Upajo, da bo FIS bolj prožna

Slovenske smučarske tekačice lovijo tudi lažjo prihodnost. V Lahtiju danes šprint v prosti tehniki, jutri skiatlon.

Objavljeno
19. februar 2016 20.09
Planica 21.12.2015 foto:Igor Mali
Tanja Volarič
Tanja Volarič

Ljubljana – Predlog vodilnih mož SZS, da bi nordijske panoge izgubile dosedanjo avtonomijo in se združile pod skupnim vodstvom, pri tekačih na smučeh izziva številne pomisleke, a ob finančnem položaju, v katerem so se znašli, pri iskanju argumentov ta čas ne napenjajo glasilk. Se pa nadejajo, da bo FIS sprejela lani zavrnjeni predlog o razširitvi skupine tekačev s pokritimi stroški poti in nastanitve na 50 imen v svetovnem pokalu.

Po zdajšnjih pravilih organizatorji pokrijejo stroške najboljši trideseterici v svetovnem pokalu, v prejšnji zimi pa je dovolj točk zbrala le Katja Višnar, a tudi ona to sezono te prednosti ni mogla koristiti, ker je na porodniškem dopustu. Zato so bili v slovenski reprezentanci v precej neugodnem položaju do svetovnega pokala v Planici, ko je magično mejo presegla še Vesna Fabjan, za vse druge pa morajo še vedno sami kriti vse stroške. Slednji sta tudi edini, ki sta od upokojitve Petre Majdič po tej plati razbremenili tekaški proračun: Fabjanova v minulih osmih letih le dvakrat ni bila članica elitne trideseterice, Višnarjeva je v njej neprekinjeno od zime 2009/10. Zato Slovenci z zanimanjem spremljajo dogajanje pri FIS.

Če bi namreč letos vendarle razširili skupino tekmovalcev s plačanimi stroški na 50 imen, bi se to v njihovem žepu lahko znatno poznalo. Fabjanova je ta čas 38., Alenka Čebašek 39., Nika Razinger na robu petdeseterice, Anamarija Lampič pa 53. »Pred to sezono so predlog bojkotirali Skandinavci, ker bi ravno oni z njim največ izgubili, a upamo, da bo vdrugo šel skozi. Novosti bi namreč udarile po žepu države, ki vladajo v eliti, manjšim nacijam pa bi kvečjemu pomagale. Predlog je namreč, da bi vsaki državi pokrili stroške za največ štiri tekače ali tekačice ter po enega spremljevalca. Če vemo, da je bilo v prejšnji zimi med trideseterico skupaj 21 norveških tekačev, potem si lahko predstavljamo, da za tekmovalce v svetovnem pokalu praktično niso nič plačevali. Mi pa bi z novim ukrepom prepolovili stroške,« razmišlja trener Marko Gracer.

V Lahti so v četrtek sicer odpotovale štiri tekačice, ki jih danes čaka šprint v prostem slogu, jutri pa še skiatlon. A generalka za svetovno prvenstvo, ki ga bodo Finci gostili med 22. februarjem in 5. marcem prihodnje leto, bo zanje vse prej kot lahka. Organizatorji so namreč šprint v prostem slogu podaljšali za 200 m. »Za nas je to ena najpomembnejših tekem v sezoni, ker bo prihodnje leto na enaki progi potekalo tudi SP, obenem pa želimo biti pripravljeni tudi na morebitne spremembe financiranja FIS, zato želimo do konca zime nabrati čim več točk. V Stockholmu se nam, žal, ni izšlo, kar pa ni bilo odraz slabe pripravljenosti, ampak napačnih maž,« je odločen Gracer. Za Alenko Čebašek pa bo to v zadnjem mesecu šele drugi nastop. Po Stockholmu se je edina od tokratne četverice na štartu vrnila v domovino, saj se še vedno ni povsem dobro počutila, medtem ko Anamarijo Lampič in Niko Razinger po nastopu v Lahtiju čaka odhod na MSP in SP do 23 let v Romuniji.