Tudi slalomska zmaga Hirscherju, globus pa Kristoffersenu

Avstrijski smučarski as je bil na Pokalu Vitranc nepremagljiv: včerajšnji veleslalomski zmagi je dodal še slalomsko.

J. P.
ned, 06.03.2016, 08:30; spremenjen: 13:51

Kranjska Gora - Ob koncu jubilejne 55. izvedbe tradicionalnega Pokala Vitranc, vsakoletnega slovenskega tekmovanja alpskih smučarjev za svetovni pokal v tehničnih disciplinah, je Henrik Kristoffersen segel v roko in čestital Marcelu Hirscherju, Avstrijec pa Norvežanu. Oba sta imela namreč več kot dovolj razlogov za zadovoljstvo. Hirscher je včerajšnji veleslalomski zmagi dodal še zelo prepričljivo današnjo slalomsko, Kristoffersen pa je z drugim mestom že pred sklepnim dejanjem sezone v švicarskem St. Moritzu potrdil slalomski mali kristalni globus, saj ima pred Marcelom neulovljivih 111 točk naskoka.

Hirscher je udobno vodil že po prvi progi, po kateri pa Norvežanu še zdaleč ni kazalo tako dobro, saj je imel šesto izhodišče, toda s pičlim zaostankom za drugouvrščenim Francozom Julienom Lizerouxem. V finalu je šel razplet močno na roke Norvežanu, ki se je povzpel na drugo mesto in tako svoji državi zagotovil šele drugo moško slalomsko »kroglo«, po velikem Kjetilu Andreju Aamodtu. Na zmagovalnem odru se je, prvič doslej v Kranjski Gori, znašel še Italijan Stefano Gross, ki pa je bil že debelo sekundo počasnejši od Hirscherja, ki je naredil še en velik korak k osvojitvi velikega kristalnega globusa, že petega zapovrstjo. Slalomskega je oddal po triletni dominanci.

Slovenski smučarski privrženci, ki so trumoma obiskali vitranški praznik, so ostali prikrajšani zgolj za kak odmevnejši dosežek domačih slalomistov. Prav vseh šest je namreč svoje nastope končalo že na prvi progi, še najbližje finalistom je bil na 39. mestu Matic Skube, od katerega pa se je vendarle pričakovalo več, saj se je na zadnjih treh slalomskih preizkušnjah svetovnega pokala dvakrat dokopal do točk. Slovensko čast je ta konec tedna več kot dostojno rešil Žan Kranjec z dvema veleslalomskima šestnajstima mestoma.

PRVA PROGA

V težkih razmerah je prvo progo načel Nemec Fritz Dopfer, ki je v tej tekmovalni zimi precej neprepričljiv v veleslalomih, skušal pa je vtis popraviti v svojem jubilejnem sedemdesetem slalomskem nastopu v karieri v svetovnem pokalu. Prvi postavljen čas - 52,51 - je napadal Dopferjev rojak Felix Neureuther, eden od zgolj treh zmagovalcev slalomov v tej sezoni (konkurenco si je pokoril v Juzavi Naebi), ki so mu bile razmere na vitranški strmini pisane na kožo, vendar pa ob prečkanju ciljne črte ni prevzel vodstva, za rojakom je namreč zaostal 12 stotink. Takoj je bilo jasno dvoje: da bodo razlike majhne in da bodo pomembno vlogo igrale štartne številke.

Tretji se je po podkorenskem terenu spustil Italijan Stefano Gross, ki je Kranjsko Goro označil za enega najljubših prizorišč v svetovnem pokalu. Pri drugem merjenju vmesnega časa je imel dejansko že udobno prednost, spodaj pa je na progi pustil nekaj desetink, ravno dovolj, da je za Dopferjem v cilju zaostajal zgolj dve stotinki. Tekmovalca za njim, Rus Aleksander Horošilov, ki vadi pod taktirko slovenskega trenerja Janija Hladnika (zanimivo zgodbo o njem si preberite v današnjem NeDelu ali pa ob 15. uri na našem portalu), in Šved Mattias Hargin, ki bo skušal to sezono čimprej pozabiti, nista premešala štren pri vrhu, zaostala sta namreč osem desetink oziroma 1,35 sekunde.

