Trojka Kline, Kosi in Kranjec s popolno podporo

Strokovni štab moške smučarske reprezentance je ovrednotil program za sezono 2016/17 na 700.000 evrov.

Objavljeno
31. marec 2016 22.10
Vito Divac
Vito Divac

Ljubljana – Strokovni štab moške reprezentance oziroma vodje posameznih selekcij – Peter Pen (smuk, superveleslalom), Klemen Bergant (slalom in veleslalom) in Miha Verdnik (ekipa evropskega pokala) – so pripravili program dela in za prihodnjo sezono sestavili izbrane vrste po pomembnosti. V prvi trojki bosta specialista za hitri disciplini Boštjan Kline in Klemen Kosi ter veleslalomist Žan Kranjec.

Trojka, ki je končala sezono v trideseterici najboljših v svetovnem pokalu v svojih najmočnejših disciplinah, bo imela popolno finančno in strokovno podporo individualnih programov, se pravi, da bodo imeli na voljo vse, kar potrebujejo za nadaljnji korak naprej v svetovnem vrhu. Sledili bodo usmeritvi trenerja Pena, ki je v pogovoru za Delo pred časom dejal, da bo sezona vzpona zaman, če bodo ostali pri lanskih programih. Vse narejeno in doseženo bo treba nadgraditi. V drugi trojki bodo Miha Hrobat, Štefan Hadalin in Martin Čater, v tretji Andrej Šporn, Matic Skube in Aljaž Dvornik, v četrti pa Rok Perko, Žan Grošelj in Jakob Špik. Novost bo selekcija C oziroma ekipa evropskega pokala, okrepljena z najbolj nadarjenimi mladinci. Kateri mladci se bodo priključili po vzoru Hrobata, Hadalina, Špika in Grošlja v minulih sezonah, bo v največji meri odvisno od vodje mladinskega pogona Boštjana Anderliča, ki ima seveda najboljši pregled.

Prav okrog mladih pa se bodo »lomila kopja« v bitki za proračun, ki so ga trenerji ovrednotili na 700.000 evrov. V primerjavi z lanskim (480.000) je za 33 odstotkov večji. V to vsoto sta všteta tudi dva nova človeka v strokovnem štabu (za smuk in mladince v tehničnih disciplinah). Predsednik alpskega odbora in zbora Iztok Klančnik zagotavlja, da bo v naslednjih dveh tednih jasno, kolikšen proračun bo imela moška vrsta oziroma ali bo 700.000 evrov postala realnost ali pač ostala le pobožna želja snovalcev programa. »Te dni obnavljamo pogodbe, ki so se po treh letih iztekle. Pričakujem, da nam bodo zvesti sponzorji še naprej pomagali, da izpeljemo programe, ki zagotavljajo kakovost in konkurenčnost v svetovnem vrhu. V igri je tudi nekaj novih. Če bomo našli skupno točko, bomo lahko izpeljali nadgradnjo, ki si jo želijo trenerji,« Klančnik verjame, da bo smučarska ladja naposled tudi finančno zaplavala v mirnejše vode.

Bergant, ki tako kot vsi trenerji čaka na razpoložljiva sredstva, da bo lahko sestavil strokovni štab in trojke oziroma ekipe, meni, da težava nista prva ali druga trojka, katere popoln program dela na dobrih terenih lahko izpeljejo tudi s sedanjim, sicer močno okleščenem proračunom, ampak mladinci. »Neodgovorno bi bilo do slovenskega smučanja, če bi mladim zaprli vrata in jim onemogočili napredovanje. Moramo razmišljati tudi o tem, kaj bo po letih 2024 oziroma 2026, dokler bo ta rod smučal,« razmišlja o daljni prihodnosti Bergant. Stroka, predvsem pa smučarski velmožje, bodo o tej temi morali povedati, kako vidijo prihodnost. Ob tem kaže poudariti, da si prav vsi v slovenskem alpskem smučanju srčno želijo, da bi za vsestransko in popolno vadbo doma dobili ustrezna smučišča. Tudi cenovno.