Tudi, ko ji ne gre vse po željah, je Tina šampionka

Smučarsko SP: v alpski kombinaciji je prva smučarka sveta osvojila novo zlato odličje.

Objavljeno
10. februar 2015 01.02
Worlds Womens Alpine Combined Skiing
Vito Divac, poročevalec
Vito Divac, poročevalec
Beaver Creek – Čeprav je bila v seštevku smuka in slaloma daleč najmočnejša, je Tina Maze tretjo kolajno v Beaver Creeku in drugo zlato osvojila v napetem razpletu. Bilo je sicer tesno, a dvoma o njeni zmagi vendarle ni bilo. Šampionke so pač takšne. Tudi v najbolj zahtevnih razmerah, kakršne so za Tino vsekakor bile, znajo najti pot do zmage.

V takšnem položaju, kot je bila Mazejeva pred slalomskim delom kombinacije (imela je 90 stotink prednosti pred najnevarnejšo tekmico Nicole Hosp), je težko ostati miren. Mazejevi je bilo jasno, da bi izpadla, kot je dejala, »smešna«, če zlata ne bi osvojila. Povrhu so bile tudi razmere zanjo zelo težke. Mehak ameriški sneg ji je vzel v prvem delu slaloma veliko enegije. »Čeprav vse skupaj zgleda enostavno, pa ni bilo. Na štartu slaloma sem bila energijsko malo prazna. Zato sem bila tudi živčna. Prehod iz ledenega smuka v 'vroči' slalom je bil sila naporen. Še zlasti ogrevanje za popoldansko tekmo. Ko mi je po težavah v prvih vratcih steklo, je bilo lažje,« je dvakratna svetovna prvakinja v Beaver Creeku komentirala zlato predstavo. V ciljni areni je bila videti močno utrujena. Napad na pet kolajn je izjemen napor, zato gredo Mazejevi vse pohvale za izjemno predstavo, pa naj si je bila prednost na koncu, na prvi pogled, tesna.

Nekaj strahu je bilo pred tretjim napadom na zlato kolajno zaradi poškodbe kolena. Še zlasti v smuku, ki je bil zaradi ledenice, trdote snega in grbin veliko bolj zahteven kakor na petkovi tekmi. Je pa bila postavitev zato lažja. Tina smuka sicer ni vrhunsko presmučala, a dovolj dobro, da je bila najhitrejša. Laro Gut je prehitela za dve stotinki sekunde, motivacijsko očitno že povsem izčrpano Lindsey Vonn za 1,31 sekunde.

Smučarski trener Valerio Ghirardi, ki je trasiral tudi slalom, ni bil tako živčen kot v klasičnem smuku za kolajne, a je vseeno stisnil pest in močo prikimal z glavo, ko je Tina prismučala v cilj. »Tina ovinkov z desno nogo ni presmučala dobro. Je pa pokazala obraz neuklonljive šampionke,« je Ghirardi komentiral drugo »smukaško zmago« Mazejeve. Po slalomu se je drugega zlatega odličja veselil kot majhen otrok v slogu: »Srečen sem, zadovoljen sem. Hvala Tina ...«

Ker si je prva smučarka SP 2015 v svoji zlati disciplini nabrala dovolj prednosti, Ghirardi ni imel prav nobenega razloga, da bi slalomsko preizkušnjo »zašilil«. Hospova, največja tekmica v kratkih zavojih, je zaostajala namreč za 0,90, Kirchgasserjeva in Zettlova pa za 1,31 oziroma 1,75 sekunde. Priložnost naj bi dobili veleslalomistki Gutova in Fenningerjeva. A se je pokazalo, da so avstrijske slalomistke s Kirchgasserjevo na čelu izjemno razpoložene. Kljub temu jim presenečenje, kakršno ponavadi pripravljajo na velikih tekmah, ni uspelo.