Upa, da Tininega rekorda ne bo presegel nihče

Alpsko smučanje: kraljica Sljemena Mikaela Shiffrin zadala nov udarec konkurenci. Ana Bucik se ne najde. 

Objavljeno
04. januar 2018 01.02
Mojca Finc, poročevalka
Mojca Finc, poročevalka
Zagreb – Spet se je pokazala v vsej svoji veličini. Ameriška smučarska šampionka Mikaela Shiffrin je na prvem klasičnem slalomu v novem letu z 38. zmago v karieri deklasirala konkurenco. Krono snežne kraljice, ki jo dobi zmagovalka sljemenske tekme, ji je predala Janica Kostelić, zaradi katere so pred 13 leti začeli tekme za svetovni pokal na Hrvaškem. 

V tej sezoni Američanka prevladuje, na 13 tekmah je stopničke zgrešila zgolj trikrat. Na štirih slalomskih preizkušnjah je vknjižila tri zmage in eno 2. mesto. Ta čas je razlika med najboljšo slalomistko in konkurenco zares velika. Tekmice so bile na sljemenskem slalomu povsem nemočne, Shiffrinova je najbližjo zasledovalko Švicarko Wendy Holdener za sabo pustila za sekundo in 59 stotink, tretjeuvrščena Švedinja Frida Hansdotter je za Američanko zaostala 2 sekundi in 11 stotink. »Prehitra je za vse nas,« je dejala Hansdotterjeva, prikimala ji je tudi Holdenerjeva, ki je dejala, da ji je Shiffrinova spet zadala udarec.

Američanka, ki je tretjič osvojila sljemensko stekleno krono – prav vsaka se je tudi razbila, tudi tista, ki jo je prejela včeraj –, ima v skupnem seštevku svetovnega pokala že 571 točk prednosti pred Viktorio Rebensburg, vodilna je v slalomski in smukaški razvrstitvi, v veleslalomski je druga. Ko so jo včeraj na novinarski konferenci vprašali, ali bo zaradi izjemne forme v vseh disciplinah na olimpijskih igrah tekmovala prav povsod, je dejala, da je mogoče vse, zagotovo bo izpustila le ekipno preizkušnjo. »Sem sanjava in ambiciozna. Priznam, ujamem se pri tem, da razmišljam, kako imam možnost osvojiti dve, tri ali štiri olimpijske kolajne. Ampak to bo zelo težko. Vsi gremo na OI z istim ciljem: po kolajno. Zato se zavedam, da lahko osvojim štiri ali pa nobene,« je dejala.

Pa točkovni rekord Tine Maze, izjemnih 2414 točk, ki jih je dosegla v sezoni 2012/13? »Ne vem, če mi bo uspelo, to ni zares eden od mojih ciljev. Zelo spoštujem ta njen dosežek. Del mene upa, da rekorda ne bo nihče premagal, ker si zasluži, da si jo zapomnimo kot eno od najboljših smučark vseh časov.«

Več kot štiri sekunde zaostanka sta si za zmagovalko nabrali Maruša Ferk in Ana Bucik, edini slovenski predstavnici, ki sta osvojili točke. Ferkova je vknjižila 18. mesto, v finalu je napredovala za osem mest, Bucikova je bila 23., potem ko je imela na prvi progi 11. čas. Primorka, ki ta konec tedna na Zlati lisici ne bo več članica prve jakostne skupine, saj je v Zagrebu izpadla iz prestižne družbe, se ne najde. »V finalu od štarta nisem ujela pravega ritma, proga je bila zelo zavito postavljena, borila sem se s tem, nisem napadala, čas je tekel,« je povedala Bucikova, ki je bila v tej sezoni najboljša na uvodnem slalomu v Leviju (9.).

Rezultati pod pričakovanji so jo potrli. A misli bo čim prej usmerila k naslednjim priložnostim. »To se dogaja vsem športnikom. Vsi vedno vidimo samo tiste, ki so dobri, cel kup pa nas je takšnih, ki imamo težave. Naredila bom vse, da jih čim prej odpravim. Treba bo prespati ta dva nastopa. Pogledala si ju seveda bom, sem pa sicer med tistimi, ki raje analizirajo uspešne in si skušajo zapomniti dobre zavoje,« je razmišljala 24-letnica, ki je imela v Zagrebu družinsko podporo.

Precej bolj zadovoljna je bila njena pet let starejša kolegica Ferkova, imela je šesti čas finala, kar jo navdaja z novim zagonom. »Če pogledamo končni izkupiček, bi zmogla še več. Vstop v novo leto je boljši kot konec starega,« se novih premikov nadeja konec tedna v Kranjski Gori.