Turneja za reveže

Kot da bi želeli, da ostane turneja štirih skakalnic »lunapark« kmečkih posebnežev iz alpskih kotlin.

Objavljeno
03. januar 2016 23.06
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly

Ko je Peter Prevc za zmage v kvalifikacijah z nasmeškom kazal ček z zneskom 2000 švicarskih frankov, se mi je kar malo zasmilil. Niti petkrat zajetnejša nagrada za zmago na tekmi ni kaj prida spremenila občutkov, ki se me lotevajo vedno, ko spremljam globalni spektakel novoletne turneje. Ali je skakanje (letenje) »na glavo« res tako malo vredno. Še tistih 20.000 »švicarjev« povrhu, kot napitnino za končno zmagoslavje, ne popravi splošnega vtisa, da skakalni »mešetarji« dobesedno skrbijo za to, da smučarski skoki ne bi po kakšnem naključju pristali v razredu športov, kjer se cedita med in mleko. Kot da bi želeli, da ostane »lunapark« kmečkih posebnežev iz alpskih kotlin.

Ne prej ne potem, ali na svetovnih prvenstvih in olimpijskih igrah smučarski skoki nimajo tolikšnega globalnega dosega, kot ga imajo v dnevih pred novim letom in po njem. V slabih desetih dnevih izjemnega spektakla se vendarle obrne več milijonov evrov, kot bi lahko sodil po mizernih nagradah, nevrednih ugledna »Vierschanzentournee«. Res pa je, da bo že sredina zadnja tekma, ki bo našega junaka Petra iz poraženca lanske 63. turneje štirih skakalnic naposled spremenila v velikega zmagovalca 64. turneje, že krepko v senci drugih dogodkov in aktualna le za nekaj alpskih držav ter za eno s skrajnega severa – Norveško.

Novoletna turneja in njen finančni prerez (njen proračun je približno 5 milijonov €) me ne bi posebej pritegnila, če ne bi prav v minulih dnevih Angleži razkrili neverjetne številke, ki jih dosega njihova najbolj prepoznavna blagovna športna znamka »premier league«. Verjeli ali ne, v treh letih ji bo prodaja televizijskih pravic samo na Otoku navrgla kar 12,2 milijarde €. O tem, za kako izjemen porast je šlo, največ pove podatek, da je bila prva petletna pogodba (od 1992 do 1997) vredna 343 milijonov €.

Angleško nogometno prvenstvo je po vseh izračunih postalo finančno najhitreje rastoče športno tekmovanje na svetu, pravi globalni fenomen. Za televizijske pravice zunaj Otoka je za obdobje od leta 2016 do 2019 liga iztržila 4,35 milijarde €. Prva enoletna pogodba pred 23 leti je prinesla komaj 11 milijonov €.

Kar razlikuje vodstveni garnituri »premier league« in »vierschanzentournee« je delitev »sreče« – izkupička. Dvajseterica angleških prvoligašev bo in ne da bi naredila karkoli – brez iztržka od prodaje vstopnic, dresov in drugih navijaških izdelkov, pokroviteljskih pogodb ali prodaje igralcev – v naslednji sezoni v povprečju prejela po 160 milijonov € začetnega kapitala. Skakalci (nacionalne zveze) ne bodo videli niti centa od izkupička.

Zdaj je nekoliko bolj jasno, zakaj tedenska plača 37-letnega tretjega vratarja Manchester Cityja Richarda Wrighta znaša 13.500 €. Pa še zmagovati mu ni treba!