Upokojena Marlies je bila Tinin navdih

Alpsko smučanje: slalomska kraljica Marlies Schild z rekordnimi 35 zmagami končala kariero.

Objavljeno
02. september 2014 22.02
M. F., Šport
M. F., Šport

Dunaj – Smučarska velemojstrica Marlies Schild je v svoji karieri zaradi poškodb kolen morala desetkrat pod nož. Po uspešnem okrevanju je vsakič stisnila zobe in se vrnila v vrh. Na finalu minule sezone v Švici je dejala, da si bo vzela čas za razmislek o nadaljevanju športne poti. Včeraj je sporočila, da se poslavlja od belih strmin.

Potem ko 33-letnica ni odpotovala z avstrijskimi smučarkami na najpomembnejši trening za novo sezono, priprave na Novo Zelandijo, je bilo jasno, v katero smer se nagibajo njene misli. »Prišel je čas za novo življenjsko poglavje. Uresničila sem svoje otroške sanje, za kar sem izjemno hvaležna. Vendar pa se skozi življenje naši cilji spreminjajo. Moja največja želja je ustvariti si družino,« je na poslovilni novinarski konferenci povedala Schildova.

Svetovnemu pokalu, v katerem je debitirala decembra 2001 v Sestrieru, je pomahala v slovo z rekordnimi 35 slalomskimi zmagami; v smučarsko zgodovino se je kot najboljša slalomistka vseh časov vpisala decembra lani v Lienzu. Rekordno znamko je pred tem 19 let držala švicarska legenda Vreni Schneider. Schildova bi jo po številu zmag gotovo prehitela že prej, če se ne bi spopadala s hudimi poškodbami.

Dva tedna pred začetkom sezone 2008/09 v Söldnu si je, denimo, zlomila nogo. Velik del tekmovalnega ritma je izpustila nato še pred dvema letoma, ko si je na treningu pred decembrsko tekmo na Švedskem poškodovala desno koleno. Prav zaradi poškodb kolen se je Schildova že kot najstnica specializirala za tehnične discipline; zdravstvene nevšečnosti so jo silile k zmanjšanju treninga v hitrih disciplinah. »Ponosna sem, da sem se po vsaki hudi poškodbi vrnila na vrh. Sem borka in vedno sem našla način, da vrnem udarec. Vendar nisem več sposobna prikazati popolnega slaloma. Moje predstave so resda dobre, a daleč od tistih, ki sem jih kazala v najboljših letih,« je razmišljala Schildova, ki se veseli novih poglavij. Med njimi je tudi prosto smučanje, za katerega na napornih treningih nikoli ni bilo dovolj časa.

O koncu kariere je razmišljal tudi njen partner, 36-letni Benjamin Raich, a se odločil nadaljevati. »Nisem prepričana, če bi bilo dobro, da bi bila kar naenkrat oba doma. Šalo na stran, spoštuje mojo odločitev in me močno podpira. Veselilo me bo spodbujati ga na tekmah in zadržati občutek živčnosti z navijaške perspektive,« že pogleduje k novi sezoni, čeprav bo tekmovalna karavana nadaljevala dokazovanja na snegu brez nje.

Na twitterju ji je vse najboljše v novih izzivih zaželela tudi Tina Maze: »Velika šampionka, slalomska kraljica Marlies Schild, je končala izjemno kariero,« je zapisala in svojo vselej prizemljeno slalomsko vzornico imenovala za navdih.