Tudi s trenji do rezultatov kariere

Martin Čater po 6. mestu na superveleslalomu z vozovnico »last minute« na finale sezone. 

Objavljeno
27. februar 2017 00.01
Mojca Finc
Mojca Finc
Kvitfjell – Bolj gre zimska sezona h koncu, močnejši so slovenski smučarji. Na Norveškem je ta konec tedna ekipa za hitre discipline dobila veliko pomembnih potrditev. Poleg Boštjana Klineta, ki je osrečil s premierno smukaško zmago, nato pa dosegel še dve uvrstitvi med 10, se je z rezultatoma kariere v obeh hitrih disciplinah – v superveleslalomu je bil šesti – izkazal Martin Čater.

»Kupili smo za norveške razmere poceni šampanjec in nazdravili,« je na vprašanje, kako so proslavili Klinetov prvenec, odgovoril trener hitrih disciplin v slovenski reprezentanci Peter Pen. »Vsi so se zavedali, da je naslednji dan nova tekma in ničesar mi ni bilo treba reči. To je kakovost teh fantov, osredotočeni so na svoje delo,« je iz Skandinavije sporočil Pen. Ekipa je tokrat na preizkušnje za svetovni pokal v Kvitfjell potovala brez po enega trenerja in serviserja, da bi zmanjšala stroške, medse pa sprejela »prostovoljca« Andreja Jermana, najuspešnejšega smukača v zgodovini slovenskeega smučanja, ki dela in biva na Norveškem.

Dan po Klinetovi zmagi je ta na smuku dosegel 7. čas, z rezultatom kariere v kraljevski disciplini (23. mestom) pa je pomemben korak storil Čater. Na superveleslalomu se je še bolj izkazal, vknjižil je šesti čas, uvrstil se je dve mesti višje od Klineta, do točk pa je prismučal še Klemen Kosi na 28. mestu. »Boštjan je na vseh tekmah štartal med prvimi, zato ni imel informacij s proge. Vrhunske rezultate je dosegel s pripravo in samozaupanjem. Tisto, kar me dela zelo zadovoljnega, je njegovo razumevanje terena in postavitve ter odnos trener–tekmovalec,« je poudaril Pen in dodal, da imajo njegovi fantje zasidrano v glavi, kaj hočejo in pričakujejo.

»Ni pa vse tako umirjeno in preprosto, kot je bilo v Kvitfjellu. Bilo je dosti trenj. Nekatera sem ustvaril namenoma,« je razkril enega od svojih prijemov. V mislih je imel sestanek s Čatrom na svetovnem prvenstvu v St. Moritzu, ko se je 24-letnik odločil, da ne bi štartal na smukaški tekmi: »Verjamem, da ni bilo lepo slišati, kar sem mu govoril. Ampak probleme je treba reševati sproti. Tudi če ne zaleže. A tokrat lahko rečem, da je bil učinek pravi,« je Pen razmišljal o lekciji za Čatra. V čem vidi njegove največje premike v tej sezoni? »Zamenjal je smučarski čevelj, sodeluje z isto psihologinjo kot Kline in pri njem, svojem kolegu, vidi, da lahko tudi uspe,« je razpredal in dodal, da ju je tu pa tam med sezono namestil kot sostanovalca v isto hotelsko sobo. »Trener ni tisti, ki postavi najboljšo progo ali pokaže zmagovalno linijo. Trener je nekdo, ki omogoči svojim tekmovalcem, kar še ne vedo,« je opozoril, kaj je njegova naloga.

Se Čater tudi zgleduje po Klinetu? »Je zelo samostojen, ima drugačno pripravo na tekmo, razmišljanje, značaj. Spremlja pa Boštjanove smernice,« je odgovoril. Za oba pravi, da sta zelo odkrita do okolice – pa naj gre za odnos do trenerjev ali novinarjev. Skupaj bosta potovala tudi na finale sezone v ZDA. Kline ima vstopnici za obe hitri disciplini, Čater si je superveleslalomsko priboril včeraj. »Samo še letalsko karto moram urediti,« je sladke skrbi predstavil Pen.

Kvitfjell bo ostal v lepem spominu tudi domačinu Kjetilu Jansrudu, ki si je že zagotovil superveleslalomski globus, drugi v karieri, šesti norveškega zapored v tej disciplini. S sobotno zmago pa je prevzel tudi vodstvo v smukaški razvrstitvi.