Uspešno prestali popravni izpit

Anamarija Lampič in Katja Višnar sta v ekipnem šprintu na SP v Lahtiju zasedli osmo mesto. 

Objavljeno
26. februar 2017 23.33
Katja Višnar, tek na smučeh, Avstrija, Dachstein, 07.Oktober2014
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Lahti – Pogled na vrh ženskega ekipnega šprinta klasične tehnike ni ponujal nikakršnega presenečenja. Norveška je na SP slavila novo lovoriko, tokrat po zaslugi Maiken Caspersen Falla in Heidi Weng. Anamarija Lampič in Katja Višnar sta v finalni skupini zasedli 8. mesto, Miha Šimenc in Janez Lampič pa sta sklenila nastop v moškem polfinalu in skupno zasedla 13. mesto.

Po ponesrečenem posamičnem šprintu, v kateri se niti ena od slovenskih tekačic ni prebila naprej od četrtfinala, sta včeraj izkušena Višnarjeva in Lampičeva, up prihodnosti našega teka, uspešno prestali popravni izpit. Ocene odlično jima za to predstavo ne gre pripisati, a uvrstitev v finale gre vsekakor označiti kot uspeh, predvsem tek Lampičeve pa je bil konkurenčen in je tako lepo zaokrožil prvo nedeljo na prvenstvu. Glede slovenskih pričakovanj v tekaškem sporedu Lahtija 2017 pa sta glavni tekmi, šprinterski posamično ter ekipno, že pod streho. Bržkone bo to včerajšnje 8. mesto ostalo kot najvidnejše v naši tekaški beri na prizorišču največjega nordijskega tekmovanja v predolimpijski zimi. Moški del izbrane vrste v smučarskem teku se danes vrača domov, na jutrišnji desetkilometrski preizkušnji bodo slovenske barve predvidoma branile Anamarija Lampič, Lea Einfalt, Vesna Fabjan in Alenka Čebašek.

V včerajšnjem moškem ekipnem šprintu sta slovenska tekmovalca nastopila v mejah pričakovanj, 13. mesto je bilo realno, zmage sta se veselila Rusa Sergej Ustjugov in Nikita Kirjukov, na poti k naslovu sta izkoristila tudi darilo tekmecev – domači adut Niskanen in Norvežan Emil Iversen sta se v zadnjem krogu zapletla in padla …

Na ženski tekmi presenečenja na vrhu ni bilo, Norveška je spet potrdila svojo premoč. Slovenki pa sta sanjali o ponovitvi doslej največjega uspeha v tej disciplini na prvenstvih, Višnarjeva je bila skupaj s Petro Majdič v Oslu 2011 na 5. mestu. A to je bilo tokrat le nedosegljivo. Res pa je, da je v zadnjem krogu in takrat dobljenem boju s Poljakinjo Justyno Kowalczyk za 8. mesto Lampičeva potrdila svojo konkurenčnost, pohvale sotekmovalke so bile po tekmi jasne. »Res mi Anamarija že zdaj deluje zrelo. Pred njo je lepa tekaška prihodnost, verjamem, da če bova še naprej nastopali skupaj v ekipnem šprintu, lahko tisti dosežek iz Osla ponoviva ali celo preseževa. Bodisi prihodnje leto na olimpijskih igrah bodisi na naslednjem svetovnem prvenstvu,« je prepričana Katja Višnar. Tokrat se ji ni pripetila kakšna nevšečnost v smučini kot pred dnevi, ko se ji je zlomila palica, ni pa bila tako hitra. »Prav zato na koncu ni bilo odlične uvrstitve, trudila sem se po najboljših močeh, a občutki na progi niso bili prav imenitni,« je priznala.

Anamarija Lampič pa je bila iz kroga v krog hitrejša, za finalni nastop je bila prav sproščena. »Pred polfinalom se nisem mogla izogniti živčnosti, a ko sva uspešno opravili nalogo, je bilo v finalu drugače. Tam sem se lotila izziva sproščeno, brez živčnosti, zbrano za kar najboljši učinek v smučini,« je dejala tekmovalka, ki je na prvenstvo prišla s popotnico prve zmage doslej v svetovnem pokalu. Veseli se jutrišnje desetkilometrske tekme v klasičnem slogu kot tudi nadaljevanja sezone. »To je moja prva zima brez zdravstvenih težav, le želim si, da bi bilo tako tudi v prihodnje,« je še dodala.