V Anterselvi končno luč v temnem predoru

Nemški biatlonec Simon Schempp zmagal v Anterselvi, Fak s 15. mesta v zasledovanje.

Objavljeno
22. januar 2016 21.28
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič

Anterselva – Prva moška predstava na Južnem Tirolskem, šprint na 10 km, je po številnih spodrsljajih v dosedanjem delu sezone vrnila vsaj malce nasmeha v slovenski tabor. Jakov Fak se je namreč približal želeni ravni, si s 15. mestom priboril solidno izhodišče pred današnjim zasledovanjem, tudi uvrstitev med deseterico, prvič v tej mučni sezoni, zanj včeraj ni bila nedosegljiva.

Štadion ob vznožju mogočnih gorá ob avstrijsko-italijanski meji je tako kot ponavadi ponudil prav očarljivo podobo. Ob pogledu na polne tribune in zaradi imenitnih razmer v sončnem zgodnjem popoldnevu ni presenetljivo, da je Anterselva že dolgo med najbolj priljubljenimi prizorišči tekmovalne karavane. Zmagovalec Simon Schempp, prejšnji mesec tudi prvi junak Pokljuke, je kajpak užival ob navdušenju številnih rojakov iz Nemčije, tudi Fak je končno le prišel na svoj račun in s spodobnim nastopom pokazal, da se le odmika od zoprne tekmovalne krize v dosedanji uvodni polovici te sezone.

»Res sem se v Anterselvi vedno dobro počutil, tudi ta nadmorska višina, 1600 in več metrov, mi ustreza. V uvodnem krogu sem bil sploh konkurenčen, pozneje še ni šlo vse, kot bi si zares želel, a moja tekmovalna pripravljenost je očitno le na višji ravni kot v prejšnjih tednih. Verjamem, da bom iz nastopa v nastop bližje vrhu,« je po šprintu poudaril udarni adut slovenske reprezentance, ki je sposobnost za boj z najboljšimi pripisal tudi odlični pripravi smuči slovenskega servisa, na strelišču pa si hujših spodrsljajev ni privoščil. Res pa je, da bi z enim zgrešenim strelom v svojih običajnih razmerah prejšnje sezone na takšni tekmi zagotovo pristal med deseterico. Včeraj bi bila ta zanj realno dosegljiva le ob brezhibnem učinku na strelišču, tako pa je moral v kazenski krog po napaki stoje.

A kakorkoli, po morečih predstavah v decembrskem delu, nato virozi in povprečnem nadaljevanju zime v Ruhpoldingu si je pred današnjim zasledovanjem (moški ob 15.15; ženske dve uri prej) priboril spodbudno izhodišče za napad za tako želeno vrnitev med najboljših deset. »Na takšni tekmi bo seveda zelo pomembno ohraniti zbranost na strelišču. Natančen nastop me lahko še bolj približa eliti kot tokrat v šprintu,« je omenil in se še natančneje ozrl k izhodišču: »Na štartni črti bom sam, tekmec pred menoj ima namreč pet sekund prednosti, naslednji je bil pet sekund počasnejši od mene. Upam kajpak na ugoden razplet.« Pred Fakom bo nato v nedeljo še štafetna tekma.

Pri slednji je o kakšnih višjih ciljih slovenskega tabora nesmiselno razpredati, saj predvidoma na štartu ne bo Klemna Bauerja, poleg Faka našega edinega reprezentanta med moško konkurenco v tej sezoni s točkami svetovnega pokala, tako bo to novi preizkus moči za Lenarta Oblaka, Miho Dovžana in Roka Tršana. Med temi je za prvo uvrstitev na zasledovalno tekmo doslej včeraj glavni trener Tomaš Kos pohvalil prvega, sicer pa je tudi včerajšnja predstava razkrila, kako močno slovenski biatlon zaostaja za najboljšimi. In očitno je le še bolj jasno, da so izjemni uspehi Faka po prihodu k slovenski izbrani vrsti marsikoga tudi uspavali – za njim je nastala globoka luknja z zelo težko dosegljivo rešilno vrvico.

Anterselva pa se je prepustila rajanju predvsem številnih obiskovalcev iz biatlonsko zaprisežene Nemčije. »To je moje najljubše prizorišče, tu so starši in prijatelji,« je bil na najvišji stopnički odra zadovoljen Schempp, že tretjič v sezoni najboljši v šprinterski preizkušnji. Za njim sta se na stopničkah zvrstila novi ruski adut Maksim Cvetkov in norveški povratnik Tarjei Bø.

Izidi moškega šprinta za svetovni pokal (10 km)

1. Simon Schempp (Nem) 23:01,2 (0)

2. Maksim Cvetkov (Rus) +5,8 (0)

3. Tarjei Bø (Nor) +10,8 (0)

4. Jean Guillaume Beatrix (Fra) +12,1 (0)

5. Anton Šipulin (Rus) +13,6 (1)

6. Simon Eder (Avt) +15,8 (0)

7. Krasimir Anev (Bol) +17,7 (0)

8. Johannes Thingnes Bø (Nor) +21,0 (2)

9. Arnd Peiffer (Nem) +24,3 (0)

10. Simon Fourcade (Fra) +29,4 (0)

...

15. Jakov Fak (Slo) 43,3 (1)

60. Lenart Oblak (Slo) 1:52,6 (0)

74. Rok Tršan (Slo) 2:20,1 (2)

82. Miha Dovžan (Slo) 2:31,5 (1)

 

Svetovni pokal, skupno:

1. Martin Fourcade 668 točk

2. Tarjei Bø (Nor) 516

3. Emil Hegle Svendsen (Nor) 479

4. Anton Šipulin (Rus) 454

5. Simon Schempp (Nem) 429

6. Jevgenij Garaniščev (Rus) 414

7. Quentin Fillon Maillet (Fra) 404

8. Simon Eder (Avt) 388

9. Ole Einar Bjoerndalen (Nor) 386

10. Johannes Thingnes Bø (Nor) 379

...

39. Jakov Fak (Slo) 96

41. Klemen Bauer (Slo) 81