Tretji, drugi, prvi ... Jaka Hvala!

Slovenski skakalec je še tretjič v treh dneh stopil na zmagovalni oder tekmovanja za celinski pokal v Saporu.

Objavljeno
24. januar 2016 16.22
J. P.
J. P.

Saporo - Po tretjem mestu na prvi in drugem na drugi preizkušnji celinskega pokala smučarskih skakalcev na Japonskem je 22-letni Jaka Hvala danes v tretjem poskusu postavil še piko na »i«uspešnemu vikendu in odpravil vso konkurenco v Saporu. Zmagovalec ene tekme svetovnega pokala (pred tremi leti v Klingenthalu) je imel najboljše izhodišče že po prvi seriji, ko si je z daljavo dneva - kar 139,5 metra - zagotovil zelo udobnih 13 točk zaloge pred prvim izzivalcem, Čehom Tomašem Vancuro.

V finalu je pristal pri 127 metrih in zadržal prednost, le da se mu je še najbolj približal nemški vrstnik Karl Geiger. Vancura je padel na peto mesto, na stopničke pa je doskočil še en Slovenec - komaj 17-letni Bor Pavlovčič, ki je prvi nastop končal šele na enajstem mestu, v drugo pa je bil s 129 metri celo najdaljši in se je Geigerju približal na zgolj dve točki. Tomaž Naglič je končal na robu petnajsterice, do dveh točk se je dokopal tudi Tilen Bartol, za las pa je brez njih ostal Jernej Damjan. Anže Semenič je zasedel 34. mesto. Za Hvalo je bila to krstna zmaga v celinskem pokalu, pred tem je že osemkrat stal na odru.

Naši skakalci pa so bili uspešni tudi na preizkušnji pokala FIS v olimpijskem Pjongčangu. V resda zelo razredčeni povečini azijski konkurenci je na drugi tekmi zmagal Rok Justin, ki je bil dan pred tem tretji, tokrat pa je prvega zasledovalca, Japonca Jujo Jamado, pustil za seboj za kar 14 točk. V obeh serijah je preletel stometrsko mejo, a v nobeni ni bil najdaljši (101.5 in 103.5 metra), že pred finalom pa je imel najboljše izhodišče. Po prvi seriji mu je sicer za ovratnik dihal Ernest Prišlič, ki pa je bil v drugo precej krajši in je zdrknil na nehvaležno četrto mesto, do stopničk ga je ločilo pičlih 0,3 točke. Jure Šinkovec ni nastopil.