V finalu v St. Moritzu le Boštjan Kline

Hitri konec tedna alpskih smučarjev v Kvitfjellu: Mariborčan obakrat smučal »vroče-hladno«.

Objavljeno
13. marec 2016 22.16
Vito Divac
Vito Divac

Ljubljana – Boštjan Kline v Kvitfjelu ni blestel tako kot na zadnjih tekmah v hitrih disciplinah. Po nastopih z veliko napakami je v smuku zasedel 23. mesto, v superveleslalomu pa 26. Kljub temu je v superveleslalomu zadržal status prvokategornika v prvi petnajsterici. V finalu v St. Moritzu bo imel priložnost, da si ga prismuča tudi v smuku, s čimer bi odlično zaokrožil sezono.

Do smukaške petnajsterice mu manjka 26 točk. Toliko zaostaja za Kanadčanom Erikom Guayem, tri več pa za Francozom Johanom Clareyjem. Uvrstiti se bo moral v deseterico. V superveleslalomu bo status prvokategornika branil, za petami pa so mu Nemec Andreas Sander (zaostaja za 19 točk), Američan Travis Ganong (23) in Guay (26).

V Kvitfjelu so vsi Klinetovi tekmeci smučali bolje. »Pričakoval sem boljše izide, vendar je bilo preveč napak, tako v smuku kot v superveleslalomu. Zaostanek je bilo težko nadoknaditi, ker sem izgubljal hitrost,« je povedal o norveških nastopih Kline. Smučal je »vroče-hladno«: na določenih odsekih za deseterico, na drugih pa povprečno. Trener Peter Pen meni, da se je v tako zgoščeni konkurenci z napakami, kakršne je naredil Kline, nemogoče uvrstiti v petnajsterico, s katero bi bil sicer zadovoljen.

Klemen Kosi se v superveleslalomu finalu ni približal. Smučal je še z večjimi nihanji kot Kline. V prvem delu druge polovice proge je dosegel denimo 6. čas, na začetku in koncu pa je bil 35. oziroma 33. Trener Pen meni, da Kosi ni mogel bolje smučati iz preprostega razloga, ker ni imel popolne informacije o progi. »Za nas je številka ena neugodna, ker imamo le dva človeka na celi progi. Zato ne moremo dati natančnih sporočil, kot bi jih lahko po številki tri oziroma štiri. Ekipno je bil superveleslalom uspešen. Trije, ki so se bili sposobni uvrstiti med trideset, so osvojili točke. Izhodišče za naslednjo sezono smo si naredili in zato sem delno zadovoljen,« je Pen povedal o »hendikepu« slovenske reprezentance. V celoti pa je bil zadovoljen le z nastopom Martina Čatra, ki je osvojil tretje točke v sezoni.

Klineta čakata v St. Moritzu dva nastopa. Smučišča ne pozna, v smuku pa bo imel le en trening za spoznavanje proge. »Natančno si bom moral ogledati progo, nato pa jo v mislih čim večkrat ponoviti. S tem, da bom imel le en preizkus, se ne obremenjujem, ker smo vsi na istem. Konkurenca je tako močno izenačena, da bodo, tako kot v Kvitfjellu, odločale stotinke in desetinke sekunde,« je 24-letni Mariborčan napovedal finale, v katerem bo sicer nastopil drugič. Prvič je bil z elitno druščino 25 najboljših smukačev leta 2011, ko je v Lenzerheide dobil priložnost kot mladinski svetovni prvak.

Boj za oba globusa bo izjemno zanimiv. Medtem ko v smuku Aksel Svindal še vedno vodi (dohitel ga je sicer Peter Fill), pa je v superveleslalomu rdečo majico oblekel Norvežanov mladi rojak Aleksander Kilde. Vodilnemu superveleslalomistu sta za petami Avstrijec Vincent Kriechmayer (-37 točk), ki rešuje čast avstrijskih specialistov za hitre discipline, in zmagovalec norveške tekme Kjetil Jansrud (-40), ki je na domači superveleslalomski tekmi zmagal že četrtič. Da mu domači sneg in smučišče nadvse ugajata, pove tudi podatek, da je od štirinajstih zmag pet dosegel v Kvitfjellu. Doma pa se mu je zgodila nezgoda, ki si jo bo zapomnil za vse življenje. Uro pred začetkom superveleslaloma so mu nepridipravi ukradli smuči za ogrevanje. »Hodimo po vsem svetu, smuči pa so mi ukradli doma. Česa takega res nikoli ne bi pričakoval,« je komentiral krajo.

V smuku ima Fill le štiri točke naskoka pred zmagovalcem Kvitfjella Parisom. Jansrud (-54) in Francoz Adrien Theaux (-66) pa že preveč zaostajata za Italijanoma. Favorit je Paris, zmagovalec zadnjih dveh smukov. »Smučam na polno kot še nikoli. Finale bo zelo zanimiv. Jansruda ne bi odpisal, ker se nikoli ne preda,« je Paris napovedal sredin smuk. Moški bodo imeli danes prost dan, edini trening pa bo jutri.