36
OLYMPICS-SKELETON/
N. Gr., STA
N. Gr., STA
Moskva/Lozana - Mednarodni olimpijski komite (Mok) je sporočil, da so Rusu Aleksandru Tretjakovu odvzeli zlato odličje z olimpijskih iger v Sočiju 2014, ki ga je osvojil v skeletonu. Mok je svojo odločitev sprejel na podlagi zaključkov Oswaldove komisije, ki izvaja zaslišanja atletov, obtoženih glede od države podprtega dopinga v Rusiji.

Tretjakovu so prav tako prepovedali nastop na naslednjih olimpijskih igrah v Pyeongchangu, ob njem so prepoved dobili še Jelena Nikitina, bronasta za OI 2014, Marija Orlova in Olga Potilicina. Zlato bo namesto Tretjakova tako dobil Latvijec Martins Dukurs.

Rusija je na te ukrepe hitro odgovorila. »Menimo, da so bile pri tem kršene pravne norme in temeljne pravice. Verjamemo v popolno nedolžnost naših športnikov in bomo branili njihove pravice z vsemi mogočimi sredstvi,« so zapisali pri ruski zvezi za bob.

Namestnik ruskega predsednika vlade Vitalij Mutko, tudi nekdanji minister za šport, pa je agenciji Tass dejal: »Mnenja športnikov niso bila slišana. Mislim, da je bilo ves čas jasno, da bodo športnike, ki so bili del te preiskave, kaznovali.«

Po poročilu Richarda McLarna leta 2016 so obtožili Rusijo od države podprtega dopinga. Mednarodni olimpijski komite je sestavil komisijo, ki jo vodi Švicar Dennis Oswald. Do danes je ta komisija Rusiji odvzela šest kolajn iz Sočija 2014.

Mok 5. decembra čaka še ena pomembna odločitev, takrat bo znano, ali bodo Rusiji dovolili nastop na februarskih igrah v Pyeongchangu.