Elitno sedmerico pa sta zapečatila edina kandidata za mali kristalni globus. Mladi Norvežan Henrik Kristoffersen, ki je imel pred tekmo že zelo udobnih 131 točk naskoka, bi lahko lovoriko potrdil že danes, torej pred finalom v St. Moritzu, vendar pa se mu prva proga ni posrečila optimalno. Še pri drugem merjenju vmesnega časa je bil resda v prednosti, na ciljni strmini pa ga je nekoliko zmanjkalo, tako da je za vodilnim Nemcem zaostal 17 stotink, kar je zadostovalo za četrto mesto. Razlike so bile še naprej zanemarljivo majhne, olajševalna okoliščina za tekmovalce, ki so še čakali v štartni hišici, pa je bila izboljšana vidljivost na progi.

To je znal izkoristiti Avstrijec Marcel Hirscher, ki je včeraj z zmago potrdil veleslalomski mali kristalni globus, za nameček si je praktično že zagotovil tudi veliko »kroglo«. Vnovič je nastopil sproščeno, stopnjeval ritem, višal prednost od enega do drugega merjenja vmesnega časa, v cilju pa imel zelo izdatnih 79 stotink zaloge pred Dopferjem, ki mu je lahko le športno zaploskal in zapustil mesto vodilnega. Dišalo je po tem, da bo imel pred finalom daleč najboljše izhodišče, da pa se bo precej za njegovim hrbtom vnel ogorčen boj za preostali dve stopnički zmagovalnega odra.

Izboljšano vidljivost je odlično izkoristil tudi 36-letni francoski veteran Julien Lizeroux, ki je za nameček unovčil še dejstvo, da je bil postavljalec prve proge njegov trener Didier Mollier. Ko je prismučal v cilj, je semafor potrdil njegovo drugo mesto, za vodilnim Avstrijcem je zamujal tri četrt sekunde, pred Dopferjem pa je imel zgolj štiri stotinke naskoka. Dobro je kazalo tudi Italijanu Patricku Thalerju, ki v tej sezoni še ni odstopil, pri drugem vmesnem času je zaostajal zgolj dve desetinki, s ciljno strmino pa se je spoprijel zelo zadržano, s čimer je na progi pustil še skoraj sekundo in zdrknil precej navzdol, na rob deseterice.

Elitno petnajsterico je zapečatil Alexis Pinturault, ki je dobil petkov veleslalom v Kranjski Gori, včeraj pa je njegov štiri zaporedne preizkušnje dolg nalet zaustavil Hirscher. Francoz je bil danes neprepričljiv, z debelo sekundo in pol zaostanka ni premešal kart niti blizu vrha. Na tekoče postavljeni progi, ki je Mollier ni začinil z nevarnejšimi pastmi, številni gledalci, ki so napolnili ciljni iztek, niso videli odstopa vse do štartne številke 21, ko je v snegu prvi obtičal Norvežan Jonathan Nordbotten. Tekmovalci z višjimi štartnimi številkami se povsem v ospredje niso znali zavihteti, so bile pa razlike do drugega mesta razmeroma majhne, še Američan David Chodounsky je na 17. mestu za Lizerouxem zaostajal manj kot sekundo.

Tekmovalci iz ozadja so drug za drugim kazali boljkone povprečne predstave, z zares visoko štartno številko (57) si je položaj med finalisti, delil si je dvajseto mesto z Britancem Davom Rydingom, zagotovil Avstrijec Christian Hirschbühl, njegovemu zgledu pa ni znala slediti šesterica slovenskih slalomistov. Domače nastope je s številko 39 odprl Matic Skube, ki je na zadnjih treh preizkušnjah svetovnega pokala dvakrat ujel točke, tokrat pa mu je zgoraj še razmeroma dobro kazalo, saj je za Hirscherjem zaostajal znosnih 66 stotink, do drugega merjenja se je razlika podvojila, ciljno črto pa je prečkal skoraj tri sekunde počasneje kot Avstrijec, kar je tedaj zadoščalo za zgolj 35. mesto, finale si je moral torej obrisati pod nosom.

Kar dolgo je bilo treba čakati na nastop drugega Slovenca, Miha Kürner je bil s štartno številko 55 v cilju še sekundo počasnejši od reprezentančnega kolega in je ravno tako ostal praznih rok, od preostale četverice, ki se je na progo spustila povsem pri repu 78 nastopajočih (Žan Grošelj, Jakob Špik, Klemen Kosi in Žan Kranjec), pa je bil na 55. mestu še najhitrejši Grošelj. Med zadnjimi sta se na progo podala tudi dva nekdanja slalomska asa, Hrvat Ivica Kostelić in Avstrijec Reinfried Herbst, a bila oba krepko prepočasna za finale, v katerem domačih udeležencev torej ni bilo. Po prvi progi je vodil Hirscher pred Lizerouxem in Dopferjem, manj kot sekundo so zaostajali še Gross, Neureuther in Kristoffersen. Drugo- in devetouvrščenega so ločile zgolj štiri desetinke. Prva proga je bila sicer zelo neselektivna, saj je zahtevala zgolj devet odstopov.

FINALE

Eno večjih razočaranj prvega nastopa je bil zagotovo Šved Mattias Hargin, ki ima še vedno mesto v elitni slalomski sedmerici, vendar pa si je preboj v finale zagotovil za las, saj je bil zgolj trideseti. To ga je v drugo na podkorenski strmini očitno krepko podžgalo, saj je bilo že na prvi pogled očitno, da se je nastopa lotil precej bolj odločno in napadalno. Obrestovalo se mu je, že ob prihodu v cilj se je zdelo, da bo njegov dosežek (1:47,83) vzdržal kar dolgo časa. In res, izkušeni 30-letni Šved se je sončil na mestu vodilnega tudi še po polovici finalne serije, le da tam ni bil več sam - njegov čas je namreč povsem poravnal Američan s 17. izhodiščem David Chodounsky.

Razlike po prvi progi so bile res pičle, Hargin je namreč celo za devetouvrščenim Italijanom Patrickom Thalerjem zamujal manj kot sekundo, je pa seveda imel na voljo precej boljšo progo v finalu, tekmovalci za njim so namreč v cilju potarnali, da je bil teren nekoliko bolj razrit kot v prvo. Edini, ki v prvi polovici drugega teka ni videl cilja, je bil presenetljivi Avstrijec s štatno številko 57, Christian Hirschbühl, ki tako ni mogel ponoviti senzacionalnega sedmega mesta iz januarskega Kitzbühla, kar so tudi sicer njegove edine slalomske točke doslej v svetovnem pokalu.

Izziv Chodounskega in Hargina je bil prehud zalogaj za Rusa Aleksandra Horošilova, ki mu počasi zmanjkuje sape, povsem drugačno predstavo pa je pokazal francoski veleslalomski specialist Alexis Pinturault. Odlično pripravljenost, ki jo je manifestiral že prejšnja dva dneva s prvim in drugim mestom v veleslalomu, je potrdil s prevzemom vodstva, v cilju je zadržal 13 stotink naskoka. Vendar pa ni bil dolgo vodilni, z njegovim dosežkom je namreč pometel Avstrijec Marco Schwarz, ki je bil skoraj dve desetinki hitrejši, s čimer je vrgel rokavico tekmecem, ki so še čakali na vrhu vitranške strmine.

Sneg je prehajal v dež, razmere na progi so se slabšale, zadnje deseterice pa ni najbolj prepričljivo odprl Šved Andre Myhrer, ki je zamudil debele pol sekunde in zdrknil na peto mesto. Italijan Patrick Thaler je po razmeroma spodobnem drugem vmesnem času kot šele drugi v finalu odstopil, sploh prvič v tej zimi se mu je zgodilo, da se ni dokopal do slalomskih točk. Nastop se je sfižil tudi mlademu Norvežanu Sebastianu Foss-Solevaagu, ki je na progi pustil debelo sekundo in pol in prehitel zgolj peščico tekmecev.

Konstantno je po celotni progi izgubljal tudi Francoz Jean-Baptiste Grange, ki je z zaostankom 78 stotink zdrknil na deveto mesto. A že takoj za njim se je razplamtel boj za zmagovalni oder, najverjetneje zgolj za drugo in tretjo stopničko. Norvežan Henrik Kristoffersen je - v primeru (pričakovane) Hirscherjeve zmage - potreboval drugo mesto, če je želel že danes dvigniti mali kristalni globus. Prvi nastop se mu ni posrečil, drugi toliko bolje, Schwarza je ugnal za 46 stotink in prevzel vodstvo, svoj del naloge je torej opravil z odliko, nato pa je moral čakati še na »pomoč« tekmecev.

Prvi mu je šel na roke Nemec Felix Neureuther, ki je imel pri zadnjem merjenju vmesnega časa še 11 stotink zaloge, nato pa ga je v vertikali izpljunilo in je ostal brez uvrstitve. Norvežan je pridobil eno mesto, drugega pa ob sicer zelo solidnem nastopu Italijana Stefana Grossa, ki je bil v cilju prepočasen za tri desetinke. Tudi tretjeuvrščeni Nemec Fritz Dopfer je imel pred Kristoffersenom po prvi progi zgolj 17 stotink zaloge, ki pa je izpuhtela že do prvega merjenja vmesnega časa. Naposled je zaostal tudi za Grossom, je pa za stotinko ugnal Schwarza in ga zrinil z zmagovalnega odra. Na vrhu je bila le še dvojica najboljših slalomistov, Norvežan je imel globus na dosegu roke.

Prav dolgo pa ni bil v negotovosti, francoski veteran Julien Lizeroux, ki je zadnje stopničke osvojil prav v Kranjski Gori pred šestimi leti, je namreč v finalu povozil že prvi (!) količek in se je lahko zgolj razočarano prijel za čelado, Henrik pa je v ciljnem izteku že začel sprejemati čestitke. Postal je šele drugi Norvežan s slalomskim malim kristalnim globusom, pred njim se je tovrsten podvig posrečil zgolj Kjetilu Andreju Aamodtu. Toda - v igri je bila tudi še današnja zmaga, čeprav je bila na poti do nje zadnja, gromozanska prepreka: Marcel Hirscher.

Avstrijec je imel namreč, preden je v drugo skočil na podkorenski teren, 96 stotink zaloge, ki se ni niti za trenutek stopila pod osem desetink, na koncu je Norvežana odpravil za velikih 81 stotink, čeravno je imel »zgolj« šesti čas finala. Več kot dovolj je bilo torej za prvo Marcelovo slalomsko zmago v Kranjski Gori, tudi tretjeuvrščeni Stefano Gross je prvič končal na odru na tem prizorišču, verjetno še najbolj zadovoljen pa je bil drugouvrščeni Henrik Kristoffersen, ki ima pred finalnim slalomom sezone v St. Moritzu neulovljivo prednost 111 točk pred Hirscherjem, torej je mali globus že njegov. Veliki bo, najverjetneje, spet romal v Avstrijčevo vitrino.

IZIDI MOŠKEGA SLALOMA V KRANJSKI GORI

1. (1.) Marcel Hirscher (Avs) 1:46,24
2. (6.) Henrik Kristoffersen (Nor) + 0,81
3. (4.) Stefano Gross (Ita) 1,11
4. (3.) Fritz Dopfer (Nem) 1,26
5. (11.) Marco Schwarz (Avs) 1,27
6. (13.) Alexis Pinturault (Fra) 1,46
7. (17.) David Chodounsky (ZDA) 1,59
7. (30.) Mattias Hargin (Šve) 1,59
9. (10.) Andre Myhrer (Šve) 1,83
10. (12.) Manfred Mölgg (Ita) 1,94

IZIDI PRVE SLALOMSKE PROGE

1. Marcel Hirscher (Avs) 51,72
2. Julien Lizeroux (Fra) + 0,75
3. Fritz Dopfer (Nem) 0,79
4. Stefano Gross (Ita) 0,81
5. Felix Neureuther (Nem) 0,91
6. Henrik Kristoffersen (Nor) 0,96
7. Jean-Baptiste Grange (Fra) 1,01
8. Sebastian Foss-Solevaag (Nor) 1,10
9. Patrick Thaler (Ita) 1,15
10. Andre Myhrer (Šve) 1,29
39. Matic Skube (Slo) 2,87
51. Miha Kürner (Slo) 3,79
55. Žan Grošelj (Slo) 4,15
58. Žan Kranjec (Slo) 4,44
59. Jakob Špik (Slo) 4,50
65. Klemen Kosi (Slo) 6,40

Prijavi sovražni govor