Tudi v Kanadi brez zasuka

Slovenska biatlonska reprezentanca drsi navzdol, Jakov Fak za svetovno prvenstvo vadi na Pokljuki.

Objavljeno
09. februar 2016 00.21
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Ljubljana – Tako kot v decembrskem in januarskem delu sezone tudi vstop v februar slovenskemu biatlonskemu taboru ni prinesel nič dobrega. Jakov Fak, od prihoda k naši izbrani vrsti (jeseni 2010) vodilni adut, vadi na Pokljuki, saj se po zdravstvenih težavah ni odpravil v Severno Ameriko, drugi naši akterji pa so onstran Atlantika krepko zaostali za konkurenco.

Preveč je bilo v tej sezoni že popravnih izpitov, da bi lahko realno razmišljali o vzponu v tem tednu, ko se bo karavana preselila iz Kanade v ZDA. Tudi v Canmoru je namreč slovenski tabor zaman čakal na kakšno odmevnejšo uvrstitev. Nekaj tolažbe je sledilo ob prvih točkah doslej za Anjo Eržen, in sicer dveh za 39. mesto v šprintu, v nedeljo je Teja Gregorin v nastopu mešanih dvojic delno pokazala svojo konkurenčnost, a je bila pri prvem streljanju ob napačni nastavitvi puške premalo natančna, vse skupaj pa je kar s tremi kazenskimi krogi pokvaril Klemen Bauer. Načrt o vidnejšem mestu od končnega 18. se je v zdesetkani konkurenci, v kateri nekatere reprezentance niso nastopile z udarnimi aduti, sfižil. Mešana štafeta (Mali, Eržen, Tršan, Dovžan) je bila nato 17. Posebej moteča pa je razvrstitev v pokalu narodov, ki povsem razglašeni slovenski vrsti razkriva mračno sedanjost in očitno tudi prihodnost. Kajti 15. mesto moške vrste in 18. ženske kličeta k alarmu: če bo tako ostalo, bodo Slovenke v prihodnji sezoni brez štafete, saj bodo lahko na posamezni postaji nastopale le s tremi tekmovalkami, moška kvota bo s sedanjih petih padla na štiri …

Prav na nedeljski tekmi, kjer sta bila v mešanih dvojicah najboljša francoska favorita Martin Fourcade in Marie Dorin Habert, med mešanimi štafetami pa Nemčija, se je ponudila priložnost za vidnejši skok slovenskih tekmovalcev, a so ti vnovič ostali krepko v spodnji polovici. Prihajajoča tekma v ameriškem biatlonskem središču Presque Isle bo sicer zadnja pred najpomembnejšo v sezoni, 49. svetovnim prvenstvom v Oslu.

Tam bo Fak poskusil reševati doslej ponesrečeno zimo, a ne glede na učinek v norveški metropoli, pred katerim optimizem še ne izginja, saj je prav ta biatlonec že večkrat zablestel prav na najpomembnejšem izpitu v sezoni, bo v slovenskem biatlonu nujen – kot smo zapisali že po decembrski pokljuški tekmi – oster pogled v ogledalo. Novo vodstvo mora prevzeti odgovornost za številne neuspehe, se soočiti tudi z bolečino iz preteklosti o hudem pomanjkanju konkurenčne tekmovalne baze. Prvo potezo je potegnilo s trimesečnim odpovednim rokom za Janija Grila, osebnega Fakovega trenerja. A zgolj tu rešitve nastalih težav ne bo. Slovenski biatlon je pač nižje kot kdajkoli v zadnjih dveh desetletjih.