Trojno zmagoslavje galskih petelinov

V veleslalomu je Thomas Fanara naposled le zmagal. Mikaela Shiffrin v slalomu razred zase.

Objavljeno
20. marec 2016 01.11
Vito Divac
Vito Divac
St. Moritz – Francoski veleslalomisti so v zaključku sezone neprekosljivi. Štirikratnemu zaporednemu zmagovalcu Alexisu Pinturaultu se je na vrhu zmagovalnega odra priključil Thomas Fanara, popolno slavje »trikolorjev« pa je zaokrožil s tretjim mestom in drugim zmagovalnim odrom Mathieu Faivre.

V zadnjih šestih letih je bil Fanara nekajkrat blizu zmagi, a so bili tekmeci hitrejši. Naposled jih je le premagal. Prav vsi tekmeci so mu zmago privoščili, zato je bil tudi tako ganjen. »V očeh vseh, ki so mi čestitali, sem videl, da so veseli mojega uspeha. Tudi Pinturault, čeprav sem ga premagal za pičli dve stotinki sekunde,« je bil navdušen 34-letni izraziti veleslalomski specialist iz Nice. Tako kot na vseh tekmah je tudi na zadnji letošnje sezone smučal najbolje, kot zmore. »Z ničimer nisem bil obremenjen. Le užival sem. Poseben občutek pa je bil deliti zmago še z dvema rojakoma.«

Na izjemno moč francoske reprezentance je opozoril tudi prvi veleslalomist sezone Marcel Hirscher. »Francoska ekipa, še posebno Pinturault, je čedalje boljša, tako da jih bo tudi v prihodnji sezoni zelo težko premagati,« prvi smučar sveta pričakuje francoski napad na veleslalomsko krono, ki jo je doslej (dvakrat) osvojil Jean-Claude Killy (v letih 1968 in 1969).

Shiffrinovi osma zmaga zapored

Mikaela Shiffrin od lanskega Maribora (tekma je bila 22. februarja) v slalomih ne pozna poraza. Če se decembra ne bi poškodovala, bi sezono bržkone končala z maksimalnim številom točk. Tako suverena je bila v primerjavi s tekmicami. Na začetku sezone je zmagovala s trisekundno prednostjo, na zadnjih dveh v Jasni in St. Moritzu pa z dvosekundnim naskokom. Po vrnitvi je bila na vsaki tekmi presenečena nad prednostjo pred tekmicami. »Zelo sem zadovoljna s svojim slalomom, veleslalomskih občutkov pa nimam tako dobrih, kot sem jih imela na začetku sezone. Počutim se zelo močno in samozavestno v slalomu. Poleti bom seveda zelo trdo delala in trenirala, da bi ostala na tej rezultatski ravni ali svojo pripravljenost še izboljšala,« je povedala po 20. zmagi v karieri 21-letna Američanka. Čeprav je bila v vseh neposrednih dvobojih v globoki senci Shiffrinove, pa je globus osvojila Frida Hansdotter. Švedinja, ki je že vrsto let ena najboljših slalomistk sveta, si ga je zaslužila z najbolj stalno formo. V desetih nastopih je zmagala v Lienzu, bila po trikrat druga in tretja, najslabši rezultat pa je bilo deseto mesto v Jasni. »Nimam besed, s katerimi bi opisala čustva, ki me prevevajo. O globusu sem vseskozi sanjala,« je povedala presrečna Švedinja, ki je bila lani in predlani druga – za Shiffrinovo.

Danes zadnje dejanje z Ano Drev

Svetovni pokal alpskih smučarjev se bo končal z nastopom veleslalomistk in slalomistov. V moški konkurenci je globus že v Kranjski Gori osvojil Norvežan Henrik Kristoffersen, v ženskem veleslalomu pa sta v igri za zmago Avstrijka Eva Maria Brem in Nemka Viktoria Rebensburg, ki zaostaja za 52 točk. Ana Drev si je zagotovila status prvokategornice, saj ima 63 točk prednosti pred prvo zasledovalko, Francozinjo Tesso Worley, ki pa ni v tako dobri formi, da bi jo lahko ogrozila. Na zaključku sezone bodo seveda podelili tudi oba velika globusa, ki ju bosta dobila Marcel Hirscher in Lara Gut. Za Avstrijca bo ta že peti (izenačil se bo z Luksemburžanom Marcom Girardellijem), za Švicarko pa prvi.

Slovo Maxa Blardoneja

Po šestnajstih letih je belo karavano zapustil Massimiliano Max Blardone. Šestintridesetletni Italijan je v svetovnem pokalu slavil sedem zmag (tri v Alta Badii) in se skupno 25-krat uvrstil na zmagovalni oder. V rezultatsko najbolj plodnih letih je bil eden najboljših veleslalomistov sveta. V letih 2006 in 2007 je bil drugi veleslalomist sveta – za Akslom Svindalom in Benjaminom Raichom. Letos je stopil na tretje mesto na zmagovalnem odru na Japonskem. Zadnja leta je tekmoval z Elanom.