Prevc upa, da je v kvalifikacijah porabil negativni bonus

Slovenski smučarski skakalci peti na moštveni tekmi v Kuopiu. Zmaga Norvežanov, rekord Daniela Andreja Tandeja.

Objavljeno
22. februar 2016 22.30
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec

Kuopio – Norveški smučarski skakalci, ki so se pred dobrim mesecem na Kulmu ovenčali z naslovom moštvenih svetovnih prvakov v poletih, so včeraj dobili še drugo ekipno preizkušnjo za pokal narodov v sezoni, potem ko so po Zakopanah zmagali tudi na veliki napravi Puijo. Slovenci, ki so tokrat nastopili v postavi Jurij Tepeš, Robert Kranjec, Jaka Hvala in Peter Prevc, so pristali na petem mestu.

Za izbrance glavnega trenerja naše reprezentance Gorana Janusa že začetek ni obetal boja za vrh. Tepeš, ki je moral v kvalifikacijah za današnjo posamično tekmo (19) premoč priznati le poljskemu šampionu Kamilu Stochu, je v uvodni seriji doskočil že pri 106 metrih, kar je Slovenijo po prvi skupini uvrščalo šele na šesto mesto z velikim zaostankom več kot 40 točk za vodilnimi Norvežani. Po zelo dobrem Kranjčevem nastopu (131,5 m) je bila naša zasedba peta, še dve mesti pa je pridobil Hvala (119 m).

Ko je zatem Prevc z najboljšim poskusom prvega »polčasa« (133,5 m), ki se ga je veselil kot že dolgo ne, utrdil Slovenijo na tretjem mestu, pri čemer je naskok pred četrtouvrščeno Avstrijo povečal na 16,2 in pred petouvrščeno Japonsko na 18,8 točke, se je že zdelo, da se naši ekipi uvrstitev na zmagovalni oder ne more več izmuzniti.

A Tepeš je tudi po finalnem nastopu (119,5 m) nezadovoljen odmahnil z rokama (»Tukajšnja skakalnica mi izrazito ne ustreza, če zgoraj piha veter v hrbet.«) in Slovenija je zdrsnila na četrto mesto. Med najboljše tri jo je nato popeljal Kranjec (120,5 m), čeprav v drugo s prikazanim ni bil zadovoljen. Kakor je zaupal, ga je malce iz tira vrgla snežna kepa, ki se je pred njim kotalila po zaletišču in tako preusmerila njegovo pozornost.

Veselje slovenskih navijačev zaradi tretjega mesta ni trajalo dolgo, saj je Hvalo na doskočišče posrkalo že pri 110 metrih (»Ne vem, kaj je bilo narobe, sem pa zagotovo sposoben iztržiti več.«), kar sta izkoristila Japonec Daiki Ito (118,5 m) in Avstrijec Stefan Kraft (119 m) ter svoji zasedbi spet popeljala pred našo.

Čeprav je Prevc prikazal še en zelo dober nastop (129,5 m) in bil najboljši posameznik tekme, je z reprezentančnimi kolegi ostal na petem mestu; pičli dve točki za četrtouvrščenimi Avstrijci in 5,4 za Japonci, ki so se tretjega mesta veselili kakor majhni otroci.

»Potem ko sem v kvalifikacijah, v katerih me je naprava presenetila, skočil le 113,5 metra daleč, sem bil že malo zaskrbljen. Zato sem bil tako zelo zadovoljen po prvem poskusu, pri katerem sem imel v spodnjem delu ugoden vzgornik, ki me je ponesel še pet metrov dlje, kot bi me sicer. Ko na tako majhni skakalnici poletiš prek vseh črt, si res lahko vesel,« je omenil vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala, ki upa, da je s kvalifikacijskim poskusom že porabil negativni bonus in bo na današnji posamični tekmi vendarle premagal prekletstvo Finske in dosegel svoje prve stopničke v »deželi tisočerih jezer«.

Janus je obžaloval, da so njegovi izbranci z izjemo Petra včeraj skakali zelo spremenljivo. »Škoda, da niso izkoristili lepe priložnosti, ki se je ponujala, kajti razlike so bile zelo majhne,« je omenil glavni trener naše vrste, ki je norveškemu »selektorju«, Avstrijcu Alexandru Stöcklu, čestital tako, da ga je objel. Ob tem kaže pripisati, da si »vikingi« včeraj niso privoščili nobene večje napake, najbolj razpoložen pa je bil Daniel Andre Tande, ki je s 136 metri v uvodni seriji za pol metra izboljšal skoraj 18 let star rekord skakalnice Japonca Masahika Harade.

V Rasnovu že danes za kolajne na MSP

Zaradi visokih temperatur, ki te dni vladajo v Rasnovu (včeraj 17 stopinj Celzija), in bojazni, da bodo zaradi toplega vremena težko do konca tedna ohranili sneg na skakalnici, so se romunski prireditelji mladinskega SP odločili, da bodo obe posamični tekmi v smučarskih skokih izpeljali že danes. Med dekleti bosta Slovenijo zastopali Ema Klinec in Nika Križnar, za štiri mesta na preizkušnji mladincev pa se bodo na treningu udarili Tilen Bartol, Anže Lanišek, Bor Pavlovčič ter brata Cene in Domen Prevc. S prvim (skakalnim) delom pa so že opravili mladi nordijski kombinatorci. Od Slovencev si je najboljše izhodišče zagotovil Leon Šarc, ki bo današnjo 10-kilometrsko tekaško preizkušnjo začel s petega mesta, 35 sekund za vodilnim Estoncem Kristjanom Ilvesom. Vid Vrhovnik in Jaka Matko sta po skokih na 14. oziroma 16. položaju, Matevž Malovrh pa bo štartal s 27. mesta